Artefact descoperit de Focus Press în zona Pieței Grivița. Intervine Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

1
4388

Jurnaliștii Focus Press au descoperit, zilele trecute, un artefact în fața unei case din zona Pieței Grivița. La sesizarea cotidianului on-line, polițiștii au informat Direcția Județeană pentru Cultură Constanța și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Artefactul se află în fața unei case de pe str. Romulus Petre, din zona Pieței Grivița. Acesta zace acolo de mai mulți ani, cu siguranță, de vreme ce a fost prins în asfalt, deoarece acesta a fost turnat împrejurul său, și nimeni nu a sesizat instituțiile abilitate.

În urma sesizării făcute de către cotidianul on-line, polițiștii au informat cele două instituții responsabile. „Cu privire la cele semnalate, polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale – Compartimentul Protejarea Patrimoniului Cultural Național au informat Direcția Județeană pentru Cultură Constanța și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, urmând ca specialiști ai celor două instituții să facă verificări cu privire la natura și vechimea bunului“, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Contactată de Focus Press, dr. Magdalena Tița, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, ne-a declarat că fusese sesizată cu privire la existența acelui obiect și a solicitat arheologilor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța să intervină, pentru a verifica dacă este sau nu vorba de un bun cultural susceptibil a face parte din patrimoniul cultural național.

Lucru care s-a și întâmplat, un arheolog al M.I.N.A.C. deplasându-se pe strada Romulus Petre, pentru a cerceta obiectul din piatră. Directorul muzeului, dr. Aurel Mototolea, ne-a declarat că, într-adevăr a fost descoperită o piatră antică, posibil o parte a unei stele funerare. Obiectul din piatră va fi cercetat, pentru a fi datat și pentru a fi evaluat. 

„Obiectul are în jur de 120 de kilograme, căutăm soluția pentru a-l prelua de pe stradă. Este și încastrat în asfalt, va trebui să îl desprindem de acolo, iar apoi să îl transportăm la muzeu“, ne-a declarat arheologul Aurel Mototolea, managerul interimar al M.I.N.A.C.

Din cauza dimensiunilor și a greutății, artefactul nu poate fi ridicat de arheologi cu mâna, trebuie folosit un utilaj în acest sens, așa că va fi transportat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța zilele următoare.

Reamintim că un alt artefact roman a fost descoperit la sfârșitul săptămânii trecute, la domiciliul unui bărbat din localitatea Valu lui Traian. În cauză, polițiștii constănțeni continuă cercetările în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat de bunuri care fac parte din patrimoniul cultural și tăinuire.

De această dată nu este vorba de așa ceva, proprietarii casei în fața căreia zace obiectul din piatră antică pe strada Romulus Petre fiind fericiți că acesta va fi preluat de către M.I.N.A.C., deoarece seara se strâng tot felul de persoane acolo, pentru a sta pe piatră la discuții, conform declarațiilor directorul executiv al D.J.C. Constanța, dr. Magdalena Tița.

Cătălin SCHIPOR, Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

  1. Cu siguranta, daca se fac sapaturi în zona o sa descopere si alte vestigii…din pacate noi romanii nu punem accent pe mostenirea culturala si pe identitatea noastra, uitam de unde am venit si nu o sa stim care ne este viitorul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.