Septimiu Bourceanu îi atrage ateţia ministrului Sănătăţii despre bolnavii din Constanţa şi Tulcea şi presiunea la care este supus sistemul sanitar în fiecare moment. „Domnule ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, știți că locuitorii din județele Constanța și Tulcea ar trebui să se îmbolnăvească programat și chiar și așa ar fi internați câte doi pacienți pe un pat de spital?„, se întreabă Băurceanu.
„Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța are 1300 de paturi în Planul Național de Paturi, adică 1300 de paturi aflate în relație contractuală cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța. Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța are o adresabilitate regională, ceea ce înseamnă că aici se tratează pacienți și din județele limitrofe Constanței, cum ar fi județul Tulcea. Asta înseamnă că la Spitalul Județean din Constanța apelează 763.549 locuitori, adică populația județului la care adăugăm 245.899 locuitori, adică populația județului Tulcea. În total 1.009.448 de români. Acestor oameni li se adaugă în perioada sezonului estival, potrivit statisticilor, 1.208.999 turiști din țară și din străinătate. Asta înseamnă că, dacă luăm în calcul populația Dobrogei, adică 1.009.448 locuitori, și o împărțim la cele 1.300 de paturi de spital vom observa că fiecărui pat de spital din Spitalul Județean Constanța îi revine un număr de 776,5 pacienți. Iar în sezonul estival, potrivit aceluiași calcul, fiecărui pat de spital din Spitalul Județean Constanța îi revin 1.706,5 pacienți. După cum vedeți, domnule Vlad Voiculescu, aceasta este presiunea la care este supus sistemul sanitar constănțean în fiecare moment. Ceea ce am scris aici este doar un aspect al unui sistem medical subdimensionat și subfinanțat care are nevoie urgentă de un spital mare, modern și care să facă față necesităților unei regiuni de importanță strategică a României. Având în vedere responsabilitatea legală pe care o aveți în asigurarea sănătății publice, vă aștept luni, 08 februarie 2021, ora 16:30 la Grupul Parlamentar P.N.L. din Senatul României„, susţine Bourceanu.
Bourceanu susţine că ministru a uitat de Constanța atunci când a enumerat orașele în care spunea că se vor construi spitale noi: „Infrastructura sanitară din Constanța are nevoie de sprijin urgent iar un nou spital trebuie construit luându-se în calcul o serie de caracteristici unice ale județului. Argumentele sunt multiple și solide și ar trebui să pună județul Constanța în topul priorităților Ministerului Sănătății atunci când vine vorba despre construcția de spitale. Cel mai mare port de la Marea Neagră, cea mai mare capacitate de cazare din România pe litoralul românesc, sute de mii de turiști in fiecare sezon estival, Centrala Nucleară de la Cernavodă, rafinăria Petromidia, baza americană de la Mihail Kogălniceanu, cetățenii județului Tulcea care se adresează în totalitate sistemului sanitar din Constanța sunt doar câteva dintre motivele pentru care județul Constanța are nevoie de un spital construit de la zero. Și când spun de la zero mă refer că nu se desființează niciun spital, ci înființăm un nou spital și astfel creștem infrastructura spitalicească din Dobrogea. Așa cum am spus de nenumărate ori este necesar să modificăm planul național de paturi pentru a construi alte spitale noi. La Constanța, de exemplu, mai avem urgent nevoie în plus de 2.500 de paturi în planul național de paturi. În concluzie, domnule ministru, sunt aproape un milion de oameni din județele Constanța și Tulcea care depind de construcția unui spital în județul Constanța și, în numele lor, vă invit și vă aștept la Comisia de Sănătate din Senatul României să clarificăm această situație și să oferim acestor cetățeni ai României certitudinea că sănătatea lor va fi bine îngrijită într-un spital nou și modern„.
A.V.