ARTA, în toată diversitatea ei, este, a fost și va fi sursa și resursa omului de a se pierde și a se regăsi, de a-și manifesta puterea de a crea și a se recrea în permanență, la infinit, atât în postura de gânditor și creator de artă, de artist interpret sau spectator. Arta este o cale prin care omul își înalță sufletul, îl face să vibreze în moduri neașteptate, declanșând și accesând un tărâm al trăirilor interioare contradictorii care șlefuiesc și aduc la suprafață comori inestimabile, nebănuite, ale spiritului.
„Cunoaște-te pe tine însuți și vei cunoaște întreg universul și zeii”, spunea Socrate, primul mare filosof grec care a luat ca obiect al meditației sale ființa umană. Menirea omului este să aducă echilibrul în toate aspectele vieții lui și să se autodesăvârșească, să respecte tot ce îl înconjoară, trăind în armonie cu natura, cu cosmosul. Prin artă, ființa omenească a reușit să exprime în cele mai diverse forme toate frământările și revelațiile existenței sale. Drumul sinuos pe care umanitatea l-a parcurs și încă îl parcurge în căutarea spiritualității este șovăielnic și anevoios.
Ca un ghid de întoarcere la noi înșine vă aduc în atenție„Cele patru legăminte”din înțelepciunea Toltecă străveche, care reprezintă un puternic cod de conduită care ne poate transforma rapid viața, permițând-ne să experimentăm libertatea. Toltecii au format o civilizație mezoamericană avansată pe pământurile unde se află astăzi Mexicul, predecesoare aztecilor, în perioada 800 – 1000 d.Hr. și erau cunoscuți ca fiind „un popor al cunoașterii”. Erau oameni de știință, înțelepți care studiau cunoașterea spirituală și aveau ca scop păstrarea practicilor strămoșilor lor. Ei considerau că o viață poate fi trăită în iubire și fericire respectând doar 4 principii:
1. FII IMPECABIL ÎN TOT CEEA CE SPUI – Nu rostiți decât adevărul. Nu afirmați decât ceea ce gândiți cu adevărat. Nu folosiți cuvintele pentru a jigni sau pentru a bârfi, lucru valabil inclusiv pentru voi. Aplicați puterea cuvântului în sensul adevărului și al iubirii.
2. NU LUA NIMIC PERSONAL – Nimic din ceea ce fac alții nu are vreo legătură cu voi. Tot ce afirmă şi fac este proiecția propriei lor realități. Dacă deveniţi imuni la opiniile și la acțiunile celor din jur, nu veți mai fi victimele unor suferințe inutile.
3. NU FACE PRESUPUNERI INUTILE – Căutați în voi curajul de a pune întrebări şi de a exprima ceea ce doriţi cu adevărat. Comunicați cu cei din jur cât mai clar cu putință, evitând astfel neînțelegerile, tristețea şi dramele inutile. Acest legământ este suficient pentru a vă transforma radical viața.
4. FĂ ÎNTOTDEAUNA TOT CE ÎȚI STĂ ÎN PUTERE – Nu uitați însă că eficiența noastră maximă se schimbă de la o clipă la alta, la fel cum starea organismului diferă atunci când acesta este sănătos de momentul în care este bolnav. Indiferent de circumstanțe, faceți tot ce vă sta în puteri. Veți evita astfel auto-judecarea, criticile şi regretele inutile.
Pentru o înțelegere mai amplă, cu aplicare în toate domeniile vieții, vă recomand să citiți cartea „Cele patru legăminte”, scrisă de Don Miguel Ruiz.
Melinda VLADU
*Articol apărut în Boema „Ovidius”, publicație realizată de studenții Facultății de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța, cu sprijinul Focus Press