Carantinarea județului Constanța, în discuție! Ce spune prefectul despre prelungirea acesteia în municipiu

0
3788
Silviu Coșa, prefectul Constanței

Perioada de carantinare a municipiului Constanța se apropie de final, iar constănțenii se întreabă dacă carantine se va prelungi sau nu. La o primă vedere, este destul de sigură prelungirea având în vedere că rata de infectare cu virusul Sars-Cov-2 la mia de locuitori, în municipiul Constanța a fost marți, 1 decembrie a.c., de 10,71. În ceea ce privește rata de incidență la nivelul județului Constanța, aceasta este de 7.48. Menționăm că județul Constanța este primul pe țară în ceea ce privește incidența înregistrată în ultimele 14 zile. În acest context s-a pus în discuție carantinarea întregului județ.

De 12 zile orașul Constanța se află în carantină, iar pe data de 4 decembrie aceasta se încheie. Dacă va fi sau nu prelungită vom vedea după ce Direcția de Sănătate Publică va reface analiza de risc. Potrivit prefectului județului Constanța, Silviu Coșa, există posibilitatea prelungirii carantinei.

La momentul de față pot să vă spun că undeva pe data de 3 Decembrie va relua DSP-ul analiza de risc și în funcție de ce date vor fi atunci vom decide ce se întâmplă mai departe. Există posibilitatea de prelungire a carantinei, a existat peste tot. Pe Constanța problema o reprezintă inerția, fiind populație multă și un număr mare de cazuri, încât în una, două sau zece familii în care apare sau dispare un nou caz, nu modifică esențial rata de infectare, a declarat prefectul.

Dacă măsura carantinării se va prelungi, constănțenii se vor afla în carantină în ziua alegerilor parlamentare. Însă acest aspect nu va afecta procesul electoral, deoarece cetățenii pot merge la vot fără declarație pe proprie răspundere.

La momentul în care s-a instituit carantina în Constanța nu am făcut nici o mențiune vizavi de vot, deorece se termina înainte de ziua votului și urmează să hotărâm atunci. Între timp există o hotărâre la nivel național conform căreia la vot se poate merge liber, adică fără declarație pe propria răspundere”, a mai adăugat Silviu Coșa.

Pe lângă municipiu mai multe orașe comune din județ se află în carantină, printre acestea fiind Ovidiu, Eforie, Năvodari, Valu lui Traian, Agigea, Lumina, Costinești, cele mai noi intrate fiind orașul Cernavodă și comunele Rasova și Aliman. Dacă în aceste comunități mai mici se va mai prelungi ori nu carantina poate depinde chiar și de un caz sau două.

Problema o reprezintă faptul că în comunitățile mai mici dacă ai zece familii cu probleme apariției unui caz sau chiar două în cadrul fiecărei familii modifică incidența într-un mod radical fie în sus, fie în jos. Dacă vă uitați pe câteva localități mai mici veți vedea că au oscilat destul de spectaculos de la o zi la alta, a specificat prefectul.

În ceea ce privește carantinarea întregului județ, Silviu Coșa a specificat că acest aspect a fost luat în calcul, însă după mai multe discuții s-a ajuns la concluzia că nu ar fi o măsură eficientă.

Hotărârea 72 pentru care s-a făcut atât tam tam și care a fost atacată în instanță era tocmai hotărârea prin care se constata la nivelul întregului județ depășirea ratei de 3 la mie. Aceeași problemă am luat-o în calcul și când a fost vorba de carantinarea județului urmărind trendurile existente atunci. Însă, din discuțiile cu forțele de ordine, pentru că ei sunt cei care trebuie să asigure respectarea măsurilor, dar și din discuțiile cu medicii, inclusiv la nivel central, a reieșit că nu ar fi foarte eficientă o carantinare a întregului județ. Pe de-o parte se disipă forțele de ordine foarte mult și știți că lumea încă mai reclamă că Poliția nu este atât de prezentă pe cât și-ar dori, iar dacă ne-am duce pe tot județul lucrurile ar fi puțin mai complicate, iar pe de altă parte această carantinare a județului nu ar fi eficientă nici din punct de vedere medical pentru că oamenii ar circula în zona carantinată”, a conchis prefectul.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.