Asistenții medicali dați afară din locuințele de serviciu din complexul Summerland contestă hotărârea

1
11851

Trei dintre cei patru asistenți medicali de la Spitalul Județean Constanța, dați afară din locuințele de serviciu, au depus plângeri prealabile împotriva hotărârii Consiliului Județean Constanța de a înceta dreptul de administrare al unității sanitare asupra acestora. Aleșii județeni vor vota, miercuri, proiectele de hotărâre de respingere a celor trei plângeri.

Consilierii județeni constănțeni au aprobat, în data de 17 februarie a.c., proiectul de hotărâre privind încetarea dreptului de administrare constituit în favoarea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța asupra a patru locuințe de serviciu din complexul Summerland din Mamaia Nord, care sunt proprietatea publică a Județului Constanța. Acestea au două sau trei camere și suprafețe cuprinse între 106,32 și 123,19mp, având o valoare de inventar, fiecare, de maximum 473.569,68 lei.

Conform documentelor aferente proiectului de hotărâre, imobilele își vor menține destinația de locuință de serviciu și a fost necesară încetarea administrării de către unitatea medicală pentru repartizarea acestora altor categorii socio-profesionale implicate în gestionarea și funcționarea serviciilor de interes public județean.

Cele patru apartamente fac parte din cele 25 de locuințe de serviciu care au fost transmise în administrarea Spitalului Județean în 2014, de către C.J.C. Ele fuseseră cumpărate, în 2012, în urma unei alte hotărâri a C.J.C., din 2011, prin care se aproba achiziționarea de bunuri imobile în regim de locuințe de serviciu pentru specialiști care desfășoară activitatea în cadrul serviciilor publice de interes județean, respectiv pentru personal medical transferat din țară și străinătate la cea mai mare unitate sanitară din județ.

Miercuri, 24 martie a.c., consilierii județeni trebuie să voteze noi proiecte de hotărâre cu privire la aceste apartamente, deoarece trei dintre cei patru asistenți medicali ai spitalului, care au rămas fără locuințe de serviciu, au depus plângeri prealabile, contestând legalitatea hotărârii din 17 februarie a.c.

Trei asistenți medicali contestă legalitatea hotărârii C.J.C.

Emilia Băltărețu, Violeta-Elena Cizmașu și Lucian Dogariu susțin că hotărârea C.J.C. nu este motivată, în cuprinsul său nefiind indicate concret împrejurările care au determinat Consiliul Județean să dispună încetarea dreptului de administrare al Spitalului Județen pentru patru imobile din cele 25 în total. Astfel, ar fi fost încălcată o cerință de legalitate a actului administrativ, deoarece motivarea constituie o garanție împotriva arbitrariului și se impune cu deosebire în cazul actelor prin care se modifică ori se suprimă drepturi sau situații juridice individuale și subiective. Motivarea ar trebui să permită destinatarilor să cunoască și să evalueze temeiurile deciziei, susțin cei trei, și să facă posibilă exercitarea controlului de legalitate.

În același timp, asistenții medicali consideră că hotărârea este nelegală întrucât nu sunt îndeplinite condițiile pentru a se dispune încetarea/revocarea dreptului de administrare constituit în favoarea Spitalului Județean. Pentru că nici nu a încetat dreptul de proprietate publică a C.J.C. pentru cele patru locuințe de serviciu și nici revocarea nu este impusă de interesul public. Cel puțin, consideră cei trei, C.J.C. nu a arătat în concret ce a determinat această măsură, mai ales că nu se specifică faptul că acestea vor trece în administrarea altei instituții aflate în subordinea Consiliului Județean, care ar avea nevoie de acestea, sau o pretinsă conduită necorespunzătoare a asistenților medicali. Ei și-ar fi plătit la timp chiria stabilită și nici nu au provocat alte probleme.

În plus, cele 25 de locuințe de serviciu au fost cumpărate, în 2012, pentru a fi închiriate personalului medical al Spitalului Județean.

„Doar în privința a patru dintre ele s-a dispus revocarea dreptului de administrare, fără însă a exista o justificare în acest sens. (…) în condițiile în care: – parte dintre beneficiarii unor astfel de locuințe de serviciu nu mai justifică folosința acestora întrucât, la acest moment, dețin în proprietate imobile care le asigură nevoile locative; – H.C.J. atacată este discriminatorie deoarece se urmărește preluarea unor apartamente locuite numai de unii dintre asistenții medicali și niciunul dintre acelea care sunt locuite de medici; – H.C.J. este de natură a vătăma chiar un interes public de importanță majoră, în condițiile în care, în vreme de pandemie COVID-19, care presupune personal medical suplimentar, în lipsa unui spațiu locativ, asistenții medicali vor fi nevoiți să părăsească spitalul și să revină la locul de domiciliu“, susțin cei trei asistenți medicali în plângerile prealabile.

Prin urmare, aceștia susțin că revocarea dreptului de administrare al Spitalului Județean asupra celor patru locuințe de serviciu a fost dispusă în mod arbitrar, discreționar, fără o justificare a necesității adoptării sale, fiind încălcate inclusiv principiile egalității, echității, nediscriminării și transparenței actului administrativ.

Consilierii județeni vor vota proiecte de hotărâre pentru respingerea plângerilor prealabile

De cealaltă parte, președintele C.J.C., Mihai Lupu, cere consilierilor județeni să voteze respingerea celor trei plângeri prealabile, deoarece motivele invocate de asistenții medicali sunt nefondate. Și pentru că interesul public la care face referire legea, dar și angajații Spitalului Județean acoperă variate situații practice. Iar revocarea este un act administrativ unilateral, astfel că nu presupune acordul titularului dreptului de administrare și, în plus, cele patru apartamente vor fi repartizate tot ca locuințe de serviciu altor categorii socio-profesionale implicate în gestionarea și funcționarea serviciilor de interes public județean.

Rămâne de văzut dacă aleșii județeni vor respinge plângerile prealabile în ședința ordinară a Consiliului Județean din 24 martie a.c.

Menționăm că plângerea prealabilă este un pas necesar înainte de a te adresa instanței de judecată sau unor organe de urmărire penală.

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

  1. așa le trebuie ciuma roșie nu era buna ca le dădea sunt mai buni ăștia ca le ia tot la toți sa le ia unul sa nu rămână sa vadă și ei cum se dărâma tot ce-a făcut pt ei Constantinescu și tutuianu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.