Boala gravă pe care o poți face dacă bei suc sau bere la cutie! Avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru: “Orice doză poate fi letală”

0
278

Reputatul doctor Tudor Ciuhodaru, din Iași, a lansat recent pe Facebook un avertisment grav cu privire la o boală serioasă care se poate lua de pe dozele de bere sau de suc care nu au fost depozitate corespunzător.

Orice doză poate fi letală. Mulți pacienți au făcut această boală după ce au băut bere la cutie. Mare atenție la…

Publicată de Tudor Ciuhodaru pe Vineri, 21 august 2020

Doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă la Spitalul din Iaşi, trage un semnal de alarmă cu privire la leptospiroză, o boală extrem de gravă, ce poate fi contactată foarte uşor în urma consumului de băuturi din doze ce au fost depozitate necorespunzător (de exemplu, contaminate de şobolani).

„Orice doză poate fi letală. Mulţi pacienţi au făcut această boală după ce au băut bere la cutie. Mare atenţie la leptospiroză. Oricine poate face această boală după consumul de băuturi (bere, suc) din doze depozitate necorespunzător ( contaminate de şobolani).

10 lucruri de ştiut despre leptospiroză

1. Este o boală infecţioasă acută, transmisă de la animale la om, ce poate fi fatală. Spitalizarea este obligatorie. Receptivitatea este generală dar bărbaţii sunt mai frecvent afectaţi.

2. Incidenţa este în creştere. Se raportau 2,5 la 100000 de locuitori.

3. Sunt tot mai multe cazuri recreaţionale- datorate înotului sau mersului desculţ în ape poluate cu leptospire, sporturilor nautice, călătoriilor în ţări tropicale. NU e de neglijat nici contactul cu animalele de casă. Boala rămâne cu un pronunţat caracter profesional, la cei ce lucrează cu animale sau în mediu mlăştinos.

4. Are răspândire universală. Vârfurile se înregistrează în perioada vară-toamnă.

5. Rezervorul natural de infecţie e constituit din cele peste 150 de specii de animale sălbatice şi domestice ce pot fi afectate. Cel mai important este reprezentat de rozătoare (şobolani şi şoareci) dar şi câinii, păsările şi peştii pot fi rezervor pentru leptospiroză. Omul bolnav poate transmite boala prin urină, rar transplacentar, pe durata bolii.

6. Bacteriile pot rezista ani în pământul umed şi apa călduţă şi stagnantă dar nu rezistă la uscăciune. Sunt distruse în câteva secunde la 60 de grade C, în mediul acid, în apa clorinată şi de UV.

7. Transmiterea la om se face cel mai frecvent prin contactul pielii lezate sau a mucoaselor intacte cu solul sau apa contaminată cu urina animalelor bolnave sau infectate. Altă cale de transmitere este cea digestivă prin ingestie de alimente sau apă contaminate. Transmiterea mamă-făt e posibilă dar rară.

8. Debutul este brusc – pseudogripal- cu frison, febră, cefalee, mialgii- după o perioadă de incubaţie de 2-20 de zile.

9. Evoluează în 2 faze: septicemică şi organică, separate printr-o perioadă de 1-3 zile de ameliorare. Faza septicemică se poate confunda cu o viroză (febră, cefalee, mialgii, congestie conjunctivală, fotofobie, facies congestiv, erupţii cutanate de tip rujeoliform) sau cu o hepatită la debut (lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături însoţite sau nu de icter). În faza organică reapare febra şi se instalează simptomatologia legată de afectarea meningeană, hepatică, renală. Leptospiroza severă (sindromul Weil) ictero-hemoragică evulează spre insuficienţă hepato-renală cu mortalitate crescută.

10. Spitalizarea şi izolarea sunt obligatorii. Tratamentul se bazează pe administrarea de antibiotice. Formele severe necesită măsuri de terapie intensivă mergând până la hemodializa.”, susţine dr.  Tudor Ciuhodaru.

Ce trebuie să faceţi în cazul în care contactaţi boala

”Atenţie:
1. Oricine poate face boala.

2. Nu vă expuneţi inutil la risc. Evitaţi înotul şi sporturile nautice sau mersul desculţ în zone cu ape poluate de dejecţiile animalelor.

3. Purtaţi echipamente de protecţie, cizme de cauciuc şi mănuşi, atunci când mergeţi în zone de risc.

4. Leziunile cutanate trebuie tratate şi pansate cu materiale impermeabile.

5. Spălaţi corect mâinile după contactul cu animale.

6. Apele poluate vor fi dezinfectate prin clorinare.

7. Apa de băut suspectă a fi contaminată se va consuma doar fiartă.

8. Dezinfecţia ustensilelor se poate face cu soluţie de 2% hidroxid de sodiu.

9. NU amânaţi consultul medical atunci când observaţi apariţia unor simptome după ce aţi venit în contact cu apa, solul sau alimentele cu potenţial crescut de contaminare.

10. Spitalizarea şi izolarea sunt obligatorii.”, a scris Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

3 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să cumperi bere la doză

Studiile de specialitate arată că, în prezent, dozele fac mai mult rău decât bine. De exemplu, elimină BPA în bere și reciclarea lor necesită adăugarea unui procent de aluminiu pur.

Nu sunt toate reciclate

65% din dozele de aluminiu din America sunt reciclate, însă mai mult de un milion de tone ajung la groapa de gunoi. Potrivit TreeHugger, americanii aruncă atât de mult aluminiu, încât ar putea să-și înlocuiască toată flota de avioane comerciale la fiecare trei luni.

Pentru a crea o doză nouă e nevoie de 20 de ori mai multă energie decât pentru a recicla una, ceea ce înseamnă că înlocuirea celor 12,6 miliarde de doze care ajung la groapa de gunoi are o amprentă de carbon foarte mare.

Dozele conțin BPA care se scurge în bere

BPA sau Bisfenol A este un produs chimic industrial pe care îl conțin și dozele de aluminiu și care se scurge în bere. Un studiu canadian a analizat opt tipuri de bere vândută în doze și opt, în sticle. Din toate dozele BPA-ul se scurgea în bere comparativ cu o singură sticlă din cele opt.

Studiile pe oameni, șoareci, maimuțe și oi au arătat că această chimicală are efecte asupra creierului, inimii, plămânilor, prostatei, glandelor mamare, spermei și ovulelor.

Reciclarea dozelor necesită adăugarea de aluminiu nou

În timp ce 96,1% din sticle sunt returnate și sunt folosite, în medie, de 15 ori, 65% dintre doze sunt reciclate. Acest proces presupune stâlcirea lor, curățarea cu chimicale de vopseaua din exterior și de BPA-ul din interior, apoi topirea lor. După aceea, o mostră din rezultat este analizată și, în funcție de caracteristicile aluminiului obținut, un procent de aluminiu pur este adăugat peste cel reciclat.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.