Broker de asigurări, trimis în judecată pentru spălare de bani, evaziune şi bancrută frauduloasă. Euroins, “victimă” în dosar

0
2861
sursa foto: bankingnews.ro

Pe rolul Tribunalul Constanţa a fost înregistrat un dosar demn de studiu în ceea ce privește săvârşirea infracţiunilor financiar-contabile. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au solicitat trimiterea în judecată a SC Power Insurance Broker, reprezentată de Spectrum Insolvency IPURL – prin prisma săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la spălare de bani; în acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată şi: Miron Mihaela – administrator statutar al SC Power Insurance Broker SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, folosirea creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în formă continuată , Rădulescu Anişoara – pentru complicitate la spălare de bani, complicitate la folosirea creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, Rădulescu Andrei Dumitru – pentru complicitate la bancrută frauduloasă.

Printre numeroasele fapte care li se impută celor menţionaţi se numără şi înregistrarea achiziţiei unui soft care în realitate nu a fost implementat, însă, de departe, cea mai spectaculoasă faptă o reprezintă însuşirea banilor din poliţele de asigurare. Mai exact, în perioada 2010-2013, dată la care a intrat în insolvenţă societatea, administratorul şi-a însuşit peste 2.870.000 de lei reprezentând primele de asigurare încasate de la beneficiarii poliţelor de asigurare – care ar fi trebuit să fie virate Eood Bulgaria, Euroins România Asigurare Reasigurare SA, Asirom Vienna Grroup,  Carpatica Asigurări, Omniasig Vienna Group, Allians Ţiriac Asigurări SA, Groupama Asigurări SA şi Generali România SA.

În continuare, tot în perioada 2010-2013, a creat aparenţa unor datorii (în realitate inexistente), în sensul că administratorul firmei trimise în judecată a încheiat fără acordul Euroins un contract cu SC Conrad Services Agent de Asigurare SRL, administrată Andrei Dumitru Rădulescu, în baza căruia societatea a încasat sumele cuvenite de fapt Euroins. Ca efect, firma-căpuşă Conrad Services Agent a încasat suma de peste 20.329.000 lei, fără a presta un serviciu, dar din care a virat, totuşi, către Euroins, 20.086.646 lei. Diferenţa de 242.000 lei a rămas în beneficiul inculpaţilor.

Cu această sumă, SC Conrad, administrată de Rădulescu, s-a înscris în cadrul dosarului de insolvenţă, cu scopul de a obţine controlul votului în tabloul creditorilor (în baza unui angjament de plantă cu Power Insurance), instanţa neavând de unde să ştie că sumele cu care s-a înscris se cuvenea de fapt Euroins. Consecinţa a fost că SC Conrad a încasat nejustificat atât cei 242 de mii de lei şi, în acelaşi timp, a dobândit calitatea de creditor în  Comitetul Creditorilor şi astfel a obţinut drept de vot necuvenit, situaţia fiind de natură să fraudeze creditorul Euroins România. Toate acestea constituie elementele constitutive ale infracţiunii de bancrută frauduloasă. Pe lângă aceasta, cei menţionaţi în dosar au efectuat plăţi nejustificate, au ascuns preovenienţa unor bani – sens în care procurorii îi acuză şi de spălare de bani.

Dosarul este unul complex, cele de mai sus reprezentând doar o mica parte din întreaga activitate infracţională pe care o vom relata pe larg în ediţiile viitoare.

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.