Reprezentanții Mănăstirii Dumbrăveni s-au adresat instanței de judecată, solicitând anularea unei hotărâri a Consiliului Local prin care s-a decis retragerea dreptului de folosință în mod gratuit a unei suprafețe de teren de 4,5 hectare, ce le fusese pusă la dispoziție de către Primăria Dumbrăveni. În plus, supărarea este legată și de faptul că reprezentanții administrației locale au refuzat să le transfere dreptul de proprietate cu titlu gratuit a terenului total pe care îl aveau în folosință, adică 10 hectare. Însă, Tribunalul Constanța a respins cererea Mănăstirii Dumbrăveni. Decizia nu este definitivă.
În data de 29.07.2024, pârâtul Consiliul Local al Comunei Dumbrăveni a formulat întâmpinare față de cererea de chemare în judecată, prin care a solicitat respingerea în tot a acesteia.
Prin HCL Dumbrăveni nr. 4/19.04.2004, a fost acordat în folosință gratuită Arhiepiscopiei Tomisului, în vederea edificării unei mănăstiri de călugări, suprafața de 10 ha de teren – pășune. Dar în anul 2011, pentru trasarea unui drum de utilitate publică, parcela mai sus menționată a fost lotizată în două loturi: lotul 1 – în suprafață de 55.000 mp și lotul 2 – în suprafață de 45.000 mp, ele fiind intabulate definitiv în domeniul public al comunei.
Ce spune Consiliul Local
Consiliul Local Dumbrăveni a specificat, prin întâmpinare, că începând cu data acordării în folosință a terenului în suprafață de 10 ha (2004) și până la data prezentei cauze (2024), reclamanta, adică Mănăstirea Dumbrăveni, nu a efectuat niciun demers legal vizând schimbarea categoriei de folosință, modificarea reglementărilor urbanistice, amenajarea sau autorizarea unor lucrări cu privire la suprafața analizată, iar prin cererea din 31.07.2023 a solicitat transmiterea dreptului de proprietate cu titlu gratuit asupra suprafeței de 10 hectare, în baza Legii nr. 239/2007.
Prin Adresa nr. 1490/28.09.2023, i s-a comunicat refuzul privind transmiterea dreptului de proprietate cu titlu gratuit asupra suprafeței de 10 ha, indicându-se pe larg motivele de fapt și de drept pe care se grefează.
Prin plângerea din 27.10.2023, Mănăstirea Dumbrăveni a solicitat ca cererea să fie soluționată în conformitate cu prevederile art. 3 alin. 1 din Legea nr 239/2007, iar prin HCL Dumbrăveni nr. 82/2023, adoptată în data de 21.12.2023, s-a dispus, la art. 1, respingerea cererii reclamantei privind transmiterea dreptului de proprietate asupra terenului în suprafață de 10 ha, iar la art. 2, retragerea dreptului de folosință gratuită asupra suprafeței de 4,5 ha, HCL Dumbrăveni nr. 82/2023 fiind comunicată reclamantei în data de 04.01.2024.
Apoi, prin cererea din 5.01.2024, reclamanta a solicitat comunicarea documentelor ce au stat la baza adoptării hotărârii, astfel că toate actele i-au fost comunicate sub semnătură privată de primire.
Pârâtul a mai arătat că, prin plângerea prealabilă înregistrată pe 22.01.2024, reclamanta a solicitat revocarea HCL Dumbrăveni nr. 82/2023, iar prin Adresa răspuns nr. 168/22.03.2024, i s-a comunicat respingerea plângerii prealabile cu consecința menținerii hotărârii Consiliului Local.
„În ceea ce privește susținerile reclamantei cum că hotărârea nu este motivată în fapt și în drept, arată că reclamantei i-au fost comunicate documentele ce au stat la baza adoptării hotărârii de Consiliu Local, astfel cum rezultă din Adresa nr. 32/05.02.2024, fiindu-i comunicate 36 de file reprezentând actele ce au stat la baza adoptării hotărârii. Mai mult, învederează că între părți a existat o amplă corespondență scrisă anterioară privind chestiunea litigioasă, iar prin răspunsul la plângerea prealabilă, reclamantei i s-au prezentat toate elementele de fapt și de drept ce au determinat adoptarea hotărârii“, se mai arată în întâmpinare.
De ce au respins transmiterea dreptului de proprietate cu titlu gratuit: „Pe teren au fost edificate lucrări și construcții neautorizate, și nu s-au făcut demersuri în scopul schimbării categoriei de folosință a terenului“
Referitor la criticile ce vizează respingerea cererii de transmitere a dreptului de proprietate cu titlu gratuit și decizia Legislativului local de retragere parțială a dreptului de folosință gratuită, în concret se arată că, potrivit documentației de urbanism adoptate în raport de intențiile de către titularul dreptului de folosință privind edificarea lăcașului de cult, amplasamentul Mănăstirii Dumbrăveni s-a realizat doar pe suprafața de 1 ha din totalul de 5,5 ha din parcela respectivă, iar pe suprafața de 4,5 ha este amplasată doar o toaletă de lemn, din anul 2004 și până în prezent, astfel cum rezultă din documentele de constatare întocmite privind situația în fapt a amenajărilor existente pe cele două parcele de teren și documentele de autorizare.
Pârâta a mai arătat că reclamanta, timp de 20 de ani, nu a efectuat demersuri în scopul schimbării categoriei de folosință a terenului, nu a făcut demersuri care să ateste intenția acesteia de a utiliza suprafața de 9 ha, pe terenuri fiind edificate construcții și amenajări neautorizate. Terenul are categoria de folosință pășune și este inclus în amenajamentul pastoral, reclamanta nu a respectat prevederile amenajamentului, acesta neputând fi utilizat pentru pășunatul animalelor, circulația animalelor fiind chiar împiedicată prin împrejmuirile neautorizate realizate de către reclamantă.
Crescătorii de animale se plâng că nu pot tranzita zona
De asemenea, crescătorii de animale au reclamat că nu pot tranzita cu animalele, raportat la poziția celor două parcele și specificul geografic, fiind în concret împiedicat și tranzitul animalelor spre alte zone de pășunat, mai este menționat în întâmpinarea pârâtului.
Astfel, analizând întregul material probator, magistrații Tribunalului Constanța au decis: „Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Mănăstirea Dumbrăveni în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Comunei Dumbrăveni, ca neîntemeiată. Obligă reclamanta la plata către pârât a sumei de 4.760 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare“.
Decizia nu a fost definitivă, iar apelul a fost înregistrat la Curtea de Apel Constanța, pe 12.02.2025.
Liliana BELCIUG