Asociația Patronală RESTO, semnal de alarmă către guvernanți: „Treziți-vă la realitate. Este o greșeală gravă să condiționezi oamenii care au crezut în libertăți, vaccinându-se”

0
98

Asociația Patronală RESTO Constanța a susținut o conferință de presă, joi, 30 septembrie a.c., prilej cu care a prezentat bilanțul sezonului estival ce tocmai a trecut. Au fost prezenți Corina Martin, președinte de onoare RESTO, Roberto Tortora vicepreședinte RESTO, Egevit Aslan, președinte RESTO.

Aceștia au declarat că majoritatea turiștilor s-au arătat nemulțumiți de stațiunea Mamaia, începând de la calitatea serviciilor, dar și de regulamentul parcărilor, costurile fiind mult prea mari

Totodată, o altă problemă ar fi cea legată de înnisiparea plajei. Acest proces a condus la închiderea multor afaceri, iar operatorii economici, care au dorit, din respect pentru clienți și turiști să mențină deschis, au făcut mari eforturi pentru a ține în picioare afacerile. O altă problemă a fost cea legată de lipsa personalului calificat

Asociația Patronală RESTO trage un semnal de alarmă guvernanților să se îndrepte și spre acest sector, să aplice legi și măsuri clare care să vină în beneficiul operatorilor economici, dar și turiștilor. Cu această ocazie, președintele Asociației Patronale RESTO, Egevit Aslan a transmis un mesaj și către autoritățile centrale:

”Atrag atenția că poate autoritățile, guvernul trebuie să se gândească serios la o modalitate de a scoate din zona gri salariile care există în turism pentru că trebuie să înțeleagă că doar cu controale și pedepse fără să vii cu un mediu propice respectării legislației, să determini antreprenorii să respecte legea, nu se poate realiza nimic. Toate aceste amenzi și controale nu vor face decât să închidă activități, sau îi vor determina pe operatori să găsească întotdeauna soluții. Haideți să ne trezim odată la realitate, să facem ceea ce este benefic pentru economia României, pentru antreprenori, pentru că nimeni nu vrea să facă investiții care nu aduc profit.”

Tot președintele RESTO a spus că nu i se pare în regulă ca cei ce prezintă certificatul verde să fie obligați să respecte aceleași reguli ca cei nevaccinați, motivând acest aspect prin faptul că cei ce au ales să se vaccineze au făcut acest lucru pentru revenirea la normalitate:

„Din păcate, cu toții cunoaștem, că ni s-a spus încă din vară că vine valul patru, deja în Spania este valul cinci și probabil vor mai exista și alte valuri. Ideea este că noi am așteptat să ajungem la o incidență de peste 6, nu mă refer în Constanța, dar și aici mai e puțin ca să luăm aceleași măsuri ca anul trecut, ce ne-au demonstrat că problema nu este HoReCa pentru creșterea incidenței, dar, din nou acest domeniu este sacrificat și discriminat față de alte domenii de activitate. Cerem prin Federația Patronală a Ospitalității unde suntem membri fondatori, cu întâlniri între asociații să se găsească soluții, noi am trimis aceste soluții. Sperăm să se termine certurile din guvern și să se aplice măsuri coerente. Certificatul acesta verde, digital ar trebui să reprezinte libertatea de circulație în toate restaurantele fără niciun fel de restricție. Aceasta este poziția noastră, ca Federație, pe plan național. Este necesară scoaterea de sub această incidență a calculului de 30% și 50% a gradului de ocupare a acestui sector. Considerăm că este o greșeală gravă să condiționezi oameni care au crezut în libertăți vaccinându-se.  Să vii acum să îi spui că nu au voie decât 30% din cei vaccinați într-un anumit spațiu, sau 50%, sau dacă incidența este mai mare, restaurantele să se închidă la ora 18.00 sau 20.00, este o discriminare, o jignire, o ofensă și o descurajare a campaniei de vaccinare. Oamenii care s-au vaccinat s-au trezit că singurul beneficiu este acela să iasă pe stradă fără adeverință. Noi susținem vaccinarea, dar cu reglementări clare și aplicabile.”

Un alt aspect extrem de important este acela că se vor intensifica acțiunile oamenilor legii în perioada imediat următoare pentru cei ce vor merge la restaurante ori terase. Cetățenii vor fi nevoiți să prezinte certificatul verde dar și actul de identitate, aceasta pentru a nu permite schimbul de certificare verzi:

„Au existat situații în care își împart certificatele între ei, pentru că în restaurant nu cerem decât acest certificat, nu și buletinul, dar am fost anunțați de către Prefectură de o săptămână că se vor intensifica controalele atât către operatori, cât și către clienți. Asta s-a întâmplat și anul trecut, din păcate ne-au gonit clienții de la mese. Cred că restaurantele se vor prelua și verifica aleatoriu, pentru că nu sunt prea mulți polițiști locali în municipiul Constanța. Dar revenind cine face schimb de certificate doar pentru a intra în restaurante își asumă un caz penal, este o infracțiune gravă.”

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.