APM mai întârzie construirea noului CET

0
365

Instituția abilitată de mediu a transmis Primăriei Constanța că obiectivul de investiții „Sursa de productie energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență”, propus a fi amplasat pe bulrvardul Aurel Vlaicu, nr. 123, municipiul Constanța, se supune evaluarii impactului asupra mediului.

Prin proiect se prevede implementarea unei instalații de producere a energiei termice (ET) și electrice (EE) în cogenerare de înaltă eficiență (CHP), împreună cu toate echipamentele și instalațiile auxiliare necesare.

Prezentul proiect a fost întocmit pe baza ghidului specific publicat de Ministerul Energiei prin PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență : „Sprijinirea investițiilor în cogenerare de înaltă eficiență (CHP) în sectorul încălzirii centralizate” aferent Măsurii de investiții I.3 –Dezvoltarea de capacități de producție de gaze, flexibile și de înaltă eficiență, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în termoficarea urbană, în vederea realizării unei decarbonizări profunde. Obiectivul de investiții va fi integrat în planul strategic denumit: „Strategie de Alimentare cu Energie Termică a Municipiului Constanta” care urmează să fie actualizat la nivelul anului 2023.

Terenurile pe care se va construi investiția proiectată aparțin domeniului public al municipiului Constanța, conform contractului de superficie încheiat între UAT Constanța și CET Palas aprobat prin HCL 343 din 28.07.2022.  SC Electrocentrale Constanța S.A. deține în partea de sud – vest a municipiului Constanța o suprafață de 165.087,13 m2, pe care este amplasată Centrala Electrică de Termoficare Palas (CET Palas). Conform documentelor, investiția propusă se va realiza în două etape.

Precizăm faptul că într-un interviu acordat ziarului Focus Press, Felicia Ovanesian, city managerul orașului Constanța a vorbit despre proiectul de construire a unui nou CET, despre care spune că este un obiectiv de investiții extrem de necesar, având în vedere contextul actual în care prețurile la energie electrică sunt extrem de ridicate.

Totodată, în luna august a.c., în cadrul unei ședințe de Consiliu Local Municipal a fost votat, cu 26 de voturi pentru, proiectul de construire a noului CET, investiție pe care primarul orașului, Vergil Chițac, își dorește să o termine înainte de finalul anului 2026.

Actuala administrație locală dorește să ia de la CET 3,5 hectare de teren, din cele 16,5 hectare deținute de Electrocentrale Constanța (CET) în incinta centralei CET Palas, Constanța, bulevardul Aurel Vlaicu, numărul 33. Este vorba despre terenul pe care se va construi un nou CET. Valoarea estimată a investiției este de 649.000.000 fără TVA, adică 772.310.000 de lei, cu TVA (157.431.145 de euro).

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.