Bogdan Bola ameninţă, voalat, cu dosar penal în cazul agenţilor economici care au “coşmelii” pe plaja din Mamaia Nord. Răspunsul pe care îl primeşte e ca un duş rece!

2
1987

În urmă cu câteva zile a avut loc o întâlnire între reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral și agenții economici din Mamaia Nord, deoarece cei care au cluburi sau terese pe plajă trebuie să le demonteze și să le repună la nivel cu plaja, care a fost înălțată.

Agenţii economici și-au exprimat mai multe nemulțumiri, dar nu legate de lucrările de extindere a plajei, ci de înălţarea ei, care nu a fost comunicată din timp. Cei care au terase sau cluburi trebuie să le demonteze, pentru ca plaja să fie înălțată și sub ele, iar apoi să le repună pe poziții. Și totul pe banii lor.

Discuţiile nu au ajuns la un numitor comun, iar ABADL a fost acuzată că nu oferă explicaţii ori soluţii viabile. În schimb, proaspătul ales deputat, directorul general al ABADL Bogdan Bola a postat pe Facebook următoarele concluzii, însoţite de imagini (una dintre ele o ataşăm acestui articol):

Cam așa arată reprezentarea grafică a refuzului unor operatori de plajă să își ridice construcțiile pentru lucrările de înnisipare. Trebuie construite adevărate fortărețe în jurul acelor construcții, tocmai pentru a încerca să le protejăm. Și tot noi suntem “ăia răi..”

NU, cel mai important proiect de țară al României nu se va opri sau bloca din această cauză, însă penibilul situației în care suntem puși (ca țară) este unul extrem de mare.

Chiar dacă au fost înștiințați din august, UNII dintre chiriașii noștri nu au vrut să creadă sau nu și-au bătut deloc capul cu solicitările noastre. Iar acum UNII se plâng că le intră nisip și apă în locațiile lor.

Chiar dacă acele construcții au autorizații de construire, sunt prevăzute în PUZ și au primit toate asigurările că și le pot reamplasa pe vechile amplasamente, UNII nu au înțeles să colaboreze cu Statul Român…

Mai grav este că UNII operatori nu înțeleg un lucru simplu – cu cât ne întârzie nouă lucrările, cu atât este mai mare riscul pentru ei ca la începutul sezonului estival viitor să ne găsească tot pe noi pe plajă..și nu pe turiști! Dacă vom lucra împreună, vara viitoare cu TOȚII ne vom bucura de plaje mai mari!

Acele găuri rămase pe plajă NU vor putea fi acoperite de operatori când vor avea ei chef, tocmai pentru că vorbim de modificarea profilului plajelor făcute pe bani europeni. Iar asta înseamnă dosar penal..

UNII operatori nu înțeleg nici astăzi că mărirea plajelor NU se face pentru EI, nu este cu scop peisagistic, ci pentru a stopa fenomenul de eroziune costieră, care “mușcă” din plajele noastre cam doi metri pe an..în fiecare an!

Și NU, plajele despre care vorbim NU sunt plaje private, doar pentru că există un contract de închiriere, ci sunt PLAJE PUBLICE, bunuri ale Statului Român date în exploatare, în anumite condiții clare. Imaginile vorbesc de la sine și nu cred că trebuie să comentăm cine și cum are dreptate aici. Nu este încă prea târziu să reglăm această situație și să nu mai fim nevoiți să facem balet printre construcții cu utilajele. Pentru că asta înseamnă “More time, more machines, more money”, așa cum ni s-a explicat de antreprenor.

Vă stăm la dispoziție cu orice informație și cu orice sprijin în limita atribuțiilor noastre, însă nu ne vom lăsa șantajați sau înduplecați când vine vorba de finalizarea corectă și în termen a acestui proiect!

Încă mai sper ca acest lucru să fie înțeles de operatori – nu ne dorim să le afectăm activitatea sau să punem piedici turismului, însă nu ne vom bloca în reaua voință a unora care nu vor/pot să înțeleagă importanța acestui proiect!” – a transmis Bogdan Bola.

Postarea lui Bogdan Bola nu a fost trecută cu vederea, un cititor transmiţând pe adresa de email a Focus Press următorul punct de vedere, care merită citit:

Domnului Bola …… cu regret !

