Arest prelungit pentru șpaga de la Penitenciarul Poarta Albă: consilierul Valentin Ciucă încă nu a fost suspendat din funcție

0
1043
Foto-ARHIVĂ

Fostul gardian al Penitenciarului Poarta Albă, Florin Croitoru, împreună cu consilierul local din Poarta Albă, Valentin Ciucă, ambii acuzați de fapte de corupție, rămând încă 30 de zile în spatele gratiilor. Magistrații de la Tribunalul Constanța au dispus, marți, 23 iunie, prelungirea măsurii arestului preventiv, pe fond, la propunerea procurorilor. Croitoru este acuzat de luare de mită în formă continuată, în timp ce Valentin Ciucă – pentru complicitate la luare de mită, tot în formă continuată.

Scenariul e simplu: Florin Croitoru, în calitate de agent de penitenciar, solicita de la deținuți bani și diferite produse, de la țigări până la papuci și pijamale, prin intermediul lui Valentin Ciucă,  persoană fără calitate specială în acest dosar, dar destul de cunoscută la nivel local, fiind consilier local din partea PNL și director sportiv al Clubului Sportiv „ŞTIINŢA ALACAB” Poarta Albă.

Faptele la care se face referire în dosarul penal au fost comise în primăvara acestui an, iar la sfârșitul lunii mai, procurorii au descins în incinta penitenciarului, în căutare de probe, iar acțiunea a culminat cu reținerea, apoi arestarea celor doi.

Interesant este că, potrivit art. 56, alin.1 din Legea Administrației Publice Locale (L215/23.04.2001 – n.r.) ”mandatul de consilier local se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv. Măsura arestării preventive se comunică de îndată de către instanţa de judecată prefectului care, prin ordin, constată suspendarea mandatului”.

Adică Valentin Ciucă ar fi trebuit suspendat din funcția de consilier, la scurt timp de la arestare, ceea ce nu s-a întâmplat.

Contactat pentru un punct de vedere cu privire la aceste aspecte, prefectul Constanței, George Niculescu, ne-a declarat că nu cunoaște aspecte legate de acest caz și nici nu a primit vreo notificare de la instanță.

”Ar fi trebuit să fiu înștiințat, dar nu am primit nimic în acest sens. Dacă instanța a trimis ceva, probabil că încă nu a ajuns la mine. O să verific și se vor lua măsurile legale”, ne-a declarat prefectul.

Nu facem referire la vreo formă de susținere din solidaritate din partea colegilor de partid sau altceva. Doar că unele ”amănunte” din lege par să treacă neobservate poate chiar de către instanță. Pe de altă parte, potrivit legii 215, oricum consilierul Ciucă ar fi fost exclus oricum, din cauza neprezentării la trei ședințe consecutive ale Consiliului Local.

În ceea ce privește măsurile preventive, după cum precizam inițial, instanța a admis propunerea procurorilor de a prelungi arestul preventiv cu încă 30 de zile, totodată respingând ca nefondate solicitările celor doi, care au cerut arestul la domiciliu. Însă hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.