Cei 20 de locuitori ai cartierului Palazu Mare, care s-au opus construirii unui bloc, au câștigat un proces în acest sens, împotriva investitorului și a primarului, cel care a emis autorizația de construire. Prin acest prim proces s-a câștigat definitiv suspendarea autorizației. Urmează cel de-al doilea proces privind anularea acesteia.
În urmă cu o lună publicam un articol în care am relatat faptul că 20 de persoane se judecă cu Primăria și cu instituția primarului pentru anularea unei autorizații de construire a unui bloc, în cartierul Palazu Mare. Însă, înainte de soluționarea cererii de anulare, a fost soluționată cea de suspendare. Persoanele respective s-au adresat Tribunalului Constanța, secția ”contencios administrativ și fiscal”, întrucât s-au opus construirii acestui bloc de către firma Rent Mob.Ro SRL.
În urmă cu doi ani, Primăria Constanța a eliberat acestei societăți o autorizație de construire nr. 1020/09.11.2022 privind construirea unui imobil D+P+3E locuințe colective, împrejmuire teren și organizare de șantier, pe strada Ionel Teodoreanu nr. 30D în cartierul Palazu Mare.
În acest context, în 2021, Agenția pentru Protecția Mediului a stabilit că pentru acest proiect nu era nevoie de evaluarea impactului asupra mediului. Totuși, au apărut vecinii care s-au împotrivit acestui proiect, fiind vorba despre 20 de persoane care au cerut anularea lui. Astfel, pe data de 16 aprilie a.c., la Tribunal a fost înregistrată cererea de suspendare a autorizației de construire, iar pe data de 20 iunie a.c. reclamanții au cerut anularea acesteia. În primul caz, în luna mai, instanța a dat curs solicitării celor 20 de reclamanți:
”(…) Suspendă autorizaţia de construire nr. 1020/09.11.2022 emisă de pârâtul Primarul Municipiului Constanta în favoarea pârâtei Rent Mob.Ro SRL, până la pronunţarea pe fond asupra cererii având ca obiect anularea acesteia. Admite cererea de restituire a taxei judiciare de timbru formulată de reclamanţi şi dispune restituirea către aceştia a taxei judiciare de timbru în cuantum de 400 de lei, achitată nedatorat, conform chitanţei serie/nr. 60428/2024 0027992 din data de 08.05.2024, eliberată de SPIT-VBL Constanţa. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Constanţa – Secţia de contencios administrativ şi fiscal”, potrivit hotărârii instanței.
Sentința civilă a fost atacată cu recurs, la Curtea de Apel, de către societatea Rent Mob.Ro SRL și e către instiruția primarului, însă luni, 12 august, instanța superioară s-a pronunțat asupra acestui ca, respingând recursurile în favoarea reclamanților. De data aceasta soluția este definitivă. Această primă etapă s-a încheiat, așa cum și-au dorit cei 20 de reclamanți. Acum rămâne de văzut ce va decide instanța în privința celui de-al doilea dosar în care aceleași persoane au cerut, de data aceasta, anularea autorizației. Cauza a fost înregistrată în iunie a.c., iar termenul de judecată a fost fixat pentru data de 12 noiembrie. Până la soluționarea acestei sesizări, investitorul nu are voie să desfășoare nicio activitate cu privire la blocul respectiv.
Daniel ALBU