Cafenele și restaurante din Constanța care nu au fost deschise în 2020 obligate să plătească taxa pentru autorizația de funcționare de anul trecut

0
2224
Restaurant. FOTO Alexandra VASILE
Foto cu rol sugestiv

Deși a fost închisă tot anul 2020, o cafenea din Constanța a fost obligată de Primărie să plătească, acum, și taxa pentru autorizația de funcționare pentru anul trecut, ca să o primească pe cea pentru 2021. Reprezentanții administrației locale susțin că patronul acesteia a avut termen până la sfârșitul lunii ianuarie a.c. să anunțe că nu a funcționat în 2020, dar nu a făcut-o, așa că a trebuit să achite și taxa pentru anul trecut.

Din cauza pandemiei de COVID-19, unele cafenele și restaurante din Constanța au fost închise tot anul 2020. Cu toate acestea, vor trebui să achite taxa pentru autorizația de funcționare pentru anul trecut. Pentru că niciuna nu a anunțat Primăria Constanța că nu a funcționat în 2020, depunând un document de la Oficiul Registrului Comerțului în acest sens, până la 31 ianuarie 2021, susțin reprezentanții administrației locale.

Au fost trimise peste 1.500 de notificări către firmele care administrează unități de alimentație publică și care nu au achitat taxa pentru autorizația de funcționare pentru 2020. Așa că cele care vor solicita, în acest an, autorizația, vor trebui să achite mai întâi taxa pentru anul trecut.

Acest lucru s-a întâmplat și în cazul unei cafenele din municipiu, care a rămas închisă tot anul trecut, administratorul firmei luând în fiecare lună decizia de a nu deschide, din cauza pandemiei de COVID-19 și a situației economice din oraș. Neștiind ce se întâmplă de la o lună la alta, nu a dorit să închidă punctul de lucru la O.N.R.C. și nici să suspende activitatea firmei, mai ales că, în aceste cazuri, ar fi pierdut toate autorizațiile și avizele de funcționare (D.S.V., I.S.U. etc.), toate contractele de servicii, parteneriatele, inclusiv contractul de închiriere a spațiului. Iar la redeschidere ar fi trebuit să obțină, din nou, toate documentele necesare.

Nu a anunțat nici Primăria Constanța, neavând niciun document eliberat de la O.N.R.C., așa că în martie a.c. a trebuit să achite întâi taxa pentru autorizația de funcționare pentru 2020, ca să o obțină pe cea pentru acest an. Mai mult de 1.000 de lei, taxa putând ajunge și la 6.000 de lei, în unele cazuri.

Pentru că nici măcar nu a primit o reducere pentru lunile în care unitățile de alimentație publică nu au funcționat în 2020 din cauza deciziilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență, aprobate de Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

„Facilitățile oferite de Guvern prin O.U.G. 69/2020 nu au făcut referire și la această posibilitate. S-au referit, în concret, doar la reducerea, pe timpul stării de urgență din 2020, a impozitului pe clădiri și a taxelor datorate pentru ocuparea domeniului public: terasele de alimentație publică din Constanța au beneficiat de o reducere aprobată prin Hotărâre de Consiliu Lolca cu 99%“, ne-au declarat reprezentanții Biroului de presă al Primăriei Constanța.

O altă hibă a legislației naționale este și faptul că, indiferent dacă unitățile de alimentație publică își suspendă activitatea sau se închid definitiv pe parcursul unui an, nu li se va returna nicio parte din suma achitată, în luna martie, pentru taxa de eliberare a autorizației de funcționare pentru tot anul.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.