VIDEO. Vila Elena se dărâmă sub ochii noştri! Ordinul Arhitecţilor nu este în stare să o reabiliteze

1
2145

Pe Bulevardul Fedinand, una dintre cele mai importante artere din municipiul Constanța, găsim, la numărul 75, o clădire istorică: Vila Elena, care se degradează pe zi ce trece.

Imobilul, monument istoric, stă să cadă, fiind împrejmuit de câtiva ani, în speranța că va fi reabilitat. Vila se află în proprietatea Ordinului Arhitecților din România-filiala Dobrogea, dar și a Ordinului Arhitecților din România-central, fiind acționari în mod egal.

Mulți se întreabă dacă această clădire, sau ce a mai rămas din aceasta, va fi reabilitată. Încă din 2013 OAR-filiala Dobrogea promitea că o va reabilita și moderniza. Timpul a trecut, iar lucrările întârzie să încespă, proprietarii motivând că nu au fonduri.

„Deocamdată igienizăm zona, o împrejmuire, punerea în siguranță, ca nu cumva să cadă vreo cărămidă, acoperișul, adică elementele care reprezintă un real pericol”, au tot spus, de-a lungul timpului, proprietarii.

Legat de finanțare, Vila Elena are doi proprietari, Ordinul Arhitecților din România-Filiala Dobrogea și Ordinul Arhitecților din România. Potrivit unor surse, OAR-filiala Dobrogea are un buget destul de consistent, însă acum se așteaptă ca și OAR-nivelul central să cotizeze cu o parte din suma necesară pentru reabilitarea Vilei Elena.

Scurt istoric al clădirii:Imobilul l-a avut ca prim proprietar în perioada interbelică pe Tache Manicatide, cel care i-a dat numele casei de “Vila Elena”, și a fost construită în anul 1899. Din cauza celor două războaie din secolul trecut, o mare parte din documentele primăriei s-au pierdut, astfel că acestea astăzi nu se mai regăsesc în depozitele Arhivelor Statului , fiind și cazul “Vilei Elena”. Cu privire la imobil, corpul din față, cu o faţadă având un frumos placaj din piatră, îl putem cataloga ca având un stil eclectic, dar cel din spate are o volumetrie simplă și a suferit în timp modificări. Cu privire la denumire există și presupunerea că Manicatide, născut la Giurgiu în 1879 într-o familie înstărită având origini grecești, a denumit-o Vila Elenă (adica “Vilă Grecescă”), dar nu există dovezi clare privind acestă afirmație. Ȋn anul 1942 Tache Manicatide a vândut vila familiei Şteflea, care a locuit aici doar 8 ani, în anul 1950 imobilul fiind naționalizat.După 1990, moștenitorii familiei Şteflea au făcut cerere pentru recuperarea imobilului, reușind, în primă fază, să-l recupereze parțial şi apoi să-l recupereze integral”.

sursa foto: arhitectura-1906.ro

În anul 2019, OAR-filiala Dobrogea a fost amendată contravențional de către administrația publică locală pe motiv că nu au luat măsurile necesare pentru întreținerea clădirii, conform HCL 184/2013 (privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța).

Citește și:

Loredana MIHAI

1 COMENTARIU

  1. UN ALT DUREROS OBIECT DE PATRIMONIU URBANISTIC ȘI CULTURAL, ESTE VILA-CASTEL DE LÂNGĂ POLIȚIA MUNICIPALĂ SITUAT PE BULVARDUL FERDINAND. DIN CÂTE CUNOAȘTEM, PRIN PROCEDURI CIUDATE, A INTRAT ÎN MOD MISTERIOS ÎN PROPRIETATEA UNUI MARE INTERLOP, CA ȘI HANUL BALCAN. NICI O FORMAȚIUNE POLITICĂ DIN MARILE EMANATE, CE DEFILEAZĂ VITEJEȘTE PE CÂRCA ȚĂRII DIN 1948 ÎNCOACE, NU A CATADICSIT A VENI LA CONDUCERE CU UN PROGRAM CLAR, IMPERATIV DECLARAT, DE RĂZBOI TOTAL LUMII INTERLOPE, BA MAI MULT, AZI, DACĂ ZICI CEVA DE PORCĂRIILE NUMITE PALATE, CU ACOPERIȘURILE AURITE, CU MARMURĂ DE CARARA, CRISTALE DE MURANO ȘI FRIZE PLACATE CU FOIȚĂ DE AUR NEMȚESC, TE POȚI TREZI CĂ FACI PUȘCĂRIE, DEOARECE PARLAMENTUL LE-A DĂRUIT PRIVILEGIUL IMUNITĂȚII DE CÂRD, ASTFEL REPREZENTÂND CASTA SUPERIOARĂ, RASA SUPERIOARĂ CELOR CCA. 20 DE MILIOANE DE ROMÂNI. MARILE ORAȘE AU STRĂZI ÎNTREGI PROPRIETATEA ACESTOR CLANURI, DE MULȚI ANI, PRIN REFACEREA ÎN FALS A ACTELOR PIERDUTE ORI DISTRUSE ALE PROPRIETĂȚILOR! PE CARE LE-AU ÎMPĂRȚIT CU SECURIȘTII NICIODATĂ ÎN REZERVĂ!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.