Și în 2024 constănțenii, dar și turiștii de la malul mării vor avea ocazia să ia parte la Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia“. După unsprezece ani de absență, acesta a revenit în atenția publicului autohton, cu o ediție jubiliară, în 2023, care a marcat împlinirea a 60 de ani de la lansare. Iubitorii muzicii ușoare românești pot merge, la sfârșitul lunii august, în Piațeta Perla din stațiunea Mamaia, acolo unde vor avea loc Festivalul Național de Muzică Ușoară și Festivalul Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc „Mamaia“.
Ediția din acest an va avea două părți componente: Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia“, care se va desfășura între 23 și 25 august, și Festivalul Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc „Mamaia“, care va fi între 28 și 30 august. În cadrul acestora vor avea loc atât concursul propriu-zis, cât și recitaluri de excepție susținute de artiști de prestigiu și ansambluri folclorice profesioniste.
Centrul Cultural Județean Constanța „Theodor T. Burada“ a lansat licitația pentru servicii de organizare evenimente, adică servicii pentru amenajarea și dotarea locației. Astfel, se dorește amenajarea spațiului pentru public, amenajare și echipare scenă (scenă, sonorizare, lumini, ecrane LED, efecte speciale) și asigurarea personalului tehnic aferent, producției spectacolui (prezentatori, artiști, orchestră acompaniament, scenariu, regie), organizare centru de presă și asigurarea transmisiunii și difuzării TV a evenimentului.
De asemenea, este nevoie de servicii hair-styling, make-up, design vestimentar, hostess, catering backstage și de asigurarea cerințelor din rider-ele de ospitalitate, cazare, masă și transport pentru artiști, membrii juriului, prezentatori, execuția de plachete, diplome, achiziția de buchete de flori și aranjamente florale. Totodată, este necesară logistica necesară pentru organizarea evenimentului cultural.
Durata estimată a contractului este de 3-6 luni, incluzând perioada necesară organizării și desfășurării evenimentului și realizării plății serviciilor prestate în condițiile contractuale.
Valoarea totală estimată a achiziției este de 7.150.000 de lei, iar cei interesați pot depune oferte de preț până în data de 31 mai.
Cine ar putea prezenta festivalul și cine ar putea cânta
Pentru ediția din 2024, pentru ambele festivaluri vor fi organizate preselecții în trei orașe reprezentative ale țării și/sau în Capitală.
Prezentatorii propuși pentru festivalul de muzică ușoară sunt Anca Țurcașiu, Andreea Marin, Aurelian Temișan, Virgil Ianțu etc., iar pentru partea de muzică populară: Iuliana Tudor, Paul Surugiu etc.
Programul fiecărei zile de concurs se va încheia cu recitaluri susținute de artiști sau trupe românești, cum ar fi: Horia Brenciu, Andra, Delia, Smiley, Carla`s Dream, Irina Rimes, Ștefan Băncă, The Motans, 3 Sud Est, Vama, Compact, Feli, Mirabela Dauer, Angela Similea, Ileana Șipoteanu, Marcel Pavel, Monica Anghel, Mihai Trăistariu, Adrian Daminescu, Stela Enache, Gabriel Dorobanțu, Cătălin Crișan, Luminița Anghel, Nico, Ovidiu Komornic, Elena Cârstea, Corina Chiriac, Vunk, Bere Gratis, Zdob și Zdub etc.
Pentru festivalul de muzică populară sunt propuși: Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase, Andra și Frații Advahov, Loredana și Banda Agurida, Elena Gheorghe, Fuego, Lupii lui Calancea, Zdob si Zdub, Damian Drăghici, Ansamblul Plăieșii, Ionuț Dolănescu, Nicolae Furdui Iancu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Steliana Sima, Niculina Stoican, Gelu Voicu, Daniela Condurache, Constantin Enceanu, Valentin Samfira, Mioara Velciu, Angelica Flutur, Viorica Macovei, Andreea Haisan, Alexandru Brădățan, Fetele din Botoșani, Olguța Berbec, Ion Paladi, Ionut Fulea, Sava-Negrean Brudașcu, Mariana Deac etc.
Pentru concursul și recitalurile de muzică ușoară, va fi asigurat acompaniamentul de o orchestră de minimum 40 de instrumentiști, condusă de către un dirijor recunoscut, sub numele Orchestra Festivalului de Muzică Ușoară „Mamaia“. Iar pentru concursul și recitalurile de muzică populară, organizatorul va asigura susținerea acompaniametului artistic prin Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul“, al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, condusă de către un dirijor consacrat.
Mihaela GIUGLEA