Aproape zece școli din Constanța au, în continuare, WC în fundul curții

0
670

De-a lungul anilor, am auzit nenumărate promisiuni că școlile din județul Constanța vor fi modernizate și vor avea grupuri sanitare cel puțin decente. Nu s-a întâmplat peste tot, iar acum a venit rândul prefectului Silviu Coșa să promită că va face tot ce poate din această funcție pentru a rezolva această problemă. Rămâne de văzut dacă se va petrece această „minune“ cât timp va rămâne în funcție.

Cu ocazia deschiderii noul an școlar, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a vizitat școala din 23 August, o unitate de învățământ modernă, utilată și sigură din punct de vedere sanitar.

„Ideea că procesul educațional din zona rural este mult subdezvoltat față de cel din urban poate fi demontată, treptat, în tot județul Constanța. Astăzi am fost în localitatea 23 August, cu ocazia deschiderii anului școlar, iar comuna din sudul județului este un exemplu de bune practici: școli moderne, utilate, dotate, sigure din punct de vedere sanitar. Nu este un caz singular, pentru că mai avem comune în care se pune preț pe asigurarea unui act educațional de calitate, de la profesori, până la grija autorităților pentru spațiile în care elevii învață“, a precizat Silviu Coșa.

Din păcate, după aproape 32 de ani de la Revoluție, în județul Constanța încă există școli care au WC în fundul curții. Doar nouă, susține prefectul Coșa, care promite că va oferi tot sprijinul său pentru ca primarii să reabiliteze și aceste unități de învățământ.

„Este drept, mai avem și cazuri de școli care nu îndeplinesc în întregime condițiile sanitare (chiar dacă oferă un mediu sigur din punct de vedere pandemic), dar acestea sunt doar câteva, mai precis nouă școli, din totalul de peste 500 de unități de învățământ din județ. Problemele au soluții, care pot fi aplicate, prin grija edililor care chiar pun preț pe viitor. În calitate de prefect al județului, voi fi alături de toți primarii care doresc să ofere un mediu de învățământ corect și la standarde înalte. În acest sens, voi facilita Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța legătura cu Unitățile Administrativ Teritoriale unde încă sunt anumite probleme. Voi convoca o ședință cu DSP Constanța, cu principal obiectiv aducerea celor nouă școli în condițiile prezentului. Ecartul dintre rural și urban trebuie micșorat treptat, pentru că nu facem diferențe între copiii din micuțele sate constănțene și cei care trăiesc în municipii și orașe.

Tuturor elevilor le urez să aibă parte de un an școlar plin de rezultate bune, să fie liniștiți, dar curioși în fiecare zi și să se bucure de școală, pentru că aceștia, indiferent de vremurile tulburi pe care le trăim, sunt cei mai frumoși ani!“, a promis Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.