Avocaţii nu au fost introduşi în etapa a II-a a campaniei de vaccinare. Vezi reacția avocaților constănţeni

3
2138

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a solicitat includerea avocaților în grupurile prirotare de vaccinare, însă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a refuzat acest lucru, argumentând că avocații pot purta mască. Această reacție a stârnit indignare în rândul avocaților, chiar dacă mulți dintre ei nu sunt de acord cu vaccinarea anti-covid.

Potrivit răspunsului primit de UNBR la solicitarea privind introducerea avocaților în etapa a doua de vaccinare, col. Dr. Valeriu Gheorghiță a recomandat avocaților să poarte mască și să păstreze distanțarea socială.

Pentru continuarea asigurării protejării impotriva infectării cu SARS-CoV-2, se recomandă respectarea cu stricteţe a măsurilor obligatorii de protecţie, respectiv purtarea măştii, distanţarea socială şi igiena personală, urmând ca personalul din categoria profesională la care faceţi referire să beneficieze de vaccinare in conformitate cu etapele prevăzute in stratcgie”, se arată în răspunsul primit de UNBR de la col. Dr. Valeriu Gheorghiță, citat de clujust.ro.

Mai exact, avocații nu vor fi vaccinați în etapa a doua de vaccinare, însă vor fi vaccinați, printre alții,  militarii, polițiștii, jandarmii, magistrații, vânzătorii, profesorii, curierii, parlamentarii, președintele și preoții.

Ce spun avocații constănțeni: unii ”PRO”, alții ”CONTRA”

Am întrebat și noi câțiva avocați din cadrul Baroului Constanța despre această decizie, sau, mai exact, despre acest refuz cu privire la vaccinarea avocaților, dat fiind că aceștia intră în contact și cu clienții, și cu polițiștii, judecătorii, procurorii, dar și alte categorii de persoane care, dealtfel, unele dintre ele au fost introduse în această a doua etapă de vaccinare. Deși nu toți sunt pro-vaccinare, mulți au spus că nu este normală această decizie și că avocații trebuie incluși în rândul persoanelor prioritare din acest punct de vedere. Sunt unii avocați care susțin contrariul.

Avocat Adrian Avram:

A procedat greșit, avocații lucrează cu oamenii, sunt expusi la îmbolnăviri,  ar trebui sa se vaccineze!”.

Avocat Eduard Nicolae Niță:

În în opinia mea, în afară de criteriul strict de sănătate, respectiv vârstă și comorbidități nu ar trebui să fie nimeni prioritar, așa creăm iar discriminări și inechitătăți, privilegii și categorii speciale, unii sunt mai egali decât alții, lumea s-a cam săturat de asemenea lucruri. Toate așa-zisele categorii speciale esențiale au stat un an de zile în pandemie ca toată lumea, deodată trebuie vaccinați cu prioritate cu o lună două peste rând față de ceilalți. Vânzătoarea de la Kaufland de ce nu e specială, dacă lucrează cu mii de oameni în fiecare zi și îți cumperi tot ce ai nevoie de acolo?”

Avocat Minodora Ion:

Vă dați seama cât de important și eficient este vaccinul ăsta, dacă n-au curaj să-i accepte pe avocați în etapa a II-a de vaccinare??? Adică tot ce înseamnă autoritate judecătorească, poliție etc, trebuie vaccinate musai, iar avocații care își petrec zilele pe la Poliție, Parchet, instanțe, nu trebuie vaccinati”.

Avocat Marius Nadă:

Personal am îndoieli serioase despre eficacitatea acestui vaccin și nu îmi doresc deloc să mă vaccinez prioritar. Dimpotrivă, nu m-ar deranja deloc să fiu ultimul român vaccinat (sau chiar nevaccinat)”.

Avocat Cătălin Niță:

Mi se pare normal ca avocații să nu fie introduși în etapa a II-a de vaccinare, atâta timp cât ei își pot desfășura activitatea și prin corespondență. Avocații pot depune înscrisuri, pot pleda prin mai multe mijloace, chiar și prin teleconferință, nu este nevoie neapărat de prezența fizică pentru a intra în contact cu alte persoane. În schimb, nu același lucru se întâmplă cu lucrătorul de la benzinărie, de exemplu. În opinia mea, avocații nu au ce căuta în etapa a II-a de vaccinare”.

