Aproape 4.000 de autorizații de construire au fost emise la Constanța în ultimii doi ani

0
1047

Construcțiile haotice sunt de mult timp o problemă în Constanța și asta pentru că sunt emise autorizații de mediu pe bandă rulantă și fără a avea un Plan Urbanistic General. Dacă am fi avut acest plan, multe spații verzi ar fi fost salvate și probabil nu ne-am mai trezi cu un bloc de patru etaje lângă o casă sau un bloc de zece etaje într-un cartier în care majoritatea costrucțiilor sunt cu patru nivele.

În anul 2019 au fost emise 2332 de autorizații de construire, iar în 2020 un număr de 1561, cu 771 mai puține, cauza probabilă fiind pandemia de coronavirus. Cu alte cuvinte, în ultimii doi ani aproximativ 4.000 de noi imobile au fost ridicate sau sunt pe cale să se construiască în orașul de la malul mării.

Deși suntem în plină pandemie piața imobiliară nu a scăzut asta și pentru că cererea pentru locuințe noi continuă. Oamenii preferă, în prezent, apartamente noi. Asta și pentru că în ultimii 20 de ani, construirea de anasambluri rezidențiale a luat amploare, iar orașul Constanța a fost unul din preferatele investitorilor imobiliari. Un bloc abia construit are un aspect mult mai plăcut decât blocurile gri din cartierele muncitorești, iar în apartamente totul este nou. Rețeaua electrică, țevile și toate aceste elemente sunt și ele noi, deci nu vor trebui schimbate prea curând. Acestea sunt câteva din aspectele care i-au făcut pe constănțeni să își cumpere un apartament într-un bloc nou, în detrimental unuia într-un imobil mai vechi, chiar dacă de regulă aceste locuințe sunt mai scumpe cu 20-30%.

Revenind la problema spațiilor verzi, noua administrație locală promite că se va ocupa de PUG-ul orașului și nu că nu se vor mai emite autorizații de construire după ureche ci după o analiză destul de amănunțită.

În ceea ce privește autorizațiile de desfințare, în anul 2019 au fost emise un număr de 127, iar în anul 2020 un număr de 94. Precizăm că, autorizația de construire/desființare este actul de autoritate al administrației publice locale – județene, municipale, orășenești sau comunale, în baza căruia se pot executa lucrări de construcții și pe baza căruia se asigură aplicarea măsurilor legale cu privire la amplasarea, proiectarea, executarea și funcționarea obiectivelor de investiții, respectiv pentru dezafectarea construcțiilor și amenajărilor.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.