Aproximativ 40.000 de constănţeni suferă de diabet: sunt mai vulnerabili în faţa coronavirusului

0
805

Diabetul zaharat reprezintă o afecţiune cronică, cu o incidenţă foarte crescută alături de obezitate, cu risc important în apariţia complicaţiilor, în special boala cardiovasculară. Potrivit Federaţiei Internaţionale a Diabetului, 1 din 11 adulţi are diabet, iar la nivelul judeţului Constanţa sunt aproximativ 40.000 de bolnavi de diabet în evidenţele cadrelor medicale. Aceşti bolnavi sunt mai vulnerabili în faţa coronavirusului.

La aceste date, medicii adaugă faptul că, în urma infecţiei cu Sars-Cov2, foarte multe persoane ar putea fi diagnosticate cu diabet: există un mecanism de acţiune al acestui virus care determină creşterea glicemiei. De aceea, medicii recomandă pacienţilor care au trecut printr-un astfel de eveniment nefericit să-şi controleze glicemia! În cazul în care au probleme sau descoperă o valoare mai mare, să se prezinte cu încredere la Centrul de Diabet, Boli de Nutriţie şi Metabolism din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa pentru a fi luaţi în evidenţă şi pentru a primi toate informaţiile pentru o viaţă sănătoasă.

Specialiştii centrului dedicat persoanelor cu diabet din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi voluntarii Asociaţiei Sweet Land -care se ocupă de copiii şi tinerii cu diabet din judeţul Constanţa- vă reamintesc că, pe lângă tratament, adoptarea unui stil de viaţă sănătos, cu o dietă corespunzătoare şi exerciţiile fizice sunt măsurile necesare pentru a echilibra starea persoanelor diagnosticate.

Întreaga lume marchează pe 14 noiembrie Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului şi recunoaştem, în momentul de faţă, sistemul sanitar este pus în faţa unei mari provocări. Anul 2020 a fost desemnat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept Anul Internaţional al Asistentului Medical şi Moaşei.

Atât asistenţii medicali, cât şi toate celelalte cadre medicale aflate în linia întâi în lupta împotriva noului coronavirus, fac un apel către dumneavoastră să reflectaţi un moment şi să fiţi cu gândul alături de cei care au nevoie de sprijin, să încercaţi să faceţi măcar un pas pentru prevenirea diabetului şi împreună să fim mai puternici. În aceste momente grele solidaritatea ne poate salva. Asociaţia Sweet Land Constanţa este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit, înfiinţată în anul 2008. Echipa care se implica în ajutorarea copiilor şi tinerilor insulino-dependenţi lucrează voluntar.

A.V.

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.