Bogdan Bola, despre răspunsul primit de la instituțiile cu drept de control în Delta Dunării. Ce nereguli au fost descoperite

0
313

Delta Dunării este unică în lume și avem datoria de a o păstra într-o formă cât mai apropiată de cea naturală, să evităm urbanizarea acesteia pe cât mai mult posibil. Din păcate, intervenția umană și mai ales persistența braconajului pune în pericol rezervele sale de pește și afectează grav biodiversitatea, dar și în mod indirect pe locuitorii zonei.

Pentru ca lucrurile să se schimbe, deputatul Bogdan Bola, împreună cu deputatul Alexandru Kocsis, au solicitat acum două săptămâni un raport de activitate al instituțiilor cu drept de control în perimetrul Rezervației Biosfera Delta Dunării, pe ultimii cinci ani. Bogdan Bola a explicat care este scopul acestui demers.

Bogdan Bola a specificat că doar patru din cele opt instituții au răspuns. Iată ce au constatat acestea:

Inspectoratul General al Jandarmeriei Române – a constatat doar ȘASE infracțiuni în 2020 (cele mai puține în ultimii cinci ani) și a confiscat 641 de kg de pește, din care caras 482 de kg și roșioară 108 kg (specii de pești cu valoare economică foarte mică).

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră – a constatat 97 de infracțiuni (cele mai puține din ultimii 5 ani – exceptând 2018) și 284 de contravenții (cele mai multe în ultimii cinci ani), confiscând 5459 de kg de pește, din care 66 de kg de sturion.

Inspectoratul General al Poliției Române – în 2020, a confiscat 19.436 de kg de pește, cea mai mare cantitate din ultimii cinci ani și a constatat 114 infracțiuni. Din aceasta, doar 24 de kg se sturion, față de 151 de kg de sturion capturate în 2016.

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură – în 2020, au fost efectuate 788 de controale și au fost încheiate 45 de procese verbale de constatare, rezultând în amenzi în cuantum de 16.800 de lei și pește confiscat în valoare de 100 de lei. De altfel, în perioada 2016 – 2020, în baza protocoalelor de de colaborare între instituțiile de control, au fost constatate 39 de infracțiuni, cu o valoare totală a sancțiunilor de 58.300 de lei.

Deputatul a mai menționat că a primit un răspuns și din partea Rezervației Biosfera Delta Dunării, răspuns care l-a pus pe gânduri.

”Din mai 2019 și până în prezent, au fost aplicate doar 26 de amenzi contravenționale pentru încălcarea regimului de viteză în Delta Dunării. Asta în condițiile în care în 2019 a fost achiziționat primul aparat radar, iar în 2020 al doilea. Cei care locuiesc în perimetrul ARBDD știu ce haos provoacă teribiliștii cu bărci cu motor în zonă. Încă așteptăm datele oficiale, însă în urma tuturor acestor infracțiuni constatate de organele de control se pare că nu s-au înregistrat condamnări cu închisoarea. Pedepsele extrem de mici îi fac scăpați pe acești infractori, în cel mai rău caz primind închisoare cu suspendare. Ba mai mult, neprimind și pedeapsa compementară a suspendării/anulării permisului/autorizației de pescuit, contravenienții și infractorii se întorc liniștiți și continuă să pescuiască”, a declarat Bogdan Bola.

M.G.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.