Atenție, constănțeni, s-au vândut ouă infestate cu Salmonella în tot județul, în diverse magazine Profi!

1
4231

Week-endul trecut, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța au confiscat din magazine Profi din tot județul tone de ouă infestate cu Salmonella. Aceste produse ce pun în pericol sănătatea cumpărătorilor au fost vândute în multe unități comerciale ale lanțului de retail, în tot județul Constanța.

Marți, 10.11.2020, Focus Press vă anunța că pe ușa magazinului Profi de pe str. Mircea cel Bătrân din Constanța este lipit un afiș important, o informare către consumatori potrivit căreia în această unitate comercială s-au vândut ouă infestate cu Salmonella. Acestea aparțin unui lot clar specificat, iar cumpărătorilor care au achiziționat un carton Proxi cu zece ouă proaspete categoria A din acesta, li se recomandă să nu le consume, să aducă înapoi produsele și li se va returna contravaloarea lor. Atenție, pentru acest lucru puteți să să le aduceți înapoi în magazin doar până pe 17.11.2020, nu până pe 22.11.2020, când acestea expiră.

Însă, potrivit directorului interimar al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, ouă infestate cu Salmonella s-au vândut în mai multe magazine Profi din județ!!! „În urma unei alerte de la nivel național, am acționat imediat. (…) Tot week-endul trecut am fost în județ, la magazine, și am confiscat tone de ouă infestate cu Salmonella“, ne-a declarat Simona Basilic, directorul interimar al D.S.V.S.A. Constanța.

În urma articolului și a întrebărilor transmise către lanțul de retail, Gabriel Pâslaru, managerul PR al Profi Rom Food, și-a arătat aprecierea deoarece Focus Press, prin ceea ce face dovește că veghează la sănătatea și la starea de bine a cumpărătorilor, „la fel ca și noi. În ce privește detaliile privitoare la sursa acestui produs și lotul implicat, acestea se găsesc în anunțul pe care l-ați publicat. Lotul este 2510, cod EAN 5 948688 014733, iar furnizorul, Assani“.

În rest, niciun alt răspuns la întrebările Focus Press: în ce perioadă au fost vândute ouăle infestate cu Salmonella, câte tone de ouă au fost retrase de la vânzare, dacă astfel de produse ce pun în pericol sănătatea cumpărătorilor au fost comercializate și în alte județe decât Constanța, în câte magazine Profi din județul Constanța au ajuns ouăle cu Salmonella, câte ouă infestate conținea lotul retras de la vânzare, de ce constănțenii nu le pot returna până la data lor de expirare etc., etc.

Niciun alt răspuns! Doar câteva cuvinte, care nu clarifică toată această situație care poate conduce la îmbolnăvirea gravă a cumpărătorilor, mai ales în condițiile pandemiei de COVID-19! De ce se ascund toate aceste informații, vă lăsăm pe voi, dragi cititori, să trageți concluziile. Însă este clară atitudinea Profi de a nu prezenta datele necesare pentru a cunoaște deslușit acest eveniment nedorit, care este, însă, atât de periculos.

Lanțul de retail nu a dorit să știm nici dacă ouăle infestate cu Salmonella provin de la găini crescute în cuști, produse marcate cu cifra 3, probabil deoarece, așa cum menționam în articolul anterior, nu și-a luat nici măcar angajamentul că va pune capăt aprovizionării cu astfel de ouă până în 2025, deși „este un fapt cunoscut că aceste produse au o calitate nutritivă inferioară, conțin reziduuri de pesticide, de medicamente și au un conținut mai mare de colesterol. În plus, administrarea antibioticelor este o practică frecventă în ferme, pentru a preveni și trata bolile intestinale, iar acest lucru duce la creșterea rezistenței la antibiotice. Riscul de Salmonella este, de asemenea, mai crescut la sistemele de creștere cu baterii“, conform Asociației F.R.E.E. (Freedom and Respect for Every Earthling).

Profi și Direcția Sanitară Veterinară s-au temut să nu creeze o stare de panică în rândul constănțenilor!?!

Cu privire la lipsa unei comunicări intense cu privire la posibilitatea achiziționării de ouă infestate cu Salmonella din magazinele Profi, atât reprezentanta Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, cât și cel al Profi Rom Food au oferit același răspuns: s-au temut să nu creeze panică în rândul locuitorilor, dacă ar fi realizat o mai largă informare a constănțenilor. Așa, doar s-au lipit anunțuri în locuri puțin vizibile la intrare în magazine, fără nicio semnalizare, pentru a ști că aceea este o informare importantă și trebuie citită, și cine se îmbolnăvește, se îmbolnăvește. Reamintim, simptomele ușoare ale infecției cu Salmonella sunt diaree (uneori cu sânge), febră, greață, vomă, crampe abdominale. Cele ușoare!  

Ce am întrebat pe reprezentanții Profi România cu privire la acest aspect?

„În legătură cu anunțul (…) potrivit căruia au fost vândute ouă infestate cu Salmonella, vă rugăm să ne prezentați următoarele: (…)
– considerați că a fost de ajuns doar lipirea unei hârtii A4 pe geamul magazinului, pentru ca locuitorii Constanței care au cumpărat astfel de produse să afle riscul la care se expun și să știe că trebuie și pot să le returneze?
– considerați că informarea era cu adevărat vizibilă, dat fiind faptul că se afla lipită pe geam, la intrare în magazin, fără niciun fel de semnalizare, pentru a cunoaște că este vorba de un anunț foarte important?
– de ce nu a fost trimis un comunicat mass-media locală pentru informarea cât mai multor constănțeni, care au cumpărat ouă infestate?
– de ce nu există un anunț pe site-ul dumneavoastra, pe pagina dumneavoastră de Facebook, cu această informație, pentru a informa cât mai mulți constănțeni?
– considerați că ați făcut tot ce este posibil pentru a anunța un număr cât mai mare de constănțeni, posibili cumpărători ai ouălor infestate?“

Ce au răspuns? „Vă asigurăm că Profi respectă cu strictețe legislația și că toți pașii făcuți în legătură cu situația pe care ați descris-o sunt în conformitate cu aceasta. Orice acțiuni suplimentare pot genera o stare de panică, ceea ce evident nu este de dorit“, a precizat Gabriel Pâslaru. Atât… doar!

Și directorul interimar al D.S.V.S.A. Constanța ne-a declarat că dacă se comunica agresiv posibilitatea de a fi cumpărat ouă infestate cu Salmonella de la magazine Profi din județul Constanța, s-ar fi creat panică în rândul cumpărătorilor. „Dacă anunțam mai mult acest lucru, s-ar fi creat panică. Și mulți constănțeni nu ar fi citit corect informarea și ar fi înțeles că toate ouăle din mangazile Profi sunt infestate cu Salmonella, nu numai cele din lotul respectiv“, a precizat Simona Basilic.

Chapeu, doamnă, ne considerați pe toți, probabil, niște proști!!!

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.