Caravana Mobilă de diagnosticare a cancerului de col uterin va ajunge în luna octombrie la Agigea

0
335

Caravana Mobilă de diagnosticare a cancerului de col uterin, lansată miercuri în comuna Chitila, judeţul Ilfov, de Fundaţia Renaşterea împreună cu Fundaţia Globalworth, va acorda, timp de trei luni, consultaţii medicale şi teste Babeş-Papanicolau gratuite pentru aproximativ 1.200 de femei.

Pe parcursul celor 12 săptămâni, Caravana va staţiona în localităţile Chitila, judeţul Ilfov (15 septembrie – 14 octombrie), Agigea, judeţul Constanţa (18 octombrie -11 noiembrie) şi Mihăieşti, judeţul Vâlcea (15 noiembrie – 10 decembrie).Ambasadorul Fundaţiei Renaşterea, Andreea Esca, a amintit că anual, peste 1.800 de femei mor din cauza cancerului uterin în România, iar aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală.

Incidenţa bolii în ţara noastră este 2,5 ori mai mare faţă de media ţărilor europene, iar rata mortalităţii este de peste patru ori mai mare. Peste o jumătate dintre pacientele cu cancer din România (58,4%) sunt diagnosticate în stadii foarte avansate, comparativ cu alte ţări din UE. În aceste condiţii, creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa screeningului este imperativă”, a spus Andreea Esca.Preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, a amintit că de 20 de ani fundaţia militează pentru dreptul femeilor din România la informaţii şi servicii medicale de calitate, iar prin Unitatea de Diagnostic Mobil îşi doreşte să ofere astfel de analize şi femeilor din zonele cu acces limitat la servicii medicale.

“Programul Unitatea de Diagnostic Mobil a fost demarat în 2007, iar de atunci au fost oferite consultaţii, testări Papanicolau şi mamografii gratuite femeilor din 59 de localităţi, fiind testate 22.387 de femei. Au fost efectuate peste 10.000 de mamografii şi peste 18.000 de teste Papanicolau. Ne bucurăm că prin acest proiect, cu susţinerea partenerilor noştri – Fundaţia Globalworth -, reuşim să oferim femeilor defavorizate analize medicale ce le pot salva viaţa”, a afirmat Mihaela Geoană.

Ea a precizat că pe toată durata desfăşurării caravanei, persoanele care doresc să se programeze pentru testare Papanicolau în localităţile menţionate o pot face la numărul de telefon 0756.713.652. Directorul executiv al Fundaţiei Globalworth, Georgiana Iliescu, a subliniat că educarea populaţiei privind importanţa prevenţiei ajută la depistarea cancerului în fază incipientă.

“Stă în puterea fiecăruia dintre noi să fim responsabili, să avem grijă de noi şi de cei din jurul nostru. Vom susţine mereu astfel de proiecte, precum cel al Fundaţiei Renaşterea, pentru că ne aduc aproape de misiunea noastră de a avea grijă de oamenii din comunitate“, a spus Georgiana Iliescu. Dr. Alina Diaconu, medic primar ginecolog, a declarat că este îngrijorător numărul pacientelor care suferă de această boală.

“Noi avem datoria morală de a le ajuta să fie sănătoase. Prevenţia este cheia succesului în lupta împotriva cancerului“, a mai spus dr. Diaconu. La conferinţa de presă care a precedat inaugurarea caravanei au mai participat Cristiana Copos (vicepreşedinte Fundaţia Renaşterea), Adriana Cazacu (membru în board-ul Fundaţiei Renaşterea), Mihai Zaharia (director investiţii Globalworth), Roxana Gavrilă (director executiv Primăria Chitila). 

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.