Nu ştiu ce m-a apucat să scriu, că nu e genul meu, dar dacă tăcea din gură,  probabil că nu aş fi zis nici eu nimic după ce am vazut în presă că a fost în întâlnirea aia cu agenţii economici de pe plajă (…)

Lărgirea plajelor este un lucru extraordinar de benefic şi bun. Nimeni nu contestă asta. Subiectul este însă despre “muşuroaiele” de nisip pe care ABADL le-a pus pus pe plajă, de trebuie să te urci în cârca unuia care stă în picioare pe beach bar ca să vezi apa mării. Fapul că au făcut muşuroiul ăsta idiot, nu este vina lui Bola. Dar nici dl Ciucă – ministrul Apărării – PNL, dacă îmi este permisă o comparaţie onorantă, nu este de vină pentru ce a făcut armata la Revoluţie. Dar spre desebire de dl. Bola, dl ministru Ciucă, care nu a nenorocit pe nimeni la Revoluţie, şi-a cerut scuze în numele Armatei Române pentru acel moment. Frumos şi bărbăteşte!

Tot frumos şi bărbăteşte era pentru dl Bola să preîntâmpine această situaţie cu muşuroaiele de nisip şi să ţină aproape de cei afectaţi, însă dânsul s-a înscris încă de la inceput într-o linie defensiv-agresivă trasată de dl Hagi (poate într-o zi norocoasă ajunge şi el director ABDL), de a acuza pe cei care au active pe şi lângă plajă, cum că blochhează proiectul de lărgire, când defapt vina este exclusiv a Apelor Române.

Şi acum am să răspund punctual celor scrise de dl Bola pe Facebook despre acest subiect:

  1. Dacă se făcea doar lărgirea plajelor şi nu muşuroaie de nisip, nu mai era nicio o discuţie cu cine nu ridică beach-barurile de pe plajă. Numai că ABADL nu a spus niciun moment de înălţarea plajelor, ci doar de lărgirea plajelor (provoc pe oricine poate să îmi arate o declaraţie publică a cuiva de la Apele Române cum că plajele se înalţă cu 3 m);
  2. Proiectul Apelor Române evident că nu se va bloca în câţiva ameţiţi de plătitori de taxe (aşa cum se întâmplă întodeauna în ţara asta) şi va merge mai departe, aşa încât îngrijorarea dvs o percep ca pe un „alint postelectoral”  de băgare în seamă fără sens, doar dacă nu cumva se trezeşte vreun tâmpit de agent economic afectat să sune un avocat bun, scump şi dornic de notorietate şi vă face proiectul ciur. Nu e timpul pierdut!;
  3. În august când ziceaţi că aţi anunţat agenţii economici, aţi anunţat doar pe cei care au un beach bar pe plajă să-l ridice. Atât! Dar ce spuneţi de toţi cei care au hoteluri, restaurante, case sau blocuri de locuinţe şi care atunci când au construit au avut un nivel al terenului şi coborau frumos pe plajă, iar acum trebuie să sară un gard ca să ajungă pe plajă, iar nisipul le intră în casă? Se vezi tu distracţie când o să plouă! Dar ce mai contează? Matale o să ocupi bine-mersi  un scaun comod în comisia nu-ştiu-care din mult prea marele Parlament al ţării, făcând alte legi strâmbe;
  4. Cât priveşte afirmaţia că responsabilitatea Apelor Române se opreşte în limita nispului şi că nu este treaba dvs ce este dincolo, pe terenurile publice,  străzile sau terenurile private, acest lucru sună la fel de profesionist şi legal precum aş zice eu că nu îmi pasă de casa dvs care se surpă din cauza casei mele pe care o construiesc. Există legi şi pentru această situaţie, domnule Bola! Nu poţi să pui în pericol, mic sau mare , o construcţie cu altă construcţie;
  5.  Dacă dvs credeţi că plătitorul de taxe nu colaborează cu statul român şi nu îşi ridică coşmeliile de pe plajă (şi aveţi dreptate), vă comunic eu, cu respect, că nici onor Statul Român, vremelnic reprezentat (Slavă Domnului!)  de Domnia Voastră, nu colaborează cu cetăţeanul român. Dacă ar fi colaborat,  azi eu probabil făceam lecţiile cu fii-miu, iar matale îţi vedeai de alte pasiuni (istoria de exemplu) şi nu mai conversam pe teme pe care matale nu le stăpâneşti, iar eu îmi dau cu părerea ca un simplu om;
  6. Dacă la 1 Mai o să ne întâlnim pe plajă, matale plimbând un buldozer, iar eu alergând un turist rătăcit, nu o să fie în niciun caz din cauza a 2-3 beach baruri lăsate pe plajă, ci din cauză că nu o să fiţi în stare să terminaţi lucrarea. Sau poate îţi pregăteşti o scuză la modul anticipat  şi nu ne-am prins noi?;
  7. Cum ziceam mai sus, eu nu mă pricep, dar , vorba unui clasic în viaţă, „ eu când sunt prost, caut pe cel mai deştept şi îl intreb”. Pe principiul acesta, am întrebat şi eu pe ăştia de fac lucrări asemănătoare, gen Jun de Nul, Boskalis, Van Oord, dacă aşa se face, cu „muşuroiele de nisip pe plajă”. Ei zic simplu:  Noi facem ce zice clientul, dar dacă am face treaba asta în ţara noastră , am fi făcut-o altfel. Am fi pus muşuroaiele submerse pe traseul curentului sau… au mai zis ei mai multe, dar e complicat şi oricum zic degeaba, că parcă îl aud şi acum pe dl Bola şi pe specialiştii dânsului cum explicau la ştiri că „iarna nu-i ca vara şi Mamaia nu-i ca Varna”, că, deh, Varna are deschidere la Oceanul Atlanic;
  8. Este adevărat că plajele nu sunt private, nu sunt ale mele, nici ale dânsului, ci ale turiştilor. Tocmai din această perspectivă şi vorbesc! Că, sincer, sunt mai mult turist decât orice altceva. Şi vreau să văd marea de pe terasă, şi vreau să stau cu picioarele în apă de mare, nu în apă de ploaie în timp ce servesc un peşte plin de nisip, şi nu că bate vântul, ci că nisipul este la jumătatea parterului construcţiei…;
  9. Este adevărat că nu este târziu pentru dvs să reglaţi această situaţie, dar pentru noi este cam târziu. Parca îl aud şi acum pe dl Hagi cum încerca să nu răspundă la întrebrea: „Dar de când ştiţi dvs de la Apele Române de această înălţare cu 2 sau 3 m (depinde in ce acte te uiţi)?”.  Vă spun eu de când ştiţi! Cam de prin 2004-2010, când aţi început să lucraţi la acest subiect, şi apoi din 2014, de când i-aţi dat vestitului domn Boieru de la Romair Consult să facă SF-ul şi proiectarea.

