Arhiepiscopul Tomisului, întâmpinat cu flori: IPS Teodosie, 19 ani de ARHIPĂSTORIRE în Constanța!

0
317

Înalt Prea Sfințitul Teodosie (IPS), Arhiepiscopul Tomisului, a împlinit 19 de ani de la întronizare. Cu acest prilej, duminică, 12 aprilie a.c., IPS Teodosie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală. În Duminica Floriilor, obștea Catedralei Arhiepiscopale, împreună cu părinții slujitori care au participat la Liturghia de duminică i-au oferit Înalt Prea Sfințitului Teodosie un superb buchet de flori și i-au cântat “La mulți ani!”.

În 2001, IPS Teodosie a poposit în Tomisul cel străbun. În Duminica Floriilor, a avut loc întronizarea la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa. “Vă binecuvântăm iubiți credincioși și vă dorim să reveniți la biserică, înăuntru, cât mai curând. Să avem o Săptămână a Patimilor cu lacrimi, dar și cu credință, să ajungem la Sfânta Înviere. Nu uitați să vă pregătiți sufletul și trupul cu spovedanie. Chemații pe părinții duhovnici ai dumneavoastră să vină. Miercuri este ziua maslului. Vom face, așa cum este reglementat, Sfâtul Maslu după Sfânta Liturghie în sfânta Biserică. Dumnezeu să ne ajute tuturor“, a transmis IPS Teodosie credincioșilor. Facem precizarea că IPS Teodosie a împlinit luna aceasta și 24 ani de la primirea Arhieriei. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a aniversat în data de 3 aprilie 2020, 26 ani de la hirotonia în Arhiereu.

Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, oficiată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în Catedrala Arhiepiscopală "Sf. Ap. Petru și Pavel" din Constanța.

Publicată de Arhiepiscopia Tomisului pe Sâmbătă, 11 aprilie 2020

IPS Teodosie Teodosie s-a născut în 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, jud. Suceava. La botez a primit numele de Macedon.

A urmat şcoala pri­mară în Dorna – Arini, Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ (1971-1976) şi Institutul Teologic Universitar din Bucu­reşti (1976-1980), cu licenţă în Teologie. Cursuri de doctorat, specializarea Studiul Biblic al Vechiului Testament şi Limba ebraică, la acelaşi Institut (1977-1981) şi la Universitatea Birmingham – Anglia (1 octombrie 1992-1 aprilie 1993); în para­lel, a îndeplinit mai multe încredinţări: cântăreţ bisericesc la mănăstirea Antim din Bucureşti (noiembrie 1982 – octombrie 1986); asistent la Secţia Practică, Facultatea de Teologie din Bucureşti (din 1 octombrie 1986).

A fost închinoviat ca frate la schitul Crasna, jud. Prahova (1987) şi tuns în monahism (1990) cu numele Teodosie; hirotonit ierodiacon pe seama Paraclisului Sfânta Ecaterina al Facultă­ţii de Teologie din Bucureşti, iar mai târziu ieromonah (martie 1992), când a fost şi hirotesit protosinghel; la începutul anului 1994 a fost hirotesit arhimandrit; la 22 martie 1994 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu titlul Snagoveanul şi hirotonit arhiereu în 3 apri­lie 1994.

În iulie 1999 a obţinut titlul de doctor în Teologie al Facultăţii de Teolo­gie Ortodoxă din Bucureşti, cu teza: Car­tea Psalmilor şi importanţa ei pentru viaţa pastoral-misionară a Bisericii; doctor în Muzică (2005).

La Bucureşti a desfăşurat o impresionantă activitate în toate dome­niile vieţii bisericeşti, ceea ce a făcut ca, în 21 februarie 2001, Colegiul Electoral Bisericesc să-l aleagă în istoricul scaun arhiepiscopal de la Tomis (Constanţa); la 8 aprilie 2001, în Duminica Floriilor, a avut loc întronizarea la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.

S-a implicat în activitatea pastoral-misionară şi de asistenţă socială la Bucureşti şi Con­stanţa; a reactivat mănăstiri şi schituri, a înfiinţat aşezăminte monahale; s-a impli­cat în înfiinţarea unei Şcoli de cântăreţi bisericeşti la Seminarul Teologic din Bucu­reşti, a trei noi seminarii teologice mona­hale la mănăstirile Căldăruşani, Cernica şi Pasărea, şi a unui seminar în Giurgiu.

A înfiinţat Seminarul Teologic Dionisie Exiguul şi Şcoala de cântăreţi bisericeşti Gherontie Nicolau, amândouă în Con­stanţa; supraveghează procesul de învă­ţământ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Universitatea Ovidius din Constanţa ca profesor şi, o vreme, şi ca decan; con­ducător de doctorat; a participat ca dele­gat al Bisericii noastre la activităţi pas­torale şi culturale în SUA şi în Europa.

A desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică, ce s-a concretizat în temeinice lucrări pre­cum: Cartea Psalmilor şi importanţa ei în viaţa pastoral-misionară a Bisericii (teză de doctorat publicată în 2001 şi 2008), Muzica Vechiului Testament (2001), Viaţa iudeilor oglindită în Psaltirea lui David (2001), Psaltirea cu explicaţii şi adnotări asupra termenilor biblici (2001), Psaltirea ilustrată (2002), Mărturii ale vieţii creş­tine dobrogene (2004), Mitropolia Tomisului (în colaborare cu Adrian Rădulescu, 2004); numeroase studii şi articole în dife­rite periodice bisericeşti; este membru în diferite asociaţii şi organizaţii bisericeşti, culturale şi sociale.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.