BOMBĂ: 13 unități spitalicești din județul Constanța funcționează fără autorizații de securitate la incendiu – VIDEO

0
2097

Așa cum era de așteptat, tot mai multe nereguli ies la suprafață în urma tragediei de vineri, de la Spitalul de boli infecțioase Constanța. S-ar părea în în tot județul există astfel de unități unde s-ar putea repeta oricând această dramă, din cauza deficiențelor, atât de ordin tehnic, cât și organizatoric.

Aceste aspecte au fost confirmate chiar de către comandantul Inspactoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța, colonel Cristian Mihai Amarandei. La trei zile de la teribilul incendiu care a curmat viețile a 7 persoane internate la Terapie Intensivă, șeful ISU Constanța a declarat, pentru Focus Press, faptul că ancheta este în curs, iar neregulile care au stat la baza incendiului urmează a fi stabilite.

Pompierii care au fost desemnați să facă parte din comisia de cercetare a cauzei probabile a producerii incendiului, deocamdată desfășoară activități în acest sens, nefiind finalizată această anchetă.

Ultimul control la Spitalul de boli infecțioase a avut loc în luna februarie a anului curent, iar următorul control trebuia să fie planificat la începutul anului 2022 împreună cu celelalte unități spitalicești și în care erau analizate, pe deoparte, deficiențele constatate la ultimul control, pe de saltă parte se verifica în teren situația la momentul respectiv. Având în vedere situația creată, se analizează această posibilitatea efectuării acțiunilor de control mai devreme, iar în funcție de concluziile la care se va ajunge, vom stabili dacă se impune demararea unei acțiuni de control sau va fi planificată conform reglementărilor în domeniu.

În ceea ce privește Spitalul Municipal de Boli Infecțioase, în urma controlului au fost aplicate 5 sancțiuni, respectiv 4 avertismente și o amendă, atât pentru deficiențele organizatorice, cât și tehnice”, ne-a declarat șeful ISU Constanța, Cristian Mihai Amarandei.

Controalele și sancțiunile aplicate de ISU, ignorate de manageri

Cu privire la situația celorlalte unități spitalicești din județ, șeful ISU a precizat că situația nu este roz nici pentru acestea, în urma controalelor fiind descoperite multe nereguli care ar putea repeta tragedia de la ”Infecțioase”.

În urma controalelor desfășurate de ISU au fost constatate deficiențe organizatorice în ceea ce privește exercitarea exercițiilor de evacuare, graficul controalelor proprii la nivelul obiectivului, planificarea personalului, stabilirea responsabilităților și atribuțiilor în cazul producerii unor situații de urgență, dar și deficiențe tehnice în ceea ce privește exploatarea instalațiilor electrice, folosirea sau modul în care sunt realizate instalațiile de detecție, semnalizare sau alarmare în caz de incendiu, dar și alte astfel de deficiențe care pot conduce la producerea unor situații de urgență.

Aceste deficiențe au fost sancționate pe timpul acțiunilor de control. Pentru acțiunile de control din acest an au fost controlate 35 de unități spitalicești, au fost aplicate 37 de avertizmente și au fost sancționate peste 480 de deficiențe. Cuantumul amenzilor este de aproximativ 120.000 de lei”, ne-a mai declarat comandantul ISU.

De precizat că, potrivit lui Cristian Mihai Amarandei, aceste controale se organizează planificat anual, sau inopinat, în cazul în care există sesizări în acest sens, sau sunt stabilite la nivel central astfel de acțiuni, în urma producerii unor situații de urgență.

13 spitale din județ funcționează fără autorizații și avize eliberate de ISU

Cel mai grav este faptul că, potrivit șefului ISU Constanța, majoritatea spitalelor și unităților exterioare care aparțin de acestea nu dețin autorizații și avize eliberate de ISU.

La nivelul județului Constanța, în momentul de față funcționează un număr de 13 unități spitalicești care nu dețin autorizație de securitate la incendiu”, ne-a confirmat colonel Cristian Mihai Amarandei, comandantul pompierilor din cadrul ISU Constanța.

Daniel ALBU, Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.