Asociațiile de proprietari din Constanța au fost notificate de Poliția Locală și de Direcția de Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei să asigure, permanent, o stare de curățenie în jurul blocurilor. Altfel, se vor aplica amenzi.
Primăria Constanța a început să notifice asociațiile de proprietari să asigure curățenia în jurul blocurilor, permanent. Acestea nu au primit o înștiințare, ci două: una de la Poliția Locală, semnată de directorul Ionuț Dumitru, și alta de la Direcția de Gestionare Servicii Publice, semnată de binecunoscutul director Horia Constantinescu. Culmea, cele două spun unele lucruri diferit.
În ambele notificări se menționează Hotărârea Consiliului Local nr. 184/2013, potrivit căreia atât persoanele fizice, cât și cele juridice au mai multe sarcini și responsabilități pentru buna gospodărire a orașului. În adresa primită de la Horia Constantinescu, însă, se recunoaște că și actualii consilieri locali au aprobat, la propunerea primarului, un Regulament pentru îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea orașului, care și acesta stabilește sarcini pentru constănțeni.
Oare Poliția Locală nu știe că există un nou regulament din acest an? Puțin probabil de vreme ce și primarul Vergil Chițac a făcut referire zilele trecute, într-o conferință de presă, tot la hotărârea din 2013.
„Din 2013, există Hotărârea de Consiliu Local privind gospodărirea nr. 184, care tot asta prevedea. Asociațiile de proprietari trebuie să se îngrijească de spațiile verzi din jurul blocurilor. Noi îndemnăm și acum asociațiile să facă asta.
La Regulamentul parcărilor, eu am fost absolut de acord ca parcările rezidențiale să fie licitate, dar Consiliul Local nu a fost de acord și regulamentul a ieșit altfel. Asta e democrația. Vă spun care a fost argumentul: licitațiile trebuiau să fie organizate de asociațiile de proprietari și între 10 și 20% din bani le rămâneau lor, îi capitalizau și cu ei își îngrijeau spațiile verzi.
Dar dacă Consiliul Local nu a fost de acord, deși am explicat în ședință, eu nu am ce să fac acum. Va trebui să vedem ce formă găsim de a le ajuta să își întrețină spațiile verzi din jurul blocurilor“, a declarat primarul Vergil Chițac.
Așadar, cel mai probabil edilul-șef vorbește tot de regulamentul din 2013 ca dacă, iar, constănțenii vor începe să critice, să știe că de mai demult exista această obligație, el doar a continuat să o includă și în noua hotărâre de Consiliu Local.
Măturăm și drumurile sau nu?
Potrivit Poliției Locale, asociațiile de proprietari trebuie să asigure o permanentă stare de curățenie și a drumurilor și a trotuarelor din jurul blocului, și a locurilor de parcare, nu numai să întrețină spațiile verzi de lângă clădire. Exact, ar trebui să ne luăm măturile și să ne apucăm să curățăm porțiunile de drum și de trotuar din fața blocurilor din care locuim. Probabil, astfel, Primăria vrea să facă niște economii și să plătească mai puțin operatorului de salubritate!?
Poate scăpăm, însă, de măturatul drumurilor, căci în adresa transmisă de directorul executiv adjunct Horia Constantinescu nu se mai menționează acest lucru, doar trotuarele, parcările și spațiile verzi. Acesta încearcă să ne liniștească precizând că, potrivit noii hotărâri a Consiliului Local, nu mai trebuie să ne ocupăm tot noi de deșeurile vegetale rezultate în urma curățeniei, le va ridica firma de salubrizare, dacă scriem și trimitem poze pe WhatsApp, la numărul de telefon 0731.550.011. Cei care nu se descurcă să folosească tehnologia… să cheme un prieten!
Chemăm o firmă sau ne gospodărim singuri?
Deci, dragi constănțeni, la treabă! Luați care ce aveți prin casă și ieșiți să faceți curățenie în fața blocului. Nu uitați, inclusiv pe trotuar și în parcare, nu numai în spațiul verde. Cosiți iarba, tundeți gardul viu, strângeți gunoaiele, întrețineți copacii și arbuștii.
Perimetrul aflat în întreținerea fiecărei asociații de proprietari îl reprezintă suprafața tangentă imobilului până la intersecția cu o alee, o stradă sau un bulevard. Limita de demarcație o reprezintă jumătatea distanței dintre blocurile ce aparțin unor asociații diferite.
Dacă nu doriți sau nu puteți să faceți curățenie, asociația de proprietari poate angaja o firmă pentru asta. Costă minimum 500 de lei. Altfel, asociația poate achiziționa sculele și uneltele necesare și spor la treabă! O motocoasă costă aproximativ 500 de lei, mai trebuie o greblă, o foarfecă, mănuși și alte consumabile, carburant pentru motocoasă etc. Toate costă mai mult decât angajarea unei firme, dar rămân în proprietatea asociației și pot fi folosite ori de câte ori este nevoie. Însă, dacă sunt prea mulți vârstnici în bloc, probabil e mai simplu să chemați o firmă de curățenie.
