Focus Press vă prezintă episodul 2 din rubrica despre cartierele Constanţei şi problemele constănţenilor. Este o mână de ajutor pe care o dăm administraţiei locale, în vederea rezolvării problemelor urbei.
În cartierul Compozitorilor din municipiul Constanța, lucrările în ceea ce privește modernizarea infrastructurii bat pasul pe loc. Ultimele demersuri de asflatare a străzilor s-au realizat în luna noiembrie a anului trecut. Chiar și așa, au mai rămas artere de pământ.
Reporterii Focus Press au mers în această zonă, ce se dorea a fi una exclusivistă- așa fusese gândită pe vremea fostului edil Radu Mazăre, care pare că nu a avut o viziune tocmai aerisită pentru că s-a construit haotic. Stând de vorbă cu locuitorii zonei, concluzia este că oamenii nu sunt mulţumiţi de cum s-a dezvoltat cartierul în ultimii ani.
Am fost “izbiți” de gunoaie la tot pasul. De vină fiind și locatarii, într-adevăr, însă în acea zonă nu există foarte multe ghene pentru gunoi.
Zona Compozitorilor s-a transformat, dintr-un câmp plin de bălării, într-un cartier al Constanței., un cartier unde întâlnim vile care mai de care mai cochete, dar și blocuri moderne. Ar fi trebuit să arate bine, însă adevărul este că pare o jungle urbană, înţesată de betoane alandala.
Cartierul Compozitorilor a fost construit în cea mai mare parte pe terenuri retrocedate.
Revenind la discuţiile cu cetăţenii, cea mai mare problemă a acestora este lipsa asfaltului, mai ales pe strada Operei, pentru că atunci când ploua, devine imposibil de parcurs. O altă nemulțumire a acestora este că au fost permise construcţii înghesuite unele în altele.
În cursul anului trecut, fost administrația locală a demarat lucrări de asflatare pe anumite străzi, prin programul de investiții în infrastructura rutieră din municipiu, iar străzi precum Edmond Deda, Nicolae Kirculescu, Constantin Bobescu, Ion Voicu au fost modernizare, parțial, spun locatarii, dar lipsesc trotuarele.
”Da, de puțin timp au început să mai asfalteze străzi pe aici, de exemplu strada Edmond Deda, de anul trecut, care era o stradă din pământ. Eu stau de strada Operei care arată janic, din pământ ca acum 100 de ani. Plănuiesc să mă mut, se tot construiesc blocuri, nu o să mai am vizibilitate deloc. Uitați cum arată clădirile, construcții amplasate aiurea, vile, blocuri, nu s-a respectat legea”, ne-a declarat un locuitor al zonei.
Mergând la pas, ajunși pe strada Nicolae Kirculescu, o doamnă ne-a povestit că ea a fost printre primii locuitori din cartier:
“Dacă știam că se vor construi blocuri atât de aproape de locuința mea, mai bine mi-aș fi cumpărat teren în altă parte a orașului, ori în localitățile limitrofe. Norocul meu a fost că lângă mine s-a construit tot o vilă, astfel aș fi fost umbrită de blocuri. Eu am aschiziționat și o mică parte din terenul din stânga mea, pentru că aici un domn afacerist voia să construiască un bloc, lipit de gardul de lângă și la maxim doi metri distanță de gardul meu. Am plantat gazon pe părticica aceea de teren ca să îmi extind gardul. E foarte ciudat cum s-au construit aici blocurile între case”, ne-a povestit aceasta.
Punctam că strada Constantin Bobescu a fost asflatată anul trecut, însă construcțiile sunt amplasate într-un mod neadecvant, în sensul că blocurile umbresc o parte a tronsonului, apoi răsar case și vile.
Pe strada Edmond Deda, vilele luxoase atrag privirile, însă, un “mastodont” urâțește artera, iar localnicii spun că este lăsat în paragină de ani de zile, făcându-și veacul acolo oamenii fără adăpost, iar gunoaiele din interiorul clădirii reprezintă un adevărat focar de infecție, după cum se poate observa și în imagini.
Loredana MIHAI
Citeşte şi: