Stroe către Chițac: „Să terminăm cu manipularea ieftină! Probabil e stresat din cauza problemelor orașului“

1
334
Felix Stroe

Deoarece primarul Chițac a declarat că senatorul Stroe este vinovat de nerecuperarea prejudiciului din Dosarul Retrocedărilor, acesta a avut o replică, într-o conferință de presă. Președintele P.S.D. Constanța l-a rugat pe edilul-șef să termine cu manipularea ieftină, considerând că a făcut astfel de afirmații deoarece este stresat.

La începutul acestei săptămâni, primarul Constanței anunța că au fost deschise acțiuni în instanță pentru recuperarea a peste 20 de milioane de euro de la cei care au retrocedat ilegal terenuri din oraș. Și preciza că Felix Stroe este vinovat că aceste sume nu au fost confiscate când Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și alții au fost condamnați în Dosarul Retrocedărilor.

„Am depus acțiuni în instanță pentru recuperarea a peste 20 de milioane de euro de la cei care au retrocedat orașul bucată cu bucată. Mazăre, Constantinescu, Nejloveanu, Giurgiucanu, Borcea și alții trebuie să plătească din banii lor prejudiciul creat constănțenilor.

Sumele puteau fi deja confiscate când au fost condamnați, dacă Felix Stroe nu propunea neangajarea Consiliului Local ca parte vătămată în proces. El a propus, consilierii au votat cu două mâini, căci, deh, de aceea avem un cartier pe malul mării numit al Consilierilor.

Am făcut acest pas pe care defuncta administrație a refuzat să-l facă, pentru a-și proteja capii și acoliții. Am încredere că justiția ne va da și de această dată dreptate și vom recupera prejudiciul cauzat“, declara Vergil Chițac.

Joi, 8 aprilie a.c., senatorul Felix Stroe a răspuns acuzațiilor primarului Constanței, aducându-i aminte acestuia că toți consilierii locali de la acea vreme, în unanimitate, au votat ca Municipalitatea să nu se constituie parte civilă. Aleșii ar fi decis să rediscute această problemă în momentul realizării unei expertize judiciare, pentru a exista dovezi clare ale prejudiciului.

„A fost o ședință de Consiliu Local în care și consilierii locali P.N.L. și P.D. au votat pentru respectarea legii. Să terminăm cu manipularea ieftină.

În orice litigiu, există două părți: este procuratura, care anchetează problema respectivă, și partea care este anchetată. Iar stabilirea prejudiciului are două etape. Prima este constatarea procurorului privind prejudiciul, care i se aduce la cunoștință celui căruia i se impută prejudiciul, iar acesta va spune că nu a comis niciun prejudiciu. Pe cine să credem? Atunci, există un expert contabil autorizat, independent, autorizat ANEVAR, nu ales, ci stabilit de instanță, care face expertiza și cu acel document se intră în instanță. Nici judecătorii nu judecă fără expertiză.

La momentul respectiv, adică pe 13 martie 2008, era opinia unui funcționar tehnic, Cucoară parcă îl chema, de la Parchet. Și ce a spus consilierul local Stroe și toți consilierii locali, și P.D. și P.N.L., au spus că are dreptate? Întrucât nu ni s-a prezentat un raport, o expertiză întocmită de un expert independent ANEVAR, nu ne putem pronunța că este sau nu este acel prejudiciu și de aceea solicităm să reluăm această discuție pe baza unui raport de expertiză.

Aceasta a fost intervenția mea în cadrul ședinței de Consiliu Local. Și toți consilierii, în unanimitate, inclusiv cei de la P.D. și de la P.N.L., au îmbrățișat această idee“, a precizat Felix Stroe.

Acesta a ținut să explice și faptul că Ministerul de Finante nu poate fi blocat de o decizie a unui Consiliul Local să nu recupereze un prejudiciu stabilit printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă și l-a întrebat public pe Vergil Chițac de ce nu recuperează terenurile retrocedate ilegal de îndată.

„Faptul că atunci, pe 13 martie 2008, nu s-a constituit Consiliului Local parte civilă, nu înseamnă că Statul Român, în orice situație ar fi (că s-a constituit Consiliul Local sau nu), este împiedicat să își recupereze prejudiciul. Statul Român este reprezentat de Ministerul de Finanțe, care are obligația legală, care nu are nicio legătură cu un vot în Consiliu Local, ca pe baza unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile să procedeze la recuperarea prejudiciului.

Dacă instanța a decis să fie recuperate aceste terenuri, să revină la regimul anterior, cine îl împiedică pe actualul primar să le recupereze. Ce înseamnă manipularea această ieftină? Este obligat de instanță. Să treacă de urgență ca, indiferent cine a cumpărat aceste terenuri, să le recupereze, conform deciziei instanței. Nu există niciun prejudiciu care să fie nerecuperabil de către Statul Român.

Așa că îl întreb public: ce îl împiedică să pună în aplicare, de îndată, hotărârea definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție? (…)

Probabil este stresat din cauza problemelor mari, care sunt în atenția conducerii orașului Constanța. Și dânsul care este un perfectionist și vrea să le facă pe toate perfect…“, a mai spus Felix Stroe.

Cu toate aceste declarații acuzatoare, președintele P.S.D. Constanța susține că nu pot fi solicitate alegeri locale anticipate. Și dacă aceasta va fi decizia constănțenilor, revocarea primarului trebuie să se facă respectând toate condițiile legale în vigoare.

„Niciun primar nu este ales cu procent de 100%. În opinia celor care nu l-au ales, de a doua zi ar vrea alegeri anticipate locale. Dar revocarea unui ales local se poate face în condiții legale foarte stricte. P.S.D. nu este pentru haiducie, pentru încălcarea legii, ci pentru desfășurarea tuturor procedurilor de administrație publică locală cu respectarea legii.

În opinia mea, ca și cetățean al orașului Constanța și ca și președinte al P.S.D. Constanța, actuala administrație nu face ceea ce trebuie să facă, dar nu putem să solicităm alegeri locale anticipate“, a declarat Felix Stroe.

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

  1. Chitac a învățat lecția de la werner si Câțu din vina vechi administrații nu recunoaște ca si vechi consilierii PNL si PD-L erau implicați aveau avantaje pentru ei prieteni si rude acum vorsa scoată castanele fi foc doar cu mâna PSD cu toate ca erau si ei băgați pana- n gât toți foști consilierii au terenuri in nordul mamaei dar tac chitic acum

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.