Apel declarat după un an și jumătate de la pronunțare, în dosarul fostului șef al ISU, cercetat pentru fapte de corupție

0
152

Procurorii DNA au atacat cu apel sentința penală a Tribunalului Constanța, în ceea ce-l privește pe fostul șef al ISU Constanța, Viorel Costache, dar și pe câțiva colegi de-ai săi, trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Mai exact, aceștia au măsluit o licitație publică. Prima instanță i-a achitat pe inculpați, motiv pentru care decizia a fost atacată cu apel.

În urmă cu aproximativ 6 ani, fostul inspector-șef al ISU Dobrogea, Viorel Costache, împreună cu Constantin Miroiu – fost şef al Serviciului Logistic în cadrul ISU Constanţa, Crina Virgilia Ciochină – fost contabil şef în cadrul aceleiași instituții, Vasilica Vasile – angajat în cadrul Serviciului logistic, și Viorel Cobzariu – administrator al unei societăți comerciale, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu și complicitate la săvârșirea faptei.

Licitație trucată

Anchetatorii arată că, în perioada 2008 – 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, proiect finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Viorel Costache, Constantin Miroiu, Virgilia-Crina Ciochină şi Vasilica Vasile, abuzând de funcţiile pe care le deţineau, au trucat licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus, în aşa manieră încât lucrarea respectivă a fost atribuită unei firme administrată de Viorel Cobzariu, costurile manoperei şi a materialelor ridicându-se la un preţ de zece ori mai mare decât preţul pieţei.

 Concret, Viorel Costache, în calitate de inspector şef al I.S.U. Constanţa a aprobat documentele de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate.

Constantin Miroiu a avizat documentaţia de selecţie a ofertelor şi a aprobat plata lucrărilor şi materialelor pentru proiectul respectiv, iar Virgilia Crina Ciochină a avizat pentru control financiar preventiv propriu realizarea lucrărilor respective. Documentaţia de achiziţie a fost întocmită de Vasilica Vasile, subordonată a lui Constantin Miroiu.

Viorel Cobzariu a emis mai multe facturi fiscale, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate şi a prezentat mai multe oferte de preţ din partea unor firme care nu primiseră oferte de participare la licitaţie.

Procurorii DNA au stabilit prejudiciul produs, în cuantum de 40.735,97 lei,  iar banii obţinuți pe nedrept de firma lui Viorel Cobzariu au fost stabiliți în cuantum de 35.754,38 lei.

De precizat că Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea-Constanța s-a constituit parte civilă în proces.

Achitare pe fondul cauzei

În 2019, după finalizarea cercetării judecătorești, Tribunalul Constanța i-a achitat pe cei 5 inculpați, stabilind că fapta nu există. Procurorii DNA au atacat această decizie la Curtea de Apel Constanța. Apelul a fost declarat pe data de 3 decembrie 2019, însă a fost înregistrat abia miercuri, 7 aprilie 2021, după circa un an și jumătate de la pronunțarea Tribunalului, iar primul termen în apel a fost stabilit pe data de 10 iunie a.c.


Daniel ALBULĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.