Casa Embiricos din Zona Peninsulară nu este reabilitată pentru că NU VOR vecinii

1
3463

Problema clădirilor istorice, emblematice din municipiul Constanța, rămâne de actualitate: zilnic suntem martorii degradării acestora. În momentul de  faţă, unele pot fi salvate, altele, din păcate nu.

Casa Embiricos este situată la intersecția străzilor Nicolae Titulescu cu strada Dr. Ion Cantacuzino, la numărul 13, fiind construită în anul 1922 la cererea fraților Mihail și Leonidas Embiricos, după ce ridicaseră deja la Brăila o casă la fel de impresionantă, care astăzi găzduiește un muzeu. Casa Embiricos este cunoscută şi ca fostul Palat al Navigaţiei, pentru că după naţionalizare (în 1948) a devenit sediul Comandamentului Marinei Militare. Clădirea  a fost lăsată paragină, după ce mult timp au locuit chiriași acolo. În anul 2019 Primăria Constanța propunea transformarea acesteia într-un incubator de afaceri modern, primul hub regional dedicat industriilor creative pentru antreprenorii din partea de sud-est a României.

Timpul a trecut, însă imobilul a rămas în acelaşi stadiu. Ba, mai rău: deși este îngrădită, clădirea folosește drept adăpost pentru oamenii străzii. Una peste alta, reabilitarea trebuie să înceapă urgent, pentru că bucăţi din tencuială sau balcoane au început să se  desprindă din Casa Embiricos. De ce nu au loc lucrările de reabilitare, de ce clădirea nu a devenit incubator de afaceri? Motivul este unul halucinant: NU vor vecinii!

La solicitarea Focus Press, Primăria Constanţa a făcut următoarele precizări: Clădirea de patrimoniu face obiectul unui proiect care se va derula cu fonduri europene, dar care, în momentul de față nu poate fi derulat pentru că 4 dintre proprietarii clădirilor învecinate nu și-au dat acordul pentru derularea lucrărilor de reabilitare a clădirii”.

Primăria Municipiului Constanța va emite o autorizație de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție în regim de urgență pentru consolidarea și punerea în siguranță a clădirii. Clădirea de patrimoniu face obiectul unui proiect care se va derula cu fonduri europene, dar care, în momentul de față nu poate fi derulat pentru că 4 dintre proprietarii clădirilor învecinate nu și-au dat acordul pentru derularea lucrărilor de reabilitare a clădirii” – este răspunsul complet al reprezentanţilor primăriei, la solicitarea Focus Press de a lămuri de ce nua fost încă reabilitat acest imobil.

Loredana MIHAI

Citeşte şi:

1 COMENTARIU

  1. Motivatia este de-a dreptul idioata, iar daca ea este adevarata, vecinii sunt, de asemenea, niste idioti. Pentru constructia blocurilor la 2 m unele de altele vecinii sunt de acord? Zona peninsulara ar putea fi una extraordinar de frumoasa daca ne-am reabilita cladirile si am pune acolo un pic de culoare. Nu ne intereseaza istoria noastra, nu pretuim nimic, suntem o natiune inerta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.