Constantin Mazilu, din Hârșova, a fost condamnat definitiv pentru nerespectarea ordinelor de protecție solicitate și obținute de sora sa, pe care a agresat-o încontinuu, timp de peste zece ani. Individul este cunoscut cu afecțiuni psihice, se droghează și se mai și îmbată, combinând alcoolul cu drogurile, iar după acest cocktail cășuna pe sora sa. Deși a fost catalogat de specialiști ca fiind pericol public, a fost lăsat în libertate și a continuat să își maltrateze victima, ba a încălcat și ordinele de protecție emise împotriva sa. În cele din urmă, a fost internat.
Constantin Mazilu a fost condamnat, pe fond, la o pedeapsă de 1 an și 10 luni de închisoare, pentru nerespectarea ordinelor de protecție. Incidentul dedus judecății a avut loc în decembrie 2022 când, deși avea interdicție să se apropie de sora sa, a sărit gardul în curtea locuinței acesteia și a agresat-o, femeia având nevoie de circa 12 zile de îngrijiri medicale. Victima a fost transportată la Spitalul Orășenesc Hârșova, după ce a sunat la 112 și a cerut ajutorul autorităților.
De precizat că ordinul de protecție în discuție fusese emis cu o lună înainte de agresiunea de mai sus, pe fondul unei discuții contradictorii, când individul a acostat-o pe sora sa, care plecase de la domiciliu în direcția Judecătoriei Hârșova, pe care a lovit-o cu pumnul în zona capului şi a tras-o de păr, reproșându-i că el nu este primit în locuința părinților lor.
După incidentul din decembrie, când victima a sunat la 112, bărbatul a fost găsit de către organele de Poliţie în zona blocurilor sociale de pe strada Tabiei din oraşul Hârșova. Întrucât acesta se afla într-o stare de agitaţie şi era cunoscut de oamenii legii ca fiind o persoană cu afecţiuni psihice, a fost transportat la Spitalul de Psihiatrie Palazu Mare.
Sora agresorului a declarat că a luat multe bătăi de la fratele său, încă din anul 2014, că a formulat multe plângeri la Poliţie în acest sens. A mai precizat că inculpatul este consumator cronic de alcool şi băuturi energizante, în combinaţie cu medicamentele pe care le ia pentru afecţiunea sa psihică, iar acest amestec îl fac deosebit de violent, că îi este foarte frică de fratele ei şi că nu mai poate locui cu acesta în casă.
Prezintă pericol social extrem de ridicat
În cursul urmăririi penale, prin ordonanţă s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale neuropsihiatrice, pentru constatarea şi lămurirea urgentă a faptelor şi consecinţelor infracţiunilor săvârşite în cauză. Din raportul de expertiză medico-legală neuropsihiatrică întocmit de Serviciul Clinic de Medicină Legală Constanţa, s-au stabilit că individul „este diagnosticat, actualmente în condiţii de internare, cu tulburare mixtă de personalitate. Istoric de consum de alcool. Are discernământul păstrat, atât în prezent, cât şi la data comiterii faptei. Prezintă pericol social extrem de ridicat. Se recomandă menţinerea internării în unitatea medicală, pe o perioadă determinată, la decizia medicului curant. Non-compliant la tratament ambulator. Se recomandă instituirea măsurii de siguranţă medicală. În examenul psihologic, inculpatul a afirmat «sora mea este problema mea, ea e ghinionul meu în viaţ㻓.
Audiat de anchetatori, bărbatul a declarat că ar vrea să se împace cu sora lui și că nu își amintește ce s-a întâmplat.
„Nu îmi mai aduc aminte ce s-a întâmplat, nu ştiu dacă am băut ceva sau amestecat cu pastilele pe care le luam, dar este adevărat că am lovit-o cu mâinile. A fost ce a fost şi îmi pare rău de ce s-a întâmplat. Noi am avut o relaţie bună, dar în ultimul timp ne mai certam. (…) Eu vreau să mă împac cu sora mea şi să mă întorc acasă, pentru că în prezent dorm într-o boxă a unui bloc. Am văzut poza cu sora mea, cu urme de violenţă şi arăt că îmi pare rău de ce s-a întâmplat, dar nu îmi aduc aminte de ce am reacţionat aşa“, a declarat individul.
Trecând peste alte informații, bărbatul a fost trimis în judecată și condamnat, în primă instanță, la Judecătoria Hârșova, la 1 an și 10 luni de închisoare, cu executare, pentru agresarea părții vătămate (sora sa) și pentru încălcarea ordinului de protecție.
Sentința penală a fost atacată la Curtea de Apel Constanța, în speranța că i se va aplica o pedeapsă mai blândă. Doar că aici nu prea a avut noroc, din câte se pare.
Miercuri, 26 martie, instanța a respins apelul ca nefondat, menținând, astfel, hotărârea Judecătoriei Hârșova, dar l-a obligat pe agresor să suporte și cheltuielile de judecată, în cuantum de 1.500 de lei. Soluția este definitivă.
Daniel ALBU