Banii pentru detectarea incendiilor, folosiți pentru construirea unui cazino. România, pe primul loc la fraudarea fondurilor europene

0
142

OLAF a investigat anul trecut cum s-au cheltuit fonduri europene în 42 de țări, soluționând 100 de dosare. Unsprezece dintre acestea vizează fondurile europene cheltuite în România, țara noastră clasându-se pe primul loc la fraudarea acestora.

România a fost campioană la fraudarea fondurilor europene în 2019, se arată în raportul întocmit de Oficiul European de Luptă Antifraudă, făcut public ieri.

Țara noastră apare în raportul OLAF la mai multe capitole privind fraudele cu fonduri europene: ferme de acvacultură în zone unde nu există apă, fonduri europene pentru prevenirea incendiilor de pădure, fonduri pentru managementul apelor uzate etc.

De exemplu, un consorțiu format din cinci companii din Irlanda, Franţa, Spania şi România trebuia să deruleze un proiect pentru detectarea incendiilor de pădure. Agenţia Executivă pentru Cercetare s-a arătat, însă, îngrijorată deoarece anumite cheltuieli de personal realizate de către consorţiu sunt false. După verificări, OLAF a stabilit că cele cinci firme nu au avut niciodată capacitatea operaţională de a dezvolta proiectul. În realitate,totul s-a bazat pe minciuni şi documente false. Fondurilor europene acordate au fost sifonate de către membrii consorţiului, iar banii au fost folosiți pentru un proiect complet diferit: un cazino şi un hotel în altă ţară UE, care nu ar fi putut beneficia niciodată de aceste fonduri.

În total, în România au fost deturnate peste 148 de milioane de euro în 2019, a constatat OLAF.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.