Iată ce unități sanitare constănțene sunt autorizate din punct de vedere al securității la incendiu!

0
1186
Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

În urma tragediei de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ anunța că, până pe 29 noiembrie a.c., va desfășura acțiuni de control la unitățile medicale din întreg județul. Luni, 16.11.2020, însă, nu a dorit să precizeze care spitale dețin autorizație de securitate la incendiu și nici unde a început verificările.

Din cauza incendiului din Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în urma căruia au decedat zece pacienți confirmați cu SARS-CoV-2, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ a hotărât să demareze controale la toate unitățile medicale din județul Constanța. „Inspecția de Prevenire va verifica următoarele aspecte: funcționalitatea instalației de semnalizare/avertizare în caz de incendiu; hidranți interiori/exteriori; instalațiile electrice; partea de evacuare în caz de incendiu (căi de evacuare, iluminat căi de evacuare în condițiile circuitului epidemiologic). Totodată  cadrele inspectoratului vor verifica partea de instructaj în domeniul situațiilor de urgență, precum și procedurile de evacuare“, transmiteau reprezentanții I.S.U „Dobrogea“.

Cu toate acestea, luni 16.11.2020, aceștia nu au dorit să precizeze care spitale dețin autorizație de securitate la incendiu și nici unde au început verificările, cu toate insistențele mass-media, inclusiv către Instituția Prefectului – Județul Constanța. Presa locală era îndrumată să trimită o solicitare conform Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public. Adică, să așteptăm să ni se răspundă peste cel puțin zece zile, ce s-a întâmplat ieri!

Cel puțin, I.S.U. „Dobrogea“ a transmis, într-un final, că, în anul 2020, cadrele Inspecției de Prevenire au efectuat 21 de controale la unitățile spitalicești din județ, precum și exerciții de evacuare. În urma acestora, au fost aplicate 277 de sancțiuni, 259 de avertismente și 18 amenzi, în valoare totală de 91.000 lei. Adică foarte multe sancțiuni!!!

În evidențele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al Județului Constanța, funcționează 18 unități sanitare cu spitalizare continuă, din care zece nu au autorizație de securitate la incendiu, șapte sunt autorizate și una nu trebuie să obțină acest act administrativ. Potrivit reprezentanților Primăriei Municipiului Constanța, aceasta ar fi Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, deoarece clădirea ar fi prea veche.

Deși I.S.U. „Dobrogea“ nu a dorit, deocamdată, să precizeze care sunt unitățile medicale constănțene care sunt autorizate din punct de vedere al securității la incendiu, iată care sunt acestea, potrivit informațiilor de pe site-ul inspectoratului: Ovidius Clinical Hospital a obținut autorizația în 2014, Euromaterna în 2009, Ambulatoriul Secției de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Sud a Spitalului Județean Constanța (doar ambulatoriul „fostului spital de oase“ a fost autorizat în 2018) și Centrul de radioterapie MedEuropa, care a fost autorizat tot în 2018. Adăugăm Centrul Medical Unirea, Clinica Medical Analysis, Policlinica Gastromond din rețeaua Regina Maria, NPA Laborator Analize Medicale, Centrul de dializă Diaverum, Laboratorul și centrul de recoltare Synevo din incinta Spitalului Județean, Clinica de chirurgie Rocomed, Clinica Iryo Senta și baza de tratament din cadrul Hotelului Petrolul Eforie Nord. În rest, doar instalația de detectare/semnalizare și avertizare la incendiu a Secției Clinice Psihiatrie a Spitalului Județean, din Palazu Mare, mai este autorizată din punct de vedere al securității la incendiu, din 2016.

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.