Cetățenii suspecți sau confirmați cu infecție cu SARS-CoV-2 au putut vota duminică, la alegerile parlamentare, solicitând urna mobilă. Aceasta a fost transportată de membri ai secțiilor de votare, însoțiți de jandarmi ai Grupării Mobile. Unii președinți ai secțiilor de votare unde au fost înregistrate cereri de urnă mobilă s-au plâns, luni, că unii jandarmi au criticat și au fost foarte deranjați de lipsa combinezoanelor, care îi puteau feri de transmiterea virusului, mai ales că urmau să se deplaseze la persoane aflate în izolare sau carantină.
Așteptând să predea Biroului Electoral Județean Constanța sacii cu buletine, mai mulți președinți ai unor secții de votare au povestit faptul că unii jandarmi i-au criticat pe nedrept și s-au arătat foarte deranjați de faptul că nu li s-au pus la dispoziție combinezoane de protecție, care îi puteau feri de transmiterea virusului, mai ales că urmau să se deplaseze la persoane suspecte sau confirmate cu infecție cu noul coronavirus, care voiau să voteze.
Vlad Jipa, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Județean Constanța, a recunoscut că membrii secțiilor de votare și militarii nu au avut la dispoziție combinezoane pentru a le îmbrăca în momentul deplasării cu urna mobilă, Instituția Prefectului – Județul Constanța neavând astfel de materiale de protecție, deoarece nu au fost trimise de la București. De cealaltă parte, reprezentanții Prefecturii nu au oferit niciun răspuns până la această oră, încercând să afle dacă e așa sau nu, deși toate materialele necesare pentru respectarea măsurilor impuse pentru limitarea prevenirea transmiterii COVID-19 au fost distribuite, împreună cu buletinele de vot, ștampilele etc., chiar de Instituția Prefectului.
Culmea, col. Sorin Trancă, purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis“ Constanța, ne-a declarat că militarii au însoțit urna mobilă îmbrăcați în combinezoane de protecție, deși părea un pic încurcat de declarația omologului său de la B.E.J., care susține că la Constanța nu au fost distribute astfel de echipamente de protecție. Dar ne-a explicat că au existat peste 600 de solicitări de urnă mobilă în județul Constanța, dintre care 360 în municipiul-reședință de județ, iar 210 la cetățeni confirmați cu SARS-CoV-2, jandarmii nu au refuzat nicio astfel de misiune și nici nu există înregistrată la G.J.M o astfel de reclamație din partea militarilor constănțeni.
Poate doar Dumnezeu mai înțelege ceva!
Valentin ISPAS