Autoritățile locale pot hotărî singure soarta clădirilor unde au funcționat școli sau grădinițe, dar nu mai sunt copii

0
277
Clădire lăsată în paragină. FOTO Cătălin SCHIPOR

Parlamentul a adoptat o lege care este așteptată de către comunitățile locale. Clădirile în care au funcţionat şcoli, grădiniţe sau creşe şi care au rămas în paragină din cauza numărului mic de copii vor putea fi în sfârşit revitalizate de autorităţile locale, fără a mai aştepta tot felul de avize de la centru.


Potrivit deputatului PNL de Tulcea, George Șișcu, legea a fost adoptată în această săptămână în Parlament.

Astfel, autoritatea locală are posibilitatea să ia cea mai potrivită decizie privind utilizarea clădirii sau terenului respectiv. Sigur că ne-am fi dorit cu toţii ca aceste şcoli să fie funcţionale şi astăzi, dar multe unităţi în special din mediul rural au rămas fără elevi. Aceşti copii i-au urmat pe părinţi fie în străinătate, fie au migrat dinspre rural sau oraşele mici către municipiile reşedinţă de judeţ, iar unităţile şcolare au fost desfiinţate.

Din păcate, multe dintre spaţii au ajuns într-un stadiu avansat de degradare, pentru că primăriile nu au avut pârghiile legale pentru a le renova rapid sau a le schimba destinaţia fără un aviz de la Ministerul Educaţiei.

Deciziile luate în birourile de la Bucureşti se iau adeseori greu, iar comunitatea locală are de pierdut.

Din acest moment, decizia se află pe umerii consiliilor locale, care vor hotărî soarta acestor imobile. Se pot deschide centre pentru persoanele în vârstă, se pot amenaja cabinete medicale sau orice altceva este important pentru comunitate.

Tot amintim despre descentralizare, dar de multe ori rămân doar vorbe în vânt. Abia asta e o lege care promovează cu adevărat descentralizarea şi poate schimba în bine viaţa unei comunităţi“ a precizat George Șișcu.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.