Campania FEM – Fă o ecografie mamară, de prevenire a cancerului la sân a fost lansată la Tulcea

0
469
Lupta împotriva cancerului de sân. FOTO Unsplash

Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor. Încă din anul 1985, luna octombrie a fost declarată lună de Informare și Prevenire a Cancerului la Sân la nivel mondial.


Începutul lunii Octombrie a marcat lansarea oficială a campaniei FEM (Fă ecografia mamară!), un program de conștientizare și prevenție a cancerului la sân, derulat de Asociația TOTUL ESTE POSIBIL, la inițiativa unei activiste a luptei împotriva cancerului.

Evenimentul a avut loc la Tulcea (Hotel Insula) și s-a transpus într-o acțiune amplă, prin care se marchează astfel și Luna Roz, luna mondială de luptă pentru combaterea cancerului la sân, moment în care orice femeie trebuie să își reamintească importanța sănătății ei ca mamă, soție, colegă, într-un cuvânt: femeie.

Programul a fost conceput și inițiat de Laura Ghioc (Tulcea), supraviețuitoare a cancerului, voluntar pentru multe cauze umanitare de aproape 10 ani, în special cauze oncologice.

Persoanele beneficiare ale programului sunt femeile în dificultate materială sau diagnosticate cu cancer ori cu risc potențial. În baza campaniei, persoanele înscrise primesc un voucher cu ajutorul căruia efectuează GRATIS un consult de specialitate. Realizarea ecografiilor din cadrul FEM se vor efectua în fiecare joi, în baza programărilor, la clinica parteneră Routine Med, care a răspuns prompt propunerii de derulare a proiectului pentru sănătatea femeilor din Tulcea. În prezent sunt înscrise în FEM 30 de femei cu vârste diferite, care vor beneficia de gratuitate în investigații, dar și de atuul considerabil al unei programări rapide, aspect dificil de realizat în context pandemic.

În cadrul primei întâlniri FEM, moderată de coordonatoarea de program, Laura Ghioc, s-a încurajat și formarea unei mici comunități de Brave Girls, care să se alăture inițiativei naționale Brave Cut – donarea de păr, pentru pacientele internate la Institutul Oncologic București. Cea mai tânără donatoare dintre primele 5 Brave Girls, este micuța Sofia (din Nalbant), care la doar 6 ani a ținut să își doneze codița blondă, pentru realizarea unei peruci pentru o copilă internată la IOB.

În România, 60.000 de femei primesc anual diagnosticul de cancer la sân. Riscul femeilor cu vârsta între 30 si 40 de ani să sufere de aceasta afecțiune este de aproximativ 1 la 250, fiind de patru ori mai mare în cazul femeilor cu vârsta între 40 și 50 de ani (de 1 la 70). Aceste numere ar putea fi mult mai mici dacă evaluările și controlalele de screening ar deveni un obicei pentru fiecare femeie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.