Consiliul Județean Constanța a atribuit, în anul 2020, contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de restaurare, conservare, amenajare și punere în valoarea a Edificiului Roman cu Mozaic. Câștigătorul licitației a fost firma Giano Restauri, pentru 9,8 milioane de lei, fără TVA. Potrivit reprezentanților administrației județene, în acest moment lucrările sunt realizate în procent de 85%, iar termenul de finalizare este 31 decembrie 2025, proiectul fiind etapizat și continuat pe o nouă axă de finanțare europeană.
Firma Giano Restauri din Roma (Italia) a elaborat proiectul tehnic și restul documentației tehnice, a obținut toate avizele, acordurile și autorizațiile necesare pentru demararea lucrărilor, iar acum restaurează monumentul istoric: clădirea și mozaicurile interioare, reabilitează fațada și acoperișul, dotează clădirea cu sisteme de climatizare, anti incendiu și anti efracție etc.
Prin proiect se vor realiza următoarele activități, în conformitate cu obiectivele specifice asumate:
- restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea monumentului istoric Edificiul Roman cu Mozaic (inclusiv restaurarea, protecția și conservarea mozaicurilor interioare și restaurarea plasticii fațadei și a acoperișului);
- dotări interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie);
- dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil;
- activități de marketing și promovare turistică a obiectivului restaurat, inclusiv digitizarea acestuia, în cadrul proiectului.
Edificiul Roman cu Mozaic este situat în imediata vecinătate a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie și a fost descoperit în anul 1959, în timpul unor lucrări edilitare desfășurate în Piața Ovidiu. Cercetările ulterioare atestă că monumentul a fost construit în secolul al IV-lea și extins treptat până în jurul secolului al VI-lea, atunci când a încetat să mai funcționeze. El adăpostește acum colecții de mărfuri găsite în magaziile edificiului: ancore, lingouri, greutăți, amfore cu vopsele și rășini, statuete, colecții de opaițe, placaje de marmură, mozaic policrom, capete de pilastru.
Odată cu decăderea Cetății Tomis, în secolul al VI-lea, edificiul nu a mai fost întreținut și s-a degradat. Cu toate acestea, fiind realizat din materiale de bună calitate, pardoseala de mozaic s-a conservat foarte bine. În prezent, din suprafața totală de 2.000 de metri pătrați a pavimentului cu mozaic, se mai păstrează doar o porțiune de aproximativ 850 de metri. Podeaua încăperii este de o frumusețe unică și este formată din două părți distincte: un chenar care înconjoară sala și care cuprinde motive geometrice și vegetale, și mozaicul propriu-zis, alcătuit din pietricele de diferite culori: alb, roșu, negru, verde, galben.
Mihaela GIUGLEA