Primăria Constanța a emis într-o singură zi și certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru consolidarea Casei Embiricos de pe str. Nicolae Titulescu. La sfârșitul anului trecut, din nou mai multe bucăți din fațada clădirii s-au prăbușit pe caldarâm, din fericire fără să rănească pe nimeni, așa că a fost închisă o parte din stradă, iar primarul Chițac anunța că se va ocupa de repararea acestui imobil. Reabilitarea totală cu fonduri europene nu se poate demara, reprezentanţii Primăriei susţinând, de dată recentă, că… se opun 4 vecini!
Primăria Municipiului Constanța a emis miercuri, 13.01.2021, și certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru consolidare, reparare, amenajări interioare și exterioare, toate lucrări de intervenție în primă urgență, necesare pentru punerea în siguranță, în regim de urgență, a clădirii de locuințe colective cu regim de înălțime D+P+4E+M de pe str. Nicolae Titulescu nr. 13. Este vorba de Casa Embiricos, construită în 1922, care a devenit de mult un pericol public, după ce a fost lăsată să se degradeze, fără ca administrația locală, în proprietatea căreia se află, să intervină până acum.
La sfârșitul anului trecut, noi bucăți din fațada clădirii s-au prăbușit, așa că a fost închisă o parte din stradă, iar primarul Vergil Chițac anunța că se va ocupa punerea în siguranță, cel puțin, a imobilului, în cel mai scurt timp.
Deoarece Casa Embiricos a devenit un pericol public, Primăria se poate prevala de art. 7 pct. 16 din Legea 50/1991, pentru a desfășura lucrările de consolidare în regim de urgență. Actul normativ prevede că, în cazul construcțiilor sau imobilelor care prezintă pericol public, constatat prin raport de expertiză tehnică sau notă tehnică justificativă, autorizația de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție în primă urgență se emite imediat de către autoritatea administrației publice competente potrivit prezentei legi. Aceste lucrări constau, în principal, în sprijiniri ale elementelor structurale/nestructurale avariate, demolări parțiale și consolidări la structura de rezistență, obligatorii în cazuri de avarii, accidente tehnice, calamități ori alte evenimente cu caracter excepțional.
Astfel, conform legii, lucrările de consolidare la clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică ori prin notă tehnică justificativă în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public se autorizează și se execută în regim de urgență, cu respectarea legislației privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului.
Toate documentațiile tehnico-economice vor fi realizate de Primăria Constanța până la solicitarea procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, așa cum permite Legea 50/1991: „Documentațiile tehnico-economice corespunzătoare fiecărei faze de proiectare – studiu de fezabilitate/documentație de avizare, Proiectul pentru Autorizația de Construire, Proiectul pentru Autorizația de Demolare, Proiectul de Organizare a Execuției Lucrărilor, Proiectul Tehnic, Detalii de Execuție să fie elaborate până la încheierea executării lucrărilor, cu respectarea avizelor și acordurilor, precum și, după caz, a actului administrativ al autorității competente pentru protecția mediului“.
Reamintim că, în 2019, Primăria Constanța a semnat contractul de finanțare nerambursabilă pentru transformarea Casei Embiricos într-un incubator de afaceri modern, primul hub regional dedicat industriilor creative pentru antreprenorii din partea de sud-est a României. Însă, nici până acum nu a început derularea proiectului deoarece proprietarii clădirilor învecinate nu își dau acordul pentru lucrările de reabilitare.
Valentin ISPAS
Citeşte şi: