Bode: Mi se pare inadmisibil ca în 2021 ISU să nu aibă echipamente. Vom cumpăra saltele pentru toate județele

0
290
Ministrul Lucian Bode

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a reacționat în urma incendiului de la Constanța, unde o femeie a murit după ce s-a aruncat de la balcon ca să scape de flăcări. Bode spune că e anormal ca Inspectoratele pentru Situații de Urgență să nu aibă echipamentele necesare în dotare și că vrea ca în 2021 să fie achiziționate saltele pneumatice pentru fiecare județ în parte.

În prezent, spune ministrul, doar patru județe au astfel de dotări.

“Astăzi i-am chemat pe cei de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să îmi prezinte o evaluare ce ar însemna să achiziţionăm un astfel de echipament pentru fiecare inspectorat judeţean în parte. Costurile sunt foarte mici, vorbim de aproximativ 40.000 de euro per bucată. Există doar patru astfel de echipamente la nivel naţional. Este inadmisibil şi le-am spus colegilor de la DSU să demareze de urgenţă achiziţia acestor echipamente absolut necesare în astfel de situaţii tragice. S-a deschis şi o anchetă penală şi vor trebui să dea explicaţii toţi cei care au avut responsabilitatea să comunice exact cum au procedat şi să trimită în timp, să ajungă la faţa locului, pentru a salva persoana aflată în apartament. Un destin tragic, când ne gândim că persoana respectivă era salvată, ieşise pe hol şi s-a întors să îşi ia laptopul”, a mai afirmat ministrul.

Bode susține că va lua măsuri punctuale imediat ce va primi rezultatele anchetei și ia în calcul achiziționarea de echipamente pentru Inspectoratele Județene de Urgență folosind fonduri europene. 

“Măsurile punctuale le voi lua imediat ce primesc rezultatele anchetei. Mi se pare anormal ca în 2021 ISU să nu aibă echipamente. Am vorbit cu Raed Arafat şi dânsul va da explicaţii publice de ce anume nu s-au achiziţionat aceste perne pneumatice până în acest moment. Sper ca în acest an să intre în dotarea inspectoratelor judeţene. Le-am cerut să găsească soluţii, dacă se poate să achiziţionăm aceste saltele pneumatice din fonduri europene, pentru că avem această posibilitate, dar în câteva zile vom lămuri exact din ce fonduri, câte anume achiziţionăm, care sunt costurile. Ne dorim ca acest lucru să se clarifice cât mai repede”, a conchis ministrul de Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.