Unele asociații de proprietari s-au apucat deja de curățenie în fața blocului. De exemplu, locatarii blocului K2A de pe strada Traian.
„Am explicat locatarilor că avem trei variante: să nu ne implicăm și să suportăm eventuale amenzi, să angajăm o firmă care să presteze acest serviciu sau locatarii să iasă la o activitate voluntară de igienizare a spațiului verde. Mă bucur că au ales ultima variantă. Rezultatul oferă o satisfacție mai mare, plus că este o metodă inedită de socializare între vecini“, ne-a declarat administratorul condominiului, Radu Anghel.
Cuantumul amenzii contravenționale este cuprins între 500 și 1.000 de lei, iar apoi curățenia se face de către Primărie, pe banii asociației de proprietari.
Valentin ISPAS
Doamne, ce mai mințiți! Nu a venit nimeni sa „amenințe” locatarii cu nicio amenda, nimeni nu a primit nicio notificare, absolut nimic. Acțiunea locatarilor nu are nicio legătură cu vreo „amenintare” a Primăriei, care, de altfel, in alti ani venea si cosea iarba de pe spatiile e verzi. Acum, probabil, „notifica” asociațiile sa isi coseasca iarba, eventual, sa isi cumpere si motocoase. Toate astea ca sa mai poată Primaria sa faca ceva economie.
Oricum, ideea este ca oamenii si-au facut curățenie din proprie initiativa, nu a venit niciun „guster” de la Primarie sa le spună :”Bai, voi, „lenea” de la K2A, aveți trei variante :ori…, ori…, ori…! ”
Domnul reporter, voiați” sa va iasă” un articol mai” boombastic”, nu? Sau, cumva, „sa legati” subiectul de Primarie…
Sa stiti ca unii oameni fac o treaba, fiiindca vor ei sa o faca, nu neapărat, doar dacă au pistolul la tâmplă…
Cucoană, tu ori esti prea proasta, ori esti chioara. Nu vezi poza cu ditamai notificarea in interiorul reportajului? Si noi am primit aceeasi hartie de la primarie, în tomis nord. Dar iti trebuie si minte ca sa pricepi, nu doar ochi ca sa citesti.
daca cineva crede ca „primaria” face altceva decat sa astepte sfarsitul lunii sa-si incaseze salariile, va inselati amarnic. Nimic, da nimic este cuvantul care caracterizeaza activitatea celor din primarie. De ce azi, cand poate fi facut si saptamina viitoare, nu aici, in alta parte s.a.s.m.d
Domnule Jorj, daca ati fi citit cu atenție, ati fi văzut ca notificarea respectiva, se adresează altei asociații de locatari, nu celei de la K2A.
Numele președintelui de asociație de la K2A nu este Liviu Misian si nici Asociatia nu are nr. 297.
Cred ca dumneavoastră va trebuie o pereche de ochelari, ca eu sunt prea „cucoană” ca sa va fac „prost”.
Toate cele bune!
Ai pus bine între ghilimele cuvantul CUCOANA, ptr ca in realitate esti o tuta. Despre K2A scre ca oamenii s-au apucat deja de treaba, nu scrie nimic altceva, in schimb aproape toate asociatiile de proprietari au primit acele hartii. Si noi am primit. Ce dracu ti-e atat de greu sa pricepi? Ii mai faci si pe oamenii astia mincinosi, ptr ca esti tu „cucoana”. Fa-ne un serviciu si lasa-ne cu povestile tale.
Asociatiile de proprietari notificate sa si faca ordine, dar renumita Pensiune Bar Rubin cand va fi notificata sa si dea jos camerele video de pe spatiul public??
Daca tot ne facem curatenie, pe dom public, primaria, salubritatea, ce rost isi mai au? Atunci, ne scoatem mese , șezlonguri, grătare si stam pe domeniul public daca pica tot in sarcina noastră si tăiatul bălăriilor, înseamnă ca e al nostru. Niciodată nu a fost asa ceva. Sigur, iti faci curatenie in jurul blocului , vopsești cu var un copac, dar sa tai si bălăriile…!? CE FACI VERGILE? Nici PSD UL nu apela la aceasta maniera, orașul era tuns si frezat! Rușine! Polaris ul cu contractul lui nenorocit jecmănește lumea si acum tot pe bietul roman se trage! RUȘINE!!!
Bine ca primaria are grija de parcul Tabacariei. Acolo nu te mai vezi de buruieni. Posibil sa imparta parcul in parcele si sa le dea asociatiilor de proprietari sa ne ingrijim de ele. daca nu amenda, ti-ai raului de cetateni. aveti un singur drept, sa platiti taxe, amenzi si impozite. nimic altceva!
Recomand sa vina domnul Chitac si domnul Comanescu sa faca curatenie mai ales ca sunt prieteni buni. Horia Constantinescu zis si muc cel mic poate face cafele la nisip iar madam Ovanesian la curatat balariile.