ANR, demersuri pentru amenajarea unei baze cu echipamente EMSA pentru reducerea eventualelor poluări majore din Marea Neagră

0
481
Sursa foto - facebook

Autoritatea Navală Română a întreprins demersuri pentru ca o investiție de mare anvergură să ia naștere în orașul de la malul Mării Negre, şi anume achiziționarea mai multor echipamente de ultimă generație menite să reducă efectele poluării din mare.

Este vorba de perspectivele localizării unei baze de echipamente ce aparțin Agenției Europene pentru Siguranță Maritimă (EMSA), intenții pe care România le-a avut de foarte mult timp, având în vedere situația din Marea Neagră, zona de trafic a Portului Constanța, a porturilor bulgărești și în speță a platformelor petroliere.

Aceste echipamente cu siguranță vor constitui un excepțional suport pentru răspunsul la poluările, cele majore în special, ce sunt create de accidentele navale și incidente ce pot apărea în timpul producției și a activității de foraj, în zona Mării Negre, mai precis în zona de responsabilitate a România, Bulgariei, fiind vorba de apele europene.

EMSA acordă asistență statelor europene în ceea ce privește poluarea majore, din cauza produselor petroliere, în special.

În acest sens, Agenția Europeană a inițiat un proiect, un studiu vis-a-vis de serviciile pe care le pot acorda aceștia pe linia poluării, un studiu care s-a numit European White Stress Test.

În Italia există deja o bază cu echipamente EMSA, iar acest lucru a fost posibil la solicitările Italiei, cu suport din partea Croației și în acest fel s-a stabilit ca în Italia să se înființeze această bază mare, iar în cazul incidentelor majore să se poată interveni cu echipamente specializate.

Autoritatea Navală Română a făcut adrese motivate, în colaborare cu Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare și Răspuns la Poluare (ARSVOM) și Ministerul Transporturilor, având în vedere că în cursul acestor zile EMSA va stabili achiziționarea unor astfel de echipamente.

Speranțele pentru crearea unei astfel de baze şi la Constanţa sunt mari. Reprezentanții ANR susțin că acest lucru va fi posibil pentru că deja s-a discutat unde anume se va amplasa această bază, şi anume în incinta AVSVOM Constanța.

Totodată, în cadrul aceleiași ședințe EMSA se va discuta și despre proiectul de alocări bugetare, pentru ca echipamentele să fie achiziționate de aceștia și nu de către ANR.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.