România se chinuie de peste zece ani să adere la spațiul Schengen, ultima dată fiind respinsă în anul 2022, din pricina voturilor negative date de Austria și Olanda. Anul acesta, însă, în decembrie 2024, în Consiliul JAI de la Bruxelles s-a decis intrarea României în spațiul Schengen cu drepturi depline, începând cu data de 1 ianuarie 2025. Odată cu această veste, țara noastră va avea parte de mai multe beneficii.
Amintim că, la 30 decembrie 2023, Consiliul a convenit să elimine controalele la frontierele aeriene și maritime interne cu Bulgaria și România. Ambele state membre aplică integral acquis-ul Schengen de la 31 martie 2024.
Însă, de la 1 ianuarie 2025, România va avea drepturi depline, la fel și Bulgaria.
Spațiul Schengen este una dintre cele mai importante realizări ale proiectului european. Acesta a început în 1985, ca proiect interguvernamental între cinci țări ale UE – Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg – și s-a extins treptat, pentru a deveni cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume, potrivit consilium.europa.eu.
Apartenența la un spațiu fără controale la frontierele interne înseamnă că țările nu efectuează verificări la frontierele lor interne, cu excepția cazurilor unor amenințări specifice; efectuează controale armonizate la frontierele lor externe, pe baza unor criterii clar definite, iar setul de norme care reglementează spațiul Schengen se numește Codul frontierelor Schengen.
În prezent, spațiul Schengen acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați, cu o populație de aproape 420 de milioane de persoane, și include 27 de țări.
Beneficii
Beneficiile sunt multe, primul fiind că se reduc semnificativ timpii de așteptate la punctele de trecere a frontierei, ceea ce, mai ales pentru românii din Diaspora, înseamnă mult.
De asemenea, costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană. Va crește atractivitatea României pentru investitorii străini, ceea ce înseamnă locuri de muncă, iar poziția strategică a României ca poartă între Estul și Vestul Europei se va consolida.
Domeniile transporturilor, producția industrială, turismul și agricultura vor avea de câștigat, ceea ce poate duce și la prețuri mai mici în magazine.
„Astăzi am o veste bună! România este în Schengen cu drepturi depline! În această dimineață, la Bruxelles, a fost luată decizia privind aderarea țării noastre și cu frontierele terestre la spațiul Schengen, cu aplicare din 1 ianuarie 2025, o decizie așteptată prea mult timp de către noi toți. Aderarea la spațiul Schengen reprezintă un pas firesc și necesar în consolidarea statutului României de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple și au impact direct asupra cetățenilor, asupra economiei și a imaginii externe a țării noastre. Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc, timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană. În același timp, crește considerabil și atractivitatea României pentru investitorii străini, care vor vedea un avantaj comercial în conectivitatea sporită a țării noastre.
Apartenența deplină la spațiul Schengen consolidează, așadar, poziția strategică a României ca poartă între Estul și Vestul Europei. Aderarea la spațiul Schengen a reprezentat un obiectiv strategic important pentru țara noastră. De-a lungul timpului, au existat o serie de obstacole, în ciuda faptului că România este de mult timp pregătită tehnic pentru a respecta exigențele Schengen“, a spus președintele României, Klaus Iohannis.
Așa cum am specificat mai sus, spațiul Schengen aduce beneficii economice semnificative tuturor cetățenilor și întreprinderilor din statele participante. Acesta este menit a fi piatra de temelie a Uniunii Europene și a pieței unice în ansamblu.
Cum a îmbunătățit spațiul Schengen securitatea în UE?
Unul dintre principalele obiective ale spațiului Schengen vizează protejarea cetățenilor săi printr-o cooperare sporită între forțele de poliție, autoritățile vamale și autoritățile de control la frontierele externe ale tuturor statelor membre. Aceste noi forme de cooperare au fost introduse pentru a compensa orice risc de deficit de securitate generat de eliminarea controalelor la frontierele interne, potrivit consilium.europa.eu.
În contextul cooperării în materie de aplicare a legii, spațiul Schengen permite:
- îmbunătățirea sistemelor de comunicare între forțele de poliție
- urmărirea transfrontalieră a infractorilor
- supravegherea transfrontalieră a suspecților
- asistența operațională reciprocă
- schimburi directe de informații între autoritățile polițienești
Acesta reprezintă un avantaj enorm în lupta împotriva terorismului și a criminalității grave și organizate, inclusiv a traficului de persoane și a migrației ilegale.
Iată unde nu vor mai sta transportatorii la cozi. Ce spune Grindeanu
„Este oficial! De la 1 ianuarie 2025 suntem membri deplini ai spațiului Schengen, inclusiv cu frontierele terestre. De la 1 ianuarie 2025, pentru transportul feroviar, intrarea deplină în spațiul Schengen înseamnă eliminarea controlului în frontiere“, a spus Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
Se reduc, astfel, timpii de staționare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, la punctele vamale de la:
- Curtici;
- Valea lui Mihai;
- Salonta;
- Episcopia Bihor;
- Carei.
Pentru transportul rutier de marfă, aderarea la Schengen se traduce prin eliminarea controlului sistematic din frontierele cu statele membre UE vecine (Ungaria și Bulgaria).
Astfel, transportatorii rutieri vor tranzita mult mai rapid frontierele cu statele UE:
- Vama Veche;
- Negru Vodă;
- Giurgiu;
- Călărași;
- Zimnicea;
- Turnu Măgurele;
- Bechet;
- Calafat;
- Nădlac 1 și 2;
- Vârșand;
- Borș 1 și 2;
- Petea.
Liliana BELCIUG