Guvernul României a aprobat, la solicitarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, joi, 13 februarie 2025, extinderea regimului de zonă liberă în Portul Constanța – zona Midia, cu scopul creșterii competitivității față de celelalte porturi din bazinul Mării Negre și din statele membre UE, prin dezvoltarea unor noi facilități portuare. Zona liberă se va extinde pe terenul în suprafață de 7.703.958 de metri pătrați, aflat în domeniul public al statului, în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și în concesiunea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.
Extinderea regimului de zonă liberă în Portul Constanța – zona Midia va contribui la susținerea dezvoltării de noi facilități pentru operarea mărfurilor și, implicit, la creșterea traficului de mărfuri în Portul Constanța. Totodată, prin extinderea regimului de zonă liberă în zona Midia se va conferi același regim vamal, echitabil, operatorilor portuari care, în prezent, sunt tratați diferențiat, în funcție de legislația aplicabilă celor două zone din același port. Instituirea aceluiași regim vamal în Portul Constanța – zona Constanta și Portul Constanța – zona Midia va conduce la încurajarea schimburilor internaționale de mărfuri și creșterea traficului de mărfuri.
Ce schimbări sunt preconizate?
Se preconizează mai multe schimbări semnificative în Portul Constanța – zona Midia, ca urmare a extinderii regimului de zonă liberă. Dintre acestea, amintim creșterea valorii economice a terenurilor. Astfel, odată cu extinderea regimului de zonă liberă, valoarea economică a acestor suprafețe portuare va crește semnificativ, împreună cu dorința unor operatori economici de a se instala în zona Midia a Portului Constanța, pentru a desfășura activități cu valoare adăugată.
Totodată, infrastructura portuară va fi dezvoltată, în sensul că vor fi consolidate noi facilități pentru operarea mărfurilor și, implicit, pentru creșterea traficului de mărfuri în Portul Constanța, atingându-se, astfel, și obiective din Master Planul General în Transporturi.
De asemenea, mai multe suprafețe de teren care nu sunt dezvoltate, și anume 73 de hectare (fără cheu de acostare), care sunt închiriabile și 48 de hectare nesistematizate vor fi pregătite pentru construcții, astfel încât acestea să devină accesibile și funcționale.
Cu unele excepții, terminalele de operare mărfuri din Portul Constanța – zona Midia sunt rămase în urmă din punct de vedere tehnologic față de terminalele din Portul Constanța – zona Constanța, regimul de zonă liberă instituit în Portul Constanța – zona Constanța fiind unul dintre factorii ce au contribuit la acest decalaj. Prin măsura preconizată, el va fi redus și vor spori posibilitățile de folosire a resurselor economiei naționale.
Când va deveni operațional regimul de zonă liberă în zona Midia?
Proiectul prevede ca, în termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri, conducerea companiei de stat care administrează Portul Constanța să realizeze, din surse proprii de finanțare, împrejmuirile și punctele de intrare și ieșire din și în zona liberă, pe baza unei documentații avizate de autoritatea vamală, iar spațiile utilate corespunzător pentru desfășurarea activității Biroului Vamal din Portul Constanța – zona Midia să se asigure cu titlu gratuit de folosință. Regimul de zonă liberă în Portul Constanța – zona Midia va deveni operațional în momentul certificării de către autoritatea vamală a realizării împrejmuirii și a stabilirii efective a punctelor de intrare/ieșire în/din zona liberă.
Reprezentanții Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime au avut întâlniri de consultare cu operatorii economici care își desfășoară activitatea în Portul Constanța – zona Midia, precum și cu reprezentanți ai Gărzii de Coastă – Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și ai Biroului Vamal de Frontieră Constanța, în vederea clarificării modalității de delimitare și împrejmuire a viitoarei zone libere, stabilindu-se porțile de acces pentru fluxurile de marfă și persoane.
Se va suplimenta numărul de posturi a personalului Poliției de Frontieră și Biroului Vamal Constanța
Activitatea vamală din Portul Constanța – zona Midia se va asigura de către Biroul Vamal de Frontieră Constanța. Pentru efectuarea activităților de control, este necesară suplimentarea cu 24 de posturi a personalului Poliției de Frontieră – patru funcții de ofițer și 20 de funcții de agent -, respectiv cu 34 de posturi a personalului Biroului Vamal Constanța. Activitatea vamală în Portul Constanța – zona Midia se va desfășura în schimburi, așa cum se desfășoară, în prezent, activitatea Biroului Vamal de Frontieră Constanța și a Biroului Vamal de Frontieră Constanța – Sud.
Suportarea cheltuielilor de personal pentru desfășurarea activității Poliției de Frontieră se va realiza de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, cu încadrarea în creditele bugetare anuale aprobate, potrivit legii, iar pentru desfășurarea activității Biroului Vamal se vor suporta de Autoritatea Vamală Română.
Spațiile, utilate corespunzător, pentru desfășurarea activității Biroului Vamal din Portul Constanța – zona Midia se vor asigura cu titlu gratuit de către Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, iar costurile utilităților aferente se vor achita tot de compania de stat și se vor recupera de la autoritatea vamală, pe bază de protocol, în condițiile legii.
Sumele necesare punerii în aplicare a prevederilor noului act normativ se suportă de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și de Autoritatea Vamală, cu încadrarea în creditele bugetare anuale aprobate, potrivit legii, precum și de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, din surse proprii, conform legii.
Andreea CONDURACHE
