Are 12 ani, joacă şah de la 4 ani şi plănuieşte să intre în lotul naţional de şah: INTERVIU cu Mircea Andrei Cazan

0
488

Mircea Andrei Cazan are 12 ani, este în clasa a VI-a la Colegiul Mircea cel Bătrân şi joacă şah de la vârsta de 4 ani. Este pasionat de sportul minţii, dovadă că a participat la numeroase competiţii. Putem spune că blondinul cu ochi albaştri este speranţa şahului constănţean şi sperăm ca acest lucru să fie remarcat şi de  autorităţi. De ce? Pentru că, dincolo de faptul că trebuie să ne încurajăm copiii să aibă astfel de activităţi şi să performeze, trebuie să ţinem cont şi de următorul aspect: participările la competiţii naţionale sau internaţionale de şah (sau alte sporturi) sunt condiţionate, de multe ori, de achitarea unor taxe de înscriere.

„Bunicul meu se uita la televizor, la nişte oameni care  jucau şah şi… m-a învăţat regulile, cum se mută piesele şi a început să îmi placă” – aşa a început aventura lui Mircea Andrei Cazan în lumea şahului, la vârsta de 4 ani. Spune că a învăţat repede şi că, în general, studia câte 2 ore pe zi tainele şahului, iar între timp a început să facă şi diagrame şi să joace şi online.

Mircea are o sumedenie de premii I sau II ca urmare a participării la diverse competiţii de şah, iar week-endul care a trecut a  debutat un concurs  la Galaţi. S-a încheiat prima parte a competiţiei şi, în week-endul care urmează, va avea loc parteuia a doua. Până la acest moment, Mircea este pe primul loc în concurs.

Are şi un şahist pe care îl admiră: campionul mondial Magnus Carlsen. Mircea a vorbit despre acest lucru în cadrul unui interviu acordat Focus Press, cu aceeaşi ocazie împărtăşind şi impresii despre cum se derulează şcoala online. Revenind la şah, tânărul este dornic să se înscrie şi la competiţie ce urmează să aibă loc la  Slobozia. Apoi, vrea să ajungă la naţionalele de şah pentru că, spune el, “dacă ajungă în primii şapte, ajungi în lotul naţional, iar eu îmi doresc asta”.

Ce vrea să se facă atunci când va fi mare? „Pot să fac şah şi ca o meserie. Adică să fac numai şah. Dar, aş vrea ca şahul să fie doar o pasiune şi aş putea să mă fac  informatician sau medic sau avocat. (…) Şi mai am variante. Îmi plac (aceste meserii –n.r.). Nu aş putea face ceva ce nu îmi place. Vreau să fac ceva ce… chiar să fac cu plăcere”.

Micul  şahist a transmis, la invitaţia Focus Press, şi un mesaj pentru cei de vârsta lui, dar nu numai: „Mai bine să vă fie frică de virus, decât să nu vă fie, pentru că am prieteni  care s-au îmbolnăvit  şi nu sunt deloc bine”. Al doilea mesaj a fost: „Dacă vă place ceva, aveţi încredere în voi!”.

Declaraţii complete în materialul VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.