Avocat Mihai Emil Tatu:

Potrivit strategiei de vaccinare, principiile privind stabilirea și prioritizarea grupelor populationale includ etică și echitatea socială precum și printre altele riscul de infecție. Tot potrivit strategiei, în etapă a II-a este inclus personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și al autorității judecătorești; Demersul UNBR a vizat asimilarea categoriei profesionale reprezentată de avocați personalului autorității judeecatoresti, avându-se în vedere în principal riscul de infectare, în condițiile în care în sălile de judecată protecția realizată prin ecranare este pentru personalul din instanțe, contactul cu publicul participant la ședințele de judecată este mai frecvent pentru avocați decât pentru personalul instanțelor, contactul cu suprafețele din sălile de judecată și instanțe este mai frecvent pentru avocați, riscul de infectare fiind unul cel puțîn similar cu cel al personalului din instanțe, parchete și alte autorități sau spații în care (și) avocații își desfășoară activitatea. Refuzul includerii avocaților în etapă a II-a reprezintă o oglindire a poziției de inferioritate pe care statul o conferă unei întregi categorii profesionale al cărei rol legal este de partener al actului de justiție. Se pare că parteneriatul este doar declarativ, vorbe frumoase golite de conținut. Nu am cerut să ne băgăm în față, ci doar să fim asimilați unor alte categorii profesionale care sunt supuse unui risc destul de ridicat de infectare, desfășurându-ne, toți, activitatea in aceleași spații”.

Avocat Radu Doicescu:

”Dacă așa stau lucrurile, nu mi se pare echitabilă poziția față de o profesie care în mod evident, că și partener la actul de justiție, la fel de expusă că și corpul magistraților și cel al polițiștilor. Activitatea noastră profesională ne ține în contact direct și permanent cu un număr mare de oameni, atât în sălile de judecată, cât și în față organelor de poliție/notariate/etc”.

Avocat Alexandru Niță:

”Dragi concetățeni, lăsăți prostiile și aplicați pe platforma pentru vaccinare! Nu mai puneți la îndoială susținerile guvernului și dragostea sinceră pe că aceștia ne-o poartă! Vaccinul este “superb” eficient, excelent, nu doare, nu produce reacții adverse grave, imediate. Așa dovediți că sunteți responsabili și ascultători. Pentru orice eventualitate, va invit să păstrați numărul meu de telefon și peste cca 2-3 ani, moștenitorii dvs-tra pot să beneficieze de serviciile mele în dezbaterea succesorală. Pentru simplificarea procedurilor, va rog să lăsați actele de stare civilă și actele de proprietate, în dosare diferite. Ar fi de dorit și un tabel cu rude în linie directă sau colaterale, pentru că schimbarea numelui poate produce intârzieri în desfașurarea procedurilor. În rest……Dumnezeu să vă ierte!”

Coordonatorul campanie naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a anunțat că platforma online unde se pot înscrie românii care se încadrează în etapa a II-a a campaniei de vaccinare va fi disponibilă vineri, de la ora 15:00. Acesta a precizat și modalitatea în care se pot face înscrierile pentru vaccinul împotriva COVID-19. Vaccinarea începe de vineri în centrele medico-sociale, iar celelalte categorii de persoane care se pot înscrie de vineri pentru vaccin vor fi programate începând de luni, 18 ianuarie.

Daniel ALBU

3 COMENTARII

  1. Mă întreb dacă Cătălin Niță (cacofonia e intenționată) este cu adevărat avocat și nu e doar un impostor ce-și arogă în mod fraudulos această calitate. Fiind evident că habar nu are care sunt obligațiile avocatului în cadrul procesului penal. Să pretinzi că prezența fizică a avocatului este facultativă acolo înseamnă să fii străin atât de procedura penală, cât și de practicile curente în domeniu. Vai de clienții lui…

  2. D-le Mihai D., daca d-voastra sunteti cu adevarat avocat, si nu vreun impostor, ar trebui să stiti că nu numai cei care intra in procese penale se numesc avocati. Depinde de specializarea fiecaruia. Unii intra doar in procese de divort, unde nu are ce cauta un penalist. De semenea, ce treaba are un avocat penalist într-un litigiu comercial? In fine, trecand peste asta, dumneata esti avocat? Cumva din Baroul Constituțional? :))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.