În încheiere, aş vrea să-mi cer scuze că nu m-a dus capul să înteleg încă din 2014 când aţi postat pe site în dezbatere publică fraza aceasta: „Retragere conturului plajei de cota MN75+ 2 în urma evenimentelor din perioada recurentă 1/1 an 1/100 ani (…)” . Sunt convins că toata lumea a inteles ce vrea sa zică Apele Române, doar „eu, în nemernicia mea, ca un câine turbat, am muşcat mâna care m-a hrănit/ lărgit plaja …” – citat din Trădătorul Bastus care i-a vândut pe daci romanilor – că tot ne place istoria. Nu-i aşa, domnule Bola?

„Semnez, dar o dau anonimă”, vorba lui Caragiale, nu de alta, dar poate se enervează careva pe la Apele Române şi ne îngroapă definitiv în nisip, de nu o să mai scoatem nimic decât dacă poate urmaşii urmaşilor noştri vor vrea să afle adevărul despre istoria plajelor.

În loc de Post Scriptum:

Dacă mai aud pe careva de la Apele Române cum mai pozează în victime inocente, mă fac că îmi amintesc brusc de cum, în optuzitatea lor şi a lui Boieru de la Romair, au făcut un SF şi un proiect care au mari probleme cu suprapunerile pe la Periboina şi la Agigea, cum sunt probleme la Cazinoul din Constanţa cu Comisia de cultură, cu Pasarela din Mamaia care trebuia demolată conform proiectului şi care… aviz domnului Nicuşor Buzgaru care se incalzeşte pe margine, din câte înţeleg!”.

Citind cele două puncte de vedere, interesante fără doar şi poate, nu ne mai rămâne decât să sperăm că părţile vor ajunge la un numitor comun, iar lucrările de lărgire a plajei vor continua fără alte probleme suplimentare.

A.C.

Citeşte şi:

2 COMENTARII

  1. Kk de plătitori de taxe care au angajați part time cu sal min pe economie, care baga pe contabilitate 10% din marfa rulata, contabilizeaza 16 șezlonguri pe zi si spala banii din alte mantocarii. Niste antreprenori…hahah…care intamplator, concesioneaza plaje in Ro, stiut fiind ca Ro are mii de km de plaje. Niste ingerasi. Care puncteaza ca orice tarabagiu cu marfa de portbagaj, din turcia. Cu t mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.