Vești îngrijorătoare pentru la iarnă: CET are datorii de 28 de milioane de lei către RAJA

0
1190

Ca și în alți ani, CET înregistrează datorii către RAJA, pentru apa consumată, dar acum acestea sunt foarte mari: 28 de milioane de lei. În 2018, Constanța a fost la un pas să rămână fără căldură din cauza întârzierilor la plată, deși datoriile erau de doar 2,8 milioane de lei.

Situația se repetă, iar constănțenii au din ce în ce mai multe motive să se teamă că vor rămâne fără căldură și apă caldă. CET înregistrează, iar, datorii către RAJA, pentru apa consumată, acestea ajungând la 28 de milioane de lei.

„Este o mare problemă pe care trebuie să o gestionăm, deja am atras atenția. Fiind în stadiu de pandemie, RAJA a trebuit să furnizeze apa necesară CET-ului. Sistemul de distribuție și de termoficare este praf: în fiecare oră sunt 200mc pierdere. Această pierdere s-a reflectată în apa consumată de către CET, ajungând până la 28 de milioane datorii către RAJA“, a precizat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, acționarul majoritar al RAJA.

La sfârșitul lunii iunie a.c., aceasta a avut o întâlnire de lucru cu prefectul Silviu Coșa, primarul Vergil Chițac, directorul general al RAJA, Aurel Presură, reprezentanți ai Electrocentrale Constanța și RADET, la care a participat și secretarul de stat din Ministerul Energiei, George Sergiu Niculescu.

Întâlnirea s-a concretizat printr-o notă de fundamentare comună care a fost transmisă Ministerului Energiei, dar și prim-ministrului, Florin Cîțu, și se așteaptă rezolvarea situației.

„Cei de la noua firmă de termoficare a Constanței au cerut Ministerului Energiei ca să se accepte acele pierderi induse, cum este și la București și în alte zone. Lucrurile sunt pe cale de rezolvare, s-a discutat cu administratorul special ca banii primiți de Primărie să fie direcționați către RAJA, pentru că am atras atenția că crearea acestei pierderi către RAJA pune în pericol proiecte importante pentru județul nostru. Fondurile care sunt atrase către dezvoltarea rețelelor de apă sunt de 500-600 de milioane de euro. Ele se derulează prin BERD, iar analiza indicatorilor de încasare și de solvabilitate este foarte importantă, cu menținerea și rata dobânzii. Cred că se pot rezolva lucrurile astea“, a mai declarat Mihai Lupu miercuri, 15 septembrie a.c.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.