Au început audierile în cel de-al doilea dosar privind explozia de la Petromidia

0
1115
sursa foto: Facebook

A început audierea martorilor în cel de-al doilea dosar deschis de Parchet ca urmare a exploziei de la Rafinăria Rompetrol, din 2016, care mai avea puțin și ștergea Năvodariul de pe fața pământului. Dosarul a fost înregistrat în luna iunie a anului trecut, însă primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 25 ianuarie a.c.

Dosarul penal în cauză are ca obiect: ”neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, iar Inculpații sunt aceiași Daniel Stanciu, Vasile Caraman şi Ioan Mărginean, cercetați în primul dosar penal, pentru ucidere din culpă.

Alături de inculpații – persoane fizice, sunt cercetate penal și societățile ”Rompetrol Rafinărie” și ”Rominserv”, care sunt și părți responsabile civilmente.

La penultimul termen, din data de 1 martie a.c., instanța a dispus începerea cercetării judecătorești și citarea unor martori pentru audieri, pentru data de luni, 19 aprilie.

Așa cum se știe, în 2016, o explozie teribilă avea loc la Petromidia, iar patru oameni au fost transportați cu arsuri grave la spital, doi dintre ei (Marian Petrescu şi Ionel Buzioanu) decedând. Ceilalţi doi, care au scăpat ca prin minune, au necesitat zeci de zile de îngrijiri medicale, fiind internați.

Procurorul Teodor Niță din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus trimiterea în judecată a SC Rompetrol Rafinare pentru comiterea infracţiunilor de: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluarea accidentală, neluarea măsurilor de securitate si sănătate în muncă; totodată, au mai fost trimişi în judecată SC Rominserv SRL, Cornel Titi Oancea, Daniel Stanciu, Vasile Caraman şi Ioan Mărginean, pentru aceleaşi infracţiuni.

Conform datelor din dosar, cu trei zile înainte de producerea exploziei, au existat 1,6 milioane de alarme de emisii de gaz care au fost ignorate, iar cu jumătate de oră înainte de explozie au fost alte 300 de alarme. Responsabilii cu monitorizarea acestor alarme le-au ignorat cu desăvârşire! În momentul producerii exploziei, suflul a proiectat un tub de extinctor de 200 de litri la 20 de metri distanță, lucru care a dus la îndoirea unei cisterene în care se afla hidrogen sulfurat și câteva tone de benzină. Cisterna a fost avariată grav, dar, din fericire, nu s-a fisurat. Dacă hidrogenul sulfurat și benzina ar fi reacționat, „explozia ar fi fost una similară celei de la Mihăilești” şi ar fi ras de pe suprafaţa pământului o parte din oraşul Năvodari, susţine procurorul de caz.

Vă vom ține la curent cu noutățile din acest dosar, pe parcursul procesului penal, mai ales că rudele celor decedaţi în explozie, care s-au constituit părți civile, aşteaptă să se facă dreptate.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.