Bogdan Huțucă: „Programul Reclădim România dă rezultate”. Cel mai vast program național de investiții și relansare economică din ultimii 30 de ani

0
537

PNL împlinește un an de guvernare. Este un moment de bilanț atât pentru partid, cât și pentru România. Înainte de a trage linie, trebuie să vedem, însă, de unde s-a plecat. Punctul zero a fost un moment dificil, pe care PNL l-a tratat însă cu mult curaj.

„PNL este partidul care a avut curajul să-și asume responsabilitatea guvernării României în condiții fără precedent în ultima sută de ani din istoria României, marcate de multiple dificultăți și provocări”, spune Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța.

Au fost dificultăți provocate de situația precară – financiară, economică și instituțională – lăsată de guvernarea PSD, dar și de cea mai gravă criză sanitară și economică generată de pandemia COVID 19 și intervenită la doar patru luni de la preluarea guvernării.

De parcă nu ar fi fost de ajuns, Guvernarea PNL s-a confruntat și cu o majoritate parlamentară toxică și deosebit de ostilă, condusă de PSD, care a respins sau deturnat majoritatea măsurilor luate de Guvern pentru apărarea sănătății românilor și limitarea efectelor pandemiei, precum si pentru redresarea situației economice. Mai mult, majoritatea PSD din Parlament a promovat acte normative profund populiste care au torpilat bugetul și au generat un impact negativ de peste 6% din PIB.

„O primă măsură curajoasă, în beneficiul românilor, dar și a mediului de afaceri, a fost eliminarea de urgență a tuturor măsurile nocive de suprataxare a românilor și economiei private introduse de PSD. Mă refer aici la supraacciza la carburanți, suprataxarea contractelor de muncă part-time, taxele oneroase puse băncilor și companiilor din sectorul energetic sau din telecomunicații. În paralel, Executivul condus de Ludovic Orban a luat o decizie strategică, esențială pentru viitorul României: a schimbat radical paradigma de dezvoltare economică a României – de la consumul păgubos și risipa instituite de PSD, la dezvoltarea prin investiții masive cu fonduri europene, competitivitate, digitalizare și sprijinirea sectorului privat. Este singura cale care duce la o economie sănătoasă, modernă, instituții eficiente și un nivel de viață mai bun”, a mai spus Bogdan Huțucă.

Guvernul liberal a făcut funcțional noul model economic bazat pe dezvoltare și investiții urmărind, pas cu pas, punerea în practică a programului de guvernare. Guvernul a reușit ca, într-un termen foarte scurt, să îndeplinească toate angajamentele pe care și le-a propus și asumat la învestitură. Acest aspect marchează o situație fără precedent în istoria guvernărilor din România post-decembristă – anume ca un guvern, chiar și cu un mandat scurt, cu o majoritate parlamentară ostilă, confruntat cu o criză sanitară și economică fără precedent, a reușit să îndeplinească, punct cu punct, toate obiectivele asumate.

Cel mai vast program de investiții din ultimii 30 de ani

În fața crizei sanitare și economice, Guvernul PNL a acționat pe două planuri: limitarea extinderii epidemiei pe de o parte, iar pe de altă parte sprijinirea cetățenilor și companiilor afectate. Răspunsurile concrete au fost, pe de o parte, cea mai amplă operațiune de dotare a sistemului sanitar din România, iar, pe de altă parte, punerea bazelor celui mai vast program național de investiții și relansare economică din ultimii 30 de ani, „Reclădim România”.

„Implementarea programului „Reclădim România” a generat deja efecte pozitive în numai câteva luni. De pildă, în ciuda crizei, numărul de salariați a rămas relativ constant, iar  operatorii economici înregistrează o tendință de revenire. În plus, să nu uităm, nivelul investițiilor publice din primele 10 luni ale anului 2020 este cel mai ridicat din ultimii 10 ani”, subliniază Bogdan Huțucă.

Accentul pus de Guvernul PNL pe dezvoltare, investiții și sprijinul pentru antreprenori, atingerea celei mai mari rate de absorbție a fondurilor europene de la aderare la UE încoace, reformele instituționale (reducerea birocrației, digitalizarea, simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene și descentralizarea lor în beneficiul administrațiilor locale) au creat cea mai bună bază pentru fructificarea unei șanse istorice pentru România: cele 80 de miliarde de euro, fonduri europene record, negociate la Bruxelles de președintele Iohannis.

Guvernul PNL a demonstrat că este cel mai în măsură să îndeplinească această oportunitate de finanțare europeană cu care România nu s-a mai întâlnit în istoria ei. Practic, în doar un an de zile, Guvernul Orban a luat decizii ce nu fuseseră implementate de 30 de ani.  

În acest an de guvernare, PNL a reușit să demonstreze că veniturile românilor pot crește cu adevărat (fără a fi subminate de inflație) doar prin dezvoltare, investiții și modernizare, nu prin pomeni socialiste: Salariul mediu net a crescut la 3.275 lei în luna august, cu 7,6% mai mare față de perioada PSD.

PNL a demonstrat, de asemenea, că nu e nevoie de taxe în plus sau de măriri de taxe pentru a aduce venituri suplimentare la buget, pentru că aceste venituri sunt generate de firmele care se bucură de un regim fiscal mai blând si predictibil. Deja, din august 2020 încoace, se înregistrează venituri mai mari la buget decât în aceeași perioadă a anului trecut, când erau și creștere economică, dar și suprataxele PSD.

Administrațiile locale au demonstrat că știu și pot

„Guvernul PNL și administrațiile locale liberale au demonstrat atât că știu cum se face, cât și că pot face modernizarea României. Le mulțumim încă o dată pentru încredere constănțenilor care ne-au votat, care ne-au ajutat să înlăturăm PSD de la putere în municipiul Constanța, după 20 de ani, și de al Consiliul Județean Constanța, după 16 ani, cu toate consecințele dezastruoase ale acestei conduceri, pe care le resimțim cu toții. Le mulțumim pentru că ne-au ajutat să câștigăm aproape toate localitățile importante, dar vă asigur că primarii noștri lucrează pentru binele tuturor locuitorilor, indiferent de culoarea politică”, a mai spus Bogdan Huțucă.

PSD ne-a dus pe buza prăpastiei

În opinia liberalului constănțean, cei aproape trei ani de instabilitate cu trei guverne PSD a făcut din România cel mai vulnerabil stat UE în situația declanșării unei crize economice. Dacă ne uităm la ce s- a întâmplat în perioada 2017 – 2019 în economie, ne luăm cu mâinile de cap. Ne-am confruntat, de pildă, cu deficit bugetar excesiv (peste 4% din PIB), deficit comercial istoric (o creștere a deficitului balanței comerciale în 2019 până la 17,3 miliarde euro, cu 2,16 miliarde de euro mai mare decât în 2018, record negativ pentru investițiile publice, cele mai mici din ultimul deceniu, nivel record al plăților restante de la bugetul de stat pentru firme, pensionari. În plus, am avut parte de un ritm deosebit de lent al accesării fondurilor europene, de un declin semnificativ al producției industriale în primele luni ale lui 2019, dar și de costuri foarte mari de finanțare/refinanțare a datoriei publice, ca efect al creșterii neîncrederii piețelor în măsurile PSD. Nu trebuie trecută cu vedere și ineficiența administrativă (27 ministere, dar și agenții și autorități, cu suprapuneri de competențe, precum și promovarea în poziții-cheie a unor persoane fără competențe/pregătire profesională specifică, dar cu pile politice.

PNL a făcut ce a promis

În ciuda unei majorități politice conjuncturale în Parlament care a blocat constant măsurile adoptate și a crizei sanitare, Guvernul a reușit ca, într-un termen foarte scurt, să îndeplinească toate angajamentele asumate la învestitură. Printre primii pași s-a numărat restructurarea Guvernului, prin reducerea numărului de ministere de la 27 de la 16; reorganizarea mai multor autorități publice centrale.

Bogdan Huțucă punctează și principalele măsuri cu caracter economic: eliminarea supra-accizei la carburanți, care, concomitent cu o scădere a cotațiilor internaționale ale petrolului, a determinat acum în România unul dintre cele mai mici prețuri la motorină/benzină din Uniunea Europeană; eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parțial (part-time), măsură care generase o situație fără precedent – salariul negativ; eliminarea sistemului ineficient și birocratic al plății defalcate a TVA – split TVA, care adusese costuri suplimentare pentru mediul economic; eliminarea măsurilor anti-economice promovate de PSD prin OUG 114/2018: eliminarea supra-taxării din sectoarele comunicații, energie și financiar-bancar; desființarea pseudo-fondului de dezvoltare și investiții, mecanism de risipire a banilor publici, aflat în prezent în analiza autorităților anti-corupție.

Anul 2019 s-a încheiat fără datorii publice. Guvernul PNL a impus verificarea în teren a calității lucrărilor realizate pentru obiectivele de investiții pentru care se solicită decontarea (PNDL). Procedura a eliminat proiectele de slabă calitate, fictive sau cu stadii de realizare neconforme cu realitatea. În plus, foarte important, au crescut sumele atrase din fonduri europene nerambursabile. „La sfârșitul anului 2019, s-a evitat dezangajarea a 550 milioane de euro. În anul 2020, sumele atrase din fonduri europene nerambursabile au fost la cel mai ridicat nivel de la aderarea României în Uniunea Europeană. În urma negocierilor derulate de Președintele României, Klaus Iohannis, România a obținut o finanțare totală de 80 miliarde euro, prin bugetul multianual 2021-2027 și Fondul de relansare economică Next Generation EU.”, mai spune președintele PNL Constanța.

Ordine în justiție

S-au luat măsuri importante și în domeniul justiției, care a fost greu încercat în perioada PSD. Astfel, s-a prorogat termenul de intrare în vigoare a prevederilor privind pensionarea magistraților, care are fi generat un blocaj total la nivelul instanțelor din România. S-a abrogat și  recursul compensatoriu, care a determinat ca peste 20.000 de deținuți condamnați penal, care au recidivat într-un procent uriaș imediat după liberarea condiționată. Revizuirea legislației din domeniul justiției, pentru corectarea intervențiilor toxice operate de PSD în ultimii ani, care au decredibilizat puternic sistemul judiciar din România. În septembrie 2020, au fost supuse dezbaterii publice următoarele proiecte de lege: proiectul de Lege privind statutul magistraților din România; proiectul de Lege privind organizarea judiciară; proiectul de Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectele au fost elaborate ca urmare a cerințelor Raportului MCV al Comisiei Europene, a rapoartelor și avizelor GRECO și ale Comisiei de la Veneția, în conformitate cu numeroase luări de poziție ale unor asociații ale magistraților și a numeroase organizații ale societății civile făcute la momentul modificării legilor justiției în anii 2018-2019.

PNL Cod mandatar 11200025

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.