Avalanșă de vizitatori la Acvariul din Constanța: un bazin este în lucru

0
643

Cu mic, cu mare, constănțenii au ieșit duminică, 23 februarie a.c., pe Faleza Cazinoului. Plimbările în aer liber sunt o oportunitate excelentă pentru părinți de a-i învăța pe copii să fie atenți la mediul înconjurător, la detalii și să descopere noi concepte de vocabular, științe. Printre cei aflați pe Faleza Cazinoului s-a numărat și Horia Constantinescu, candidatul independent la alegerile locale din acest an, pentru Primăria Constanța, fost șef al Autorității pentru Protecția Consumatorilor. Constantinescu și-a însoțit  copilul la plimbare, iar împreună au admirat un motor-yacht, “Liana”, o ambarcațiune de agrement care și-a făcut apariția în zona Cazinoului.

Punctul de atracție l-a reprezentat Acvariul. Zeci de constănțeni au trecut duminică pragul primei secții a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, găzduită de o clădire amplasată pe malul mării, pe faleza Cazinoului, ce are o vechime de peste 100 de ani. Cel mai mic vizitator avea doar câteva luni. Copiii prezenți la Acvariu s-au declarat forte încântați de numeroșii pești pe care au  avut posibilitatea să-i privească. “Mie mi-a plăcut somonul. Este foarte mare”, ne-a spus Mihai, un băiat de 10 ani. Băiețelul făcea referire la somonul cu coadă roșie, un pește original din Africa de Sud, din bazinul fluviului Amazon, ce poate atinge o lungime de 2 metri și o greutate de 80 de kilograme. Unul dintre bazine este în continuare gol, fiind în lucru, conform unui anunț existent pe geam. Reamintim faptul  că în 2019 o fată a fost rănită de un geam spart, urmare a unui incident cu totul neobișnuit. Un turist ar fi lovit cu un obiect metalic geamul unui bazin care s-a spart, iar 4 tone de apă s-au revărsat, cu peşti cu tot, în incinta Acvariului. Bucăţile de geam au rănit o adolescentă de 16 ani. Aceasta a avut ghinionul să fie chiar în dreptul bazinului. Angajaţii Acvariului din Constanța au solicitat imediat sprijinul unui echipaj de prim ajutor, iar fata de 16 ani a fost transportată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” din Constanța, pentru îngrijiri medicale. Din fericire, fata nu a suferit răni grave. De asemenea, poliţiştii au demarat o anchetă pentru a se stabili cu exactitate ce s-a întâmplat. Clădirea Acvariului a fost renovată în urmă cu 11 ani, atunci au fost modernizate instalațiile, mărite bazinele și au fost aduse noi specii de pești. De menționat că mai multe geamuri sunt schimbate în fiecare an, pentru că acestea sunt crăpate sau zgâriate de vizitatori. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), în Sala Expozițională, numărul maxim de vizitatori este de 60 de persoane (adulți și copii), cu o pauză de 20 de minute până se eliberează sala. Programul de vizitare este următorul: Luni-Duminică, între orele 09:30 – 17:00. Ultimul bilet se emite la ora 16.30. Biletele pentru adulți sunt 8 lei, elevii și studenții plătesc 2 lei, iar copiii până la 7 ani beneficiază de gratuitate. Elevii, studenții și copiii de peste 7 ani beneficiază de o reducere cu 75% din costul unui bilet întreg, accesul făcându-se în baza oricaror acte doveditoare (carnet de elev, legitimație de student).

Inaugurat cu mare fast în 1958

Acvariul este amplasat pe malul mării, chiar în fața impunătorului Cazinou constănțean. Inaugurat cu mare fast pe data de 1 mai 1958, Acvariul din Constanța a fost pentru o lungă perioadă de timp prima și singura instituție publică de acest gen din țara noastră. Clădirea care găzduiește Acvariul, a fost construită la începutul secolului XX ca anexă a Cazinoului și a funcționat ca restaurant până la reamenajarea ei pentru destinația actuală, se arată pe site-ul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. Spațiul expozițional al Acvariului este destinat prezentării expoziției permanente de faună și floră acvatică, dar și unor expoziții temporare cu diverse tematici legate de biologie, ecologie acvatică și pescuit marin. De-a lungul timpului, Acvariul din Constanța a adunat peste 100 de specii de pești și viețuitoare marine care aparțin unor zone geografice diverse. Ținând cont de criterii ecologice, biogeografice și taxonomice, Acvariul, este structurat în trei secții: Marină, Dulcicolă și Pești Exotici. În cadrul Secției Marine, interesanți sunt sturionii, relicte ponto-caspice, valoroși pentru carnea și icrele lor. Secția Dulcicolă prezintă specii de pești și nevertebrate de apă dulce, care populează bălțile și lacurile litoralului românesc și apele Deltei Dunării: crap, caras, roșioară, somn. Secția Pești Exotici este o adevărat încântare pentru vizitatorii Acvariului. În bazinele sale, vizitatorii pot observa varietăți de pești care aparțin diferitelor ecosisteme dulcicole și marine din zone tropicale și subtropicale, de pe toate cele 3 continente: America, Africa și Asia. Încânta privirea varietăți de peste Piranha, pestele cuțit, pestele înger, pisica de Amazon, diferite specii de murena, pestele leu, și multe alte tipuri de pești cu un colorit variat, sunt doar câteva dintre vietățile care încânta vizitatorii.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.