Echipamentele de protecţie şi numărul mare de ore petrecute în prima linie în lupta împotriva coronavirusului lasă urme pe faţa asistenţilor şi medicilor constănţeni. Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) sunt cei din prima linie care se expun pericolului maxim în faţa tuturor. Zilele acestea muncesc până la epuizare, iar seara ajung acasă cu urme pe faţă din cauza echipamentului sufocant. Un medic rezident şi un asistent s-au infectat, însă au reuşit să se vindece de COVID-19 şi au fost externaţi din spital. Cadrele medicale „sunt pe baricade” şi muncesc la foc continuu. Sunt epuizaţi, dar nu se gândesc nicio clipă să renunţe. Îşi continuă activitatea zi de zi cu speranţa că vor ieşi cu bine din această pendemie.
“Suntem epuizaţi, dar mergem înainte. Solicitările oscilează de la o zi la alta, dar important este faptul că echipajele sunt în operativ. Am avut doar un asistent şi un medic rezident internaţi în spital, cu COVID-19 pozitiv, şi acum s-au externat. Sunt vindecaţi. Suntem toţi la muncă. Nu avem concedii de odihnă. Mergem înainte. Este războiul nostru, al medicilor, al asistenţilor, al ambulanţierilor. Nu avem sărbătoare, nu avem zi, nu avem noapte, nu avem weekend. Suntem toţi pe baricade şi încercăm să ieşim cu bine din această pandemie”, a declarat, pentru Focus Press, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean, dr. Laurenţiu Bădescu.
Ambulanţa, dotată cu un tunel de decontaminare
Un tunel de decontaminare a ajuns şi la SAJ Constanţa. A fost donat de către oamenii de afaceri care au dorit să vină în sprijinul celor din prespital. Tunelul va fi folosit la revenirea din misiunile de preluare a bolnavilor suspecți de COVID-19, astfel încât să fie eliminate cât mai mult riscurile de îmbolnăvire cu virusul SARS CoV-2 a cadrelor medicale din prespital. “Ne-a sponsorizat o firmă cu un tunel de decontaminare, pentru staţia centrală. Ne-a adus tot echipamentul necesar”, ne-a explicat dr. Bădescu. Medicul a transmis constănţenilor să rămână liniştiţi în casă, pentru a nu se înregistra cazuri secundare. “La Cuza Vodă este un focar acolo. Azi (marţi, 21 aprilie a.c. -n.r.) am intervenit şi noi cu ambulanţe. Au fost 9 pacienţi confirmaţi pozitiv şi sperăm ca situaţia să fie sub control acolo. De aceea vă spun că nu se poate face nicio estimare de la un minut la altul. Nu există grad de comparaţie cu numărul solicitărilor înregistrate anul trecut de Paște. Acum vorbim de o pandemie: alt tip de activitate, alte solicitări. Până acum nu ne-am întâlnit cu ele. Per ansamblu, solicitările sunt mult mai greoaie. Mă refer la dezechiparea echipajelor, decontaminarea ambulanţei pe interior şi pe exterior. Durează foarte mult ca şi timp de intervenţie. Echiparea la început de intervenţie este destul de lungă ca timp. Noi punem foarte mult accent pe siguranţa salvatorului. Dacă nu avem echipaje şi salvatori, nu avem cum să mai facem faţă mai departe solicitărilor de răspuns din partea populaţiei”, susţine medicul Bădescu.
“Transmiterea este intracomunitară”
Problema transmiterii intracomunitare e deja o realitate, ne confruntăm cu această situație, în care virusul e luat de la un pacient la celălalt, iar prevenția constă în întreruperea acestui lanț de transmitere, acesta este motivul pentru care ei sunt carantinați, izolați. “Transmiterea este intracomunitară şi asta înseamnă că nu mai ştii de unde poate să apară un focar şi atunci nu se mai pot face anchete epidemiologice clare, să spui că: “Ai un focar pe care îl izolezi”. Noi suntem un liant între spitale şi transportul de la domiciliu, de la izolare, la spital. Vă rugăm să staţi în casă. Noi mergem înainte!”, este mesajul medicul Bădescu pentru constănţeni. Reamintim faptul că la începutul lunii aprilie erau cinci ambulanțieri și un operator în izolare. “Rezultatul în cazul angajaților este negativ. Sunt în izolare pentru că se presupune că poate să fie perioada de incubație. Să fie test negativ acum și să se pozitiveze după 14 zile. Aceasta este o metodă de a nu transmite virusul, dacă se va pozitiva și va face boala”, a declarat atunci managerul Bădescu. De asemenea, Serviciul Județean de Ambulanță Constanța avea un echipaj în izolare şi după ce a fost expus la un pacient posibil infectat cu COVID-19. În cursul nopții de 8 spre 9 aprilie, un echipajal SAJ Constanța a fost solicitat la un pacient în municipiul Constanța pentru o criză de astm. În timpul anamnezei, cadrul medical a aflat că pacientului i se recoltase testul pentru COVID-19, deoarece intrase în contact cu o persoana pozitivă. „Doresc să îi rog pe cei care sună pentru probleme medicale la 112 să nu ascundă adevărul: să spună dacă prezintă febră, dacă tușesc, dacă respira greu, dacă au întrat în contact cu cineva bolnav! Altfel o sa se ajungă la situația de a ajunge foarte târziu la caz, deoarece nu o sa avem suficiente echipaje“, a transmis dr. Claudia Tatarici, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Constanța.
Citeşte şi:
Alexandra VASILE