Bătrânii care nu primesc tichetele pentru alimente, pentru că nu au taxele plătite la zi: “Am o restanţă de 5 lei…”

0
2107

Primăria Constanţa a anunţat că, începând cu data de 15 aprilie 2020, Direcția Generală de Asistență Socială a început distribuirea de pachete cu alimente către persoanele fără venituri, indiferent de vârstă, dar și către cele cu vârsta de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, ale căror venituri lunare cumulate în sumă netă sunt mai mici sau cel mult egale cu suma de 1610 lei.

Anunţul vine fix în ziua în care mai mulţi pensionari au transmis nu doar primăriei, ci şi Focus Press, sesizări cu privire la faptul că sunt privaţi de tichetele distribuite prin programul “Respect”. Acest program se adresează persoanelor  care au calitatea de pensionar sau sunt indemnizate în baza legilor speciale și ale căror venituri lunare cumulate în sumă netă sunt mai mici sau cel mult egale cu suma de 1.400 lei; persoane fără nici un venit care împlinesc în anul de referință cel puțin vârsta de 60 de ani; persoane cu handicap grav sau accentuat; persoane care beneficiază de venit minim garantat stabilit în baza Legii nr. 416/2001; persoane care au calitatea de reprezentant legal al familiei care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei în baza Legii nr. 277/2010, inclusiv soțul sau soția reprezentantului legal; alte persoane vulnerabile sau aflate în situații de dificultate, care nu se încadrează la lit. a) – e) și care au împlinit cel puțin vârsta de 18 ani în anul de referință.

„Nu poţi să anunţi că începi să distribui tichetele, înainte de Paşte, bătrânii să îşi facă speranţe şi să se bazeze pe acele tichete, şi tu să nu le dai”, a declarat, pentru Focus Press, o femeie din Constanţa. Aceasta a explicat că, deşi bunica ei se încadrează, tichetele nu i-au fost aduse de poştaş, iar când s-a interesat la Primăria Constanţa ce se întâmplă, răspunsul a fost: „Beneficiarul înregistrează restanţe pe anul în curs la taxe”. „Este o restanţă de 5 lei. Este stare de urgenţă, nu se amână plata taxelor şi impozitelor? Şi, de fapt, nici nu e vorba de amânare! Până la urmă, taxa e pentru anul în curs, consider că are timp să o achite până la sfârşitul anului, ce este prostia asta să plătească până la nu ştiu ce dată în martie, să prindă bonificaţie? Păi, condiţionezi amărâtul să îţi plătească primul taxele, ca să îi dai tu un amarât de tichetpentrumâncare?”, a mai spus femeia.

„Figurez cu 5 lei restanţă la taxe şi nu am primit tichet. Nu mi se pare normal”, ne-a declarat o altă persoană, un bătrân în vârstă de 72 de ani.

Contactat de Focus Press, Emil Mereuță , directorul Direcției Generale de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, a declarat că: „Ordonanţa de urgenţă nu prevede amânarea plăţilor pentru toate categoriile. Din păcate, această categorie nu face excepţie, iar prin hotărâre de consiliu, tichetele se dau doar celor care au taxele plătite la zi. Încercăm să găsim o soluţie, să rezolvăm această situaţie. De îndată ce găsim soluţia, vor primi după Paşte şi tichetele acordate în această lună”. De precizat că în Constanţa sunt 2500 de cazuri ca cele descrise mai sus – cu menţiunea că unele persoane înregistrează datorii şi din anul 2019.

Alexandra CUCU

Detalii despre programul “Respect”:

http://www.primaria-constanta.ro/spas/social/sprijin-comunitar-%C8%99i-evenimente-sociale/programul-social-respect-(2020)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.