Înşelăciuni online: zeci de constănțeni au reclamat că au fost ţepuiţi la cumpărături

0
5122

Luna decembrie reprezintă, pentru unii, o lună a cadourilor, în timp ce pentru alții, în special pentru comercianți, reprezintă prilej de “scos pârleala”, vorba românului. Cum măsurile restrictive din ultima perioadă au afectat comerțul tradițional, românii s-au orientat spre comerțul online. Numai că și acest domeniu este plin de escroci, care profită de faptul că potențialii clienți nu pot verifica produsele comandate, iar reclamațiile s-au tot strâns împotriva unora dintre ei, din diverse motive.

Platformele de specialitate, unde se desfășoară, în mod exclusiv, tranzacții online, atrag atenția clienților să fie atenți și să nu cadă în plasa escrocilor. Cumpărătorii sunt sfătuiți să nu plătească nimic până nu sunt siguri că au primit ceea ce au comandat. Dar au fost și situații când s-au primit produsele solicitate, însă acestea nu erau conforme sau, mai rău, erau contrafăcute. Relativ recent, persoane din mai multe județe au reclamat că produsele cosmetice comandate de la o așa-ziă specialistă le-au distrus tenul.

Am solicitat și noi, printr-o adresă, reprezentanților IPJ Constanța, o situație a unor astfel de cazuri de înșelăciuni în mediul online, pentru a doua jumătate a acestui an. Surprinzător, am aflat că, în numai câteva luni, respectiv 01.06.2020 – 14.12.2020, doar la nivelul municipiului Constanța, au fost înregistrate aproape 40 de astfel de cazuri.

În perioada de referinţă, la nivelul Poliţiei municipiului Constanţa au fost înregistrate 38 de dosare de cercetare penală având ca obiect infracţiunea de înşelăciune din domeniul comerţului online. Dintre acestea, un dosar penal a fost soluţionat, iar restul se află în lucru“, ne-au declarat reprezentanții IPJ Constanța.

O cifră destul de mare, am putea spune, strict raportat la perioada de timp în care acestea au fost înregistrate, dacă luăm în considerare și faptul că vorbim doar despre orașul Constanța. Mai mult ca sigur că, până la sfârșitul acestui an, numărul sesizărilor va mai crește, dar fiind perioada propice. Așadar, fiți vigilenți.

Daniel ALBU